Handicapformand håber at vi lærer af historien i sager om anbragte

Det betyder meget, at nogen tager ansvar, siger formand i reaktion på, at tidligere anbragte får undskyldning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

At få en officiel undskyldning vil få en stor betydning for de mennesker, der blandt andet har oplevet vold og overgreb i løbet af deres anbringelser under tidligere tiders særforsorgen.

Det mener Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

quote Jeg håber, at vi bruger historien til at lære af den, så vi ikke genopfører store institutioner, som vi havde dengang

Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer

Han reagerer på regeringens beslutning om, at tidligere anbragte i særforsorgen, der er blevet udsat for overgreb og mangelfuld omsorg, kommer til at få en officiel undskyldning fra Danmark.

- Jeg er rigtig glad for, at regeringen har truffet den beslutning. Det kommer til at betyde rigtig meget for de mennesker, som har været udsat for fysisk og psykisk vold, tvangssterilisationer og andre overgreb, mens de var i statens varetægt, siger Thorkild Olesen.

Læs også
Regeringen giver undskyldning for ’et af de mørkeste kapitler’ i danmarkshistorien
Læs også
Regeringen giver undskyldning for ’et af de mørkeste kapitler’ i danmarkshistorien

- Det betyder rigtig meget, at der er nogen, der rent faktisk tager et ansvar og siger: Det, I oplevede, var ikke i orden.

Cirka 27.500 personer var anbragt

Undskyldningen kommer på baggrund af en historisk udredning fra april 2022. Den viste, at der var begået en lang række overgreb på anbragte borgere i særforsorgen mellem 1933 og 1980.

I alt har omkring 27.500 personer været anbragt i perioden, men det er uvist, præcis hvor mange af dem der stadig lever. 

Desuden var cirka 500 kvinder i perioden 1923 til 1961 anbragt på Sprogø midt ude i Storebælt, hvor der var mellem 40 og 50 kvinder anbragt ad gangen.

Særforsorgen, der før i tiden blev kaldt åndssvageforsorgen, havde ansvar for borgere, som dengang blev betegnet som åndssvage.

Det kunne være personer med en intelligenskvotient under 75, døve, blinde, fysisk handicappede, talehæmmede eller epileptikere.

Læs også
Elvira blev gemt væk på ø-anstalt og steriliseret
Læs også
Elvira blev gemt væk på ø-anstalt og steriliseret

- Jeg håber, at vi bruger historien til at lære af den, så vi ikke genopfører store institutioner, som vi havde dengang, siger Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer.

Derudover håber formanden, at man tager med sig, at mennesker med handicap også hører til i det danske fællesskab "ligesom alle andre".

Social-, og Bolig- og Ældreministeriet forventer, at arrangementet for undskyldningen bliver inden for et par måneder.

Det er Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er minister på området.


Nyhedsoverblik