Der er godt nyt til kolonihaveforeningen ved Korsør, hvor flere haver har vist sig at være forurenet med det sundhedsskadelige stof PFOS.
Det nyvalgte Klima- og Miljøudvalg i Slagelse Kommune sætter nu skub i processen om at få den forurenede jord fjernet fra grundene.
- Jeg håber, at det kan gå i gang så hurtigt som muligt, for det er trods alt kun 500.000 kroner det koster at få gravet jorden af, lyder det fra Jørgen Grüner (SF), der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune.
Vi har i hvert fald brug for, at det er færdigt inden 1. april. Det må være den sidste deadline, der er
Den melding er de glade for i Haveforeningen Rundingen.
- Jeg er glad for, at det nu ser ud til, at der sker noget. Jeg har selvfølgelig været meget utålmodig. Det har været et langt forløb det her, lyder det fra Stig Theede, der er formand for Haveforeningen Rundingen.
12 forurenede grunde
Indtil videre er der konstateret PFOS i 12 af kolonihaverne ved Korsør Nor, siden sagen tog sin begyndelse i marts måned sidste år, hvor der blev fundet store mængder PFOS omkring brandskolen.
- Første skridt bliver at tjekke, om der er flere end de 12 jordstykker, som er forurenet, og når vi har fundet ud af, hvor meget det drejer sig om, så graver vi noget af jorden på de her grunde af, kører det væk og lægger ny jord på, lyder det fra Jørgen Grüner.
Artiklen fortsætter under billedet:
Udover at fjerne den forurenede jord fra de berørte grunde, vil Klima- og Miljøudvalget sørge for, at forureningen ikke breder sig til vandet i Korsør Nor.
- Det, vi sætter gang i der, er nogle boringer, der pumper grundvandet, som løber under græsset, op og renser det i et mobilt renseanlæg. Det anlæg er det samme, som vi har til at stå og rense det overfladevand, der er på brandskolen, lyder det fra formanden, der håber, at Slagelse Kommune vil købe renseanlægget fremfor at leje det, som den gør nu.
Video: Udvalgsformand Jørgen Grüner (SF) forventer at kolonihaveejerne snart kan dyrke deres jord igen.
Klar til foråret
Byrådet i Slagelse Kommune skal først godkende udvalgets indstilling, inden jorden kan graves væk og flyttes.
Jørgen Grüner forventer dog, at gravemaskinerne snart kan rykke ind på de forurenede grunde.
- Lad os se, om ikke vi kan blive klar med nogle beslutninger, altså få endeligt bevilliget de penge, der skal til og få gjort det så hurtigt som muligt, og så kan vi komme i gang med at grave jorden af i marts forhåbentligt. Det skulle gerne kunne lykkedes, siger Jørgen Grüner.
- Vi har i hvert fald brug for, at det er færdigt inden 1. april. Det må være den sidste deadline, der er. Der er havearbejdet i fuld gang i en kolonihave, lyder det for Stig Theede.
Indtil jorden er udskiftet lyder opfordringen fra udvalgsformanden, at ejerne ikke dyrker den.
- Vi har jo konstateret forurening i jorden, og derfor skal man lade den være. Det er ikke farligt at gå rundt derude eller sætte sig i sin have overhovedet, men man skal ikke dyrke den, siger Jørgen Grüner.