I træningscentret Aktivt Velvære i Slagelse hænger der en hjertestarter midt i lokalet.
Den anskaffede de for mellem 10 og 12 år siden, og i sidste uge fik de for første gang brug for den.
Mandag var en 48-årig mand i gang med sin træning. Mens han sad på sin cykel under en spinningtime i centrets kælder, fik han det dårligt.
Imens passede træningscentrets ejer, Claus Bøgild, biksen ovenpå, da han blev tilkaldt.
Det var en barndomskammerat, der lå der. Og det er ikke så lang tid siden, så jeg er stadig dybt berørt af det
- Under timen her føler han et vist ubehag. Han rejser sig og stiger af cyklen selv og går ud ad døren. Men han falder så, da han åbner døren, siger Claus Bøgild.
Den 48-årige mand har nemlig fået hjertestop.
- Det var en barndomskammerat, der lå der. Og det er ikke så lang tid siden, så jeg er stadig dybt berørt af det. Men at se ham ligge på gulvet, og der blev ydet førstehjælp på ham. Det var rigtig barskt. Så jeg tænkte, at det var alvorligt, siger Claus Bøgild.
Artiklen fortsætter under billedet.
Var løbet tør for strøm
Træningscenterets hjertestarter blev hurtigt hentet ned i kælderen. Men da den blev gjort klar til at støde, gav den Claus Bøgild og de andre en foruroligende besked.
- Jeg får at vide, at den er løbet tør for batteri. Den skriver low battery. Så går der et chok igennem én, siger han.
Hjertestarteren var løbet tør for strøm.
Det er træningscentret Aktivt Velvære, som ejer den. Derfor er det også deres ansvar at holde hjertestarteren vedlige – og at skifte batteriet. Men det har træningscenteret ikke været opmærksomme på.
Jeg opfordrer til, at man virkelig afholder førstehjælpskurser. Dem kan man ikke holde nok af
Det er Claus Bøgild og resten af personalet opmærksomme på nu. Derfor advarer han andre, der har anskaffet sig en hjertestarter.
- Jeg opfordrer til, at man gør opmærksom på, hvornår det er, at hjertestarterens batteri er tjekket efter. Og jeg opfordrer til, at man virkelig afholder førstehjælpskurser. Dem kan man ikke holde nok af, siger han.
Hos Trygfonden er man meget kede af hele situationen i Slagelse. Det fortæller Grethe Thomas, som er projektchef.
- Det er selvfølgelig utroligt ulykkeligt, at man står med en hjertestarter og en person, som har fået hjertestop, hvor man rigtig gerne vil bruge den pågældende hjertestarter. Og så virker batterierne ikke. Det er en meget ulykkelig situation, siger hun.
Sygeplejerske og læge trådte til
I Slagelse var der tilfældigvis både en sygeplejerske og en læge på spinningholdet. De gik straks i gang med at udføre førstehjælp på den 48-årige mand, som lå bevidstløs på gulvet.
Ambulancefolkene kom hurtigt efter og tager over. De fik givet manden tre stød med deres medbragte hjertestarter, så han kom til sig selv.
- Han kommer til bevidsthed, da de får det hele under kontrol. Og vi får ham op ad trappen og ud i ambulancen. Så fornemmer vi, at de har styr på ham, siger Claus Bøgild.
Efter episoden har Aktivt Velvære selv taget initiativer, der skal forhindre, at de igen kan stå i en lignende situation. Instruktørerne i træningscenteret får allerede nu førstehjælpskursus to gange om året, men det skal snarest muligt genopfriskes.
Vi gør, hvad vi kan både med opringninger og mails, hvor vi beder dem huske at tjekke deres hjertestartere. Gerne en gang om ugen
- Vi har skrevet på hjertestarteren, hvornår den er tjekket. Og vi har skrevet, at ved grønt blink er den ok. Ved rødt blink er det advarsel, og så skal man venligst kontakte personalet, hvis der er andre, der ser det, sig han og tilføjer:
- Udover det har vi fremskyndet vores næste førstehjælpskursus, da det er meget relevant lige nu, og vi holder samtaler med personalet omkring det. Så der er meget fokus på førstehjælp og hjertemassage i huset.
Tre gange har hjertestartere svigtet
I TrygFonden driver projektchef Grethe Thomas og hendes kolleger i dag Hjertestarter-Netværket. Det viser, hvor private og virksomheder har anskaffet sig en hjertestarter over hele i landet.
Grethe Thomas har talt med TrygFondens medarbejdere i call-centret for Hjertestarter-Netværket. De fortæller, at man på 10 år kun har oplevet tre gange, at folk har ringet ind om en hjertestarter, der ikke ville starte.
- Det er altid et problem, når man står med en hjertestarter, der ikke virker. Men når det så er sagt, er der over 20.000 registrerede hjertestartere på Hjertestarter-Netværket. Og vi har et meget fintmasket dialog-flow med de mennesker, der registrerer deres hjertestartere. Så vi gør, hvad vi kan både med opringninger og mails, hvor vi beder dem huske at tjekke deres hjertestartere. Gerne en gang om ugen, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tjek hjertestarteren hver uge
Ifølge TrygFonden får omkring 4000 mennesker hjertestop uden for et hospital i Danmark. Tilbage i 2003 overlevede kun omkring 3,8 procent, mens overlevelsen i dag ligger på 10,4 procent.
Derfor holder Grethe Thomas fast i, at hjertestarterne er vigtige at anskaffe, fordi de kan redde liv. Men det er vigtigt, at de holdes ved lige.
Det er overhovedet ikke lige meget, om man har en hjertestarter hængende eller ej. Vi ved, at hjertestartere redder menneskeliv
Er det ikke lige meget, om man har hjertestartere hængende, hvis folk ikke kan finde ud af at lade dem op?
- Det er overhovedet ikke lige meget, om man har en hjertestarter hængende eller ej. Vi ved, at hjertestartere redder menneskeliv, siger hun og tilføjer:
- Vi plejer at sige, at det er godt at kigge på den hver eneste uge og tjekke, om batterierne virker. Og om den stadig hænger, hvor den skal, og om dens åbne- og lukketid og tilgængelighed er i orden. Så nej, det gør en stor forskel med hjertestartere, at vi har dem hængende i det offentlige rum og i det private.
Fra nu af vil Claus Bøgild personligt holde øje med hjertestarteren i træningscentret i Slagelse. Men han mener også, at alle andre har en pligt til at gøre det samme.
Desuden foreslår han, at brandmyndighederne tjekker hjertestarterne landet over i fremtiden.
- Jeg har det sådan, at vi alle har et ansvar. Det er mit ansvar herinde. Men skulle man gøre noget i den øverste instans, så kunne det måske være en god idé, at det blev lagt ud til brandvæsnet, når de er ude for at tilse brandsprøjter og redningsprocedurer, siger han.