Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet

Prøven var ikke så slem som frygtet for Cecilie Roland, der har spist kød forurenet med PFOS. Svaret er afgørende for, om hun kan amme sit kommende barn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I flere måneder har højgravide Cecilie Roland gået i uvished over, om hun kan amme sit kommende barn eller ej.

Hun er nemlig blandt de borgere fra Korsør, der gennem flere år har spist kalvekød med høje værdier af det sundhedsskadelige fluorstof PFOS, som blev opdaget tidligere på året.

quote Jeg blev egentlig forholdsvis lettet

Cecilie Roland, højgravid og mor til to

Forleden fik Cecilie Roland, der i forvejen har to børn, så en længe ventet blodprøve, og nu har hun fået et foreløbigt svar. I en sms til TV2 ØST fortæller den vordende mor, at prøvesvaret viser "moderat forhøjet".

- Jeg blev egentlig forholdsvis lettet, fordi han (lægen red.) fortalte, at mine værdier var langt fra, hvad man har set i udlandet, skriver Cecilie Roland, der har fået oplyst, at kun to procent af PFOS bliver overført til barnet ved amning.

- De anbefaler, at jeg ammer de første tre måneder, og derefter stopper, fordi de positive effekter, der er ved amning de første tre måneder overskygger de negative overførsler af PFOS.

Beslutning om amning udestår

28-årige Cecilie Roland har termin 13. juni, og da PFOS gives videre gennem modermælken, er det vigtigt at få afklaret, om hun har så store mængder af det i sin krop, at hun skal undlade at amme sin nyfødte pige.

- Det er lidt knald eller fald det her. Hvis prøverne kommer tilbage og er rigtig dårlige, skal vi stå klar med en flaske med modermælkserstatning på sygehussengen på trods af, at jeg godt kan amme og har masser af mælk, men så er det simpelthen bare for giftigt for mit barn at drikke det, har hun tidligere fortalt til TV2 ØST.

Cecilie Roland er en af de borgere, der gennem flere år har spist kalvekød med høje værdier af det giftige fluorstof PFOS. Først i maj fik hun taget en vigtig blodprøve, der skal afgøre, om hun skal amme sit barn eller ej -og nu er det foreløbige svar kommet.

Hun vil dog med de foreløbige oplysninger alligevel overveje, om det overhovedet kan betale sig at starte amningen op for – som hun selv fremhæver – er det ikke uden udfordringer at skulle vænne barnet fra igen.

Fundet af PFOS i kalvekødet fra den lille forening Korsør Kogræsser og Naturpleje blev gjort tidligere på året, og er siden blev sporet tilbage til den lokale brandskole, hvor stoffet har været anvendt i brandslukningsskum.

Artiklen fortsætter under grafikken

De første prøver fra kødet viste meget høje værdier, hvilket skabte stor nervøsitet blandt borgerne og eksperter.

- De personer, der har spist fisk eller landbrugsprodukter fra det område her, må tilbydes en blodprøve og helbredsundersøgelse, og det kan ikke gå for hurtigt, lød det således fra Philippe Grandjean professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet tilbage i marts.

Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden
Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden

Bekymret for sin far

Foreløbigt har Cecilie Roland ikke fået oplyst et konkret tal for hendes prøvesvar.

- Det er rigtig rart at høre, at jeg er langt fra det værste, der er set, men jeg er stærkt bekymret for min far (der er formand for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening red.). Jeg er ikke den store kødspiser og mine er "moderat forhøjet", så jeg ved sørme ikke, hvordan min fars mon ser ud.

Foreløbigt har to kvinder fået foretaget blodprøver for undersøgelse af PFOS – imens de øvrige borgere har fået tilbudt prøver senere i maj. Det sker efter et langt og turbulent forløb, hvor medlemmerne af det lille kogræsserlaug blev kastet rundt i systemet. Til sidst gik Region Sjælland ind i sagen, og Cecilie Roland er blevet behandlet som en hastesag.

Cecilie Roland og de øvrige borgere, der har indtaget det PFOS-holdige kød er tilknyttet Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus. Her hjælper de med at forklare prøvesvarene, når de kommer, og de kommer også til at følge borgerne fremadrettet for at se, om det får nogle følgevirkninger, at de har indtaget kød med så høje PFOS-værdier.

Læs også
Højgravide Cecilie testet for PFOS: - Det er knald eller fald
Læs også
Højgravide Cecilie testet for PFOS: - Det er knald eller fald

Forleden fik borgerne i en haveforening, der ligger nabo til brandskolen, svar på prøver fra deres nyttehaver, hvor de dyrker grøntsager. Området har tit været udsat for regnvand fra brandskolens område – men her har prøver fra grøntsager og frugter ikke vist tegn på forurening.

Det har Fødevarestyrelsen konkluderet på baggrund af prøver udtaget fra grøntsager og frugter, imens der endnu udestår svar på prøver af jorden i haverne.


Nyhedsoverblik