Hospital skal styrkes med nyt håndkirurgisk ambulatorie

Et nyt håndkirurgisk ambulatorie på Slagelse Sygehus skal være med til at effektivisere ressourcerne på hospitalet og forbedre forholdene for patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag morgen åbnede en ny håndkirurgisk operationsstue på Slagelse Sygehus.

En operationsstue, hvor man alene vil operere håndkirurgiske patienter, der skal lokalbedøves. Og det vil spare både sundhedsvæsnet og patienterne tid. 

quote Den nye, ambulante operationsstue betyder først og fremmest, at patienterne får en simplere vej til operation, fordi vi kan klare det hele i ambulatoriet

Henrik Vilsner, chef for ortopædkirurgisk afdeling, Næstved og Slagelse Sygehus

Og netop dette vil være en stor fordel for effektiviseringen af ressourcerne på sygehuset. Men vil også være med til at bringe ventelisterne til operationer ned.

I dag er der nemlig omkring 330 patienter, der venter på en håndkirurgisk operation i Region Sjælland. 

Og den nye operationsstue på Slagelse Sygehus kan være med til at bringe ventelisten betydeligt ned, selvom det ikke er hovedmålet med operationsstuen, fortæller Henrik Vilsner, som er chef for ortopædkirurgisk afdeling på Næstved og Slagelse Sygehus.

En rigtig fin ordning

Den første patient i det nye kirurgiske ambulatorie var Morten Ebbe. Han skulle have lavet et indgreb i sin venstre hånd, for at give plads til en klemt nerve i hans håndled, da han lider af karpaltunnelsyndrom.

- Jeg skal have denne her operation, da jeg har gener og vågner om natten af smerterne, fortalte han i dag fra operationsbriksen.

Godt tre kvarter efter, Morten Ebbe ankom på hospitalet for operationen, var indgrebet ovre. Og efter en snak med kirurgen om det postoperative forløb kunne han komme ud af døren igen.

Morten Ebbe synes, det er en rigtig fin ordning med den nye operationsstue, da det betyder, at han ikke optager mere plads på sygehuset end højst nødvendigt.

Dog tænker han personligt ikke så meget over, hvordan hospitalet har indrettet sig, men i højere grad at ventetiden er blevet bragt ned.

- Det har taget et halvt år at komme hertil, så om det går hurtigt at komme ind og ud på dagen er lige meget for mig. Det er mere processen op til, som jeg synes, har været for lang. 

Undgår dyre setups

Indtil nu er alle patienter blevet modtaget på en sengeafdeling, og når der har været plads på operationsstuen, er patienten blevet gjort klar og kørt til operationen. 

Nu kan dette omstændige og dyre setup undgås. 

Akutafdelingen del 2 thumb v2
Læs også
Mange syge lammer sygehusene
Akutafdelingen del 2 thumb v2
Læs også
Mange syge lammer sygehusene

Men det handler ikke bare om at spare, fortæller Henrik Vilsner:

- Den nye, ambulante operationsstue betyder først og fremmest, at patienterne får en simplere vej til operation, fordi vi kan klare det hele i ambulatoriet. Det er samtidig en måde, hvor vi kan hjælpe flere af de 330 patienter, der lige nu står på venteliste til hånd- og håndledsoperationer.

Hovedfokus for den nye håndkirurgiske operationsstue på Slagelse Sygehus er, at patienterne får en simplere vej til operation, mener Henrik Vilsner.
Hovedfokus for den nye håndkirurgiske operationsstue på Slagelse Sygehus er, at patienterne får en simplere vej til operation, mener Henrik Vilsner. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Han pointerer, at det ikke handler om at spare, men om optimering af ressourcer, da den nye operationsstue vil skabe mere plads på andre operationsstuer.

- For os handler det om at bruge vores ressourcer bedst muligt, og ved at vi i ambulatoriet tager os af denne specifikke patientgruppe, skaber vi samtidig mere plads på sygehusets andre operationsstuer til de patienter, der har brug for bedøvelse, anæstesilæger og anæstesisygeplejersker, siger Henrik Vilsner.

Sygehus
Læs også
Læger frygter akut mangel på udstyr
Sygehus
Læs også
Læger frygter akut mangel på udstyr

Slipper for indlæggelsen

Kvinden bag ideen til den håndkirurgiske operationsstue er den nu pensionerede sygeplejerske Anette Bindesbøl. Hun fik ideen til operationsstuen, da hun opdagede, at mange af de små operationer tog meget kort tid.

- Jeg opdagede, at mange af de små operationer i lokalbedøvelse kun tog et kvarter. Det var måske ikke så rationelt at bruge så stor en operationsstue til det, siger hun. 

Den nu pensionerede sygeplejerske Annette Bindesbøl er kvinden bag ideen til den nye håndkirurgiske operationsstue.
Den nu pensionerede sygeplejerske Annette Bindesbøl er kvinden bag ideen til den nye håndkirurgiske operationsstue. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Hun mener, at det vil være med til at nedbringe ventelisterne for patienterne og give en kontinuitet for patientforløbene.

- Ud fra et sygeplejeligt perspektiv mener jeg, at det vil blive rigtig godt for vores patienter, da de vil få hjælp meget hurtigere og mere effektivt.

Sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen
Læs også
Alliance mellem regioner skal sikre personale på sygehuse
Sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen
Læs også
Alliance mellem regioner skal sikre personale på sygehuse

Med den nye operationsstue slipper patienterne for indlæggelse og kan ved visse indgreb være ude fra hospitalet igen på lidt over en time.

Ifølge planen vil operationsstuen blive benyttet hver onsdag, hvor man vil operere fem patienter. Men med tiden er planen, at operationsstuen skal benyttes hver dag.

De mange indgreb giver rutine

Det er ikke kun patienterne, som får gavn af den nye operationsstue. 

Også de unge læger har meget gavn af den nye operationsstue, da man hurtigere kan få opbygget rutiner i operationsrummet, grundet den øgede mængde operationer. 

Ifølge læge Zain Asheer vil det styrke kompetencerne, særligt hos de unge læger, at det vil være muligt at foretage flere operationer.
Ifølge læge Zain Asheer vil det styrke kompetencerne, særligt hos de unge læger, at det vil være muligt at foretage flere operationer. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Det mener Zain Asheer, som er ung læge og ansat på Slagelse Sygehus.

- Det betyder jo noget for mig som kirurg, da jeg vil få mere træning, og derfor vil jeg også blive dygtigere, hvilket jo også er til fordel for patienterne, siger han.




Nyhedsoverblik