Det helt store ørnenæb har været taget i brug for at fælde cirka 800 grantræer i Slagelse Lystskov.
De skal blandt andet fældes, fordi diverse storme gennem tiden har skabt det, der kaldes et stormfaldshul.
- Det, der typisk sker ved et stormfaldshul, er, at næste gang, der kommer en storm, så udvider det hul sig. Og hver gang der kommer et stormfaldshul, så knækker træerne og bliver uegnede til brug af konstruktionstræ, forklarer Emil Andersen, der er skovfoged i Valdemarskilde Skovdistrikt, som ejer skoven.
Artiklen fortsætter under billedet.
Overfuset af kondiløber
Manden, der har stået for træfældningen, er René Langkjær, der ejer entreprenørfirmaet Skovrødderne. Men han var næppe nået særligt langt uden skovningsmaskinen kaldet Scorpion King.
- Den har et fældehoved, der tager 70 centimeter i bundsnittet, så den kan tage nogle rigtig store træer, siger han.
Med Scorpion King kan han fælde 35 træer i timen. Fældningen har dog ikke været helt uden udfordringer, da ikke alle forbipasserende har været lige tilfredse med projektet.
- Vi havde blandt andet en kondiløber, der sprang op på maskinen og rev døren op og skældte maskinføreren hæder og ære fra, fortæller Emil Andersen.
- Og når man åbner døren, stopper maskinen alt. Det var sådan lidt grænseoverskridende, supplerer René Langkjær.
Inde bag døren i den store maskine er René Langkjær desuden ikke helt alene. Han får nemlig selskab af sin lille hjælper, hunden Luka.
- Hun er med hver dag og har en lille plads omme bagi, hvor hun har en hundekurv, fortæller han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Planter nye træer
Den store, træfældende maskine har i det hele taget tiltrukket meget opmærksomhed fra skovens gæster. Men selvom den kan være fascinerende, så opfordrer Emil Andersen til, at man er påpasselig.
- Selvom man synes, man er langt væk, er man måske ikke langt nok væk. Så det opfordrer vi i hvert fald til, man husker, lyder det.
Og til dem, der skulle være kede af at se træerne forsvinde fra skoven, beroliger skovfogeden med, at nye træer overtager pladsen for de gamle.
- Det kan se voldsomt ud, at vi fælder sådan et areal her. Men vi skal også huske på, at vi er nødt til at forny, så der er skov til den næste generation, så de også kan komme ud og glæde sig over det, forklarer han.
Planen er at plante cirka 5.000 bøgetræer per hektar på området. Noget, som Danmarks Naturfredningsforening bakker op om.
- Når man fælder grantræer og konverterer til bøg, som er en naturlig hjemhørende, dansk art, kan vi kun være tilfredse, siger Ib Larsen, der er lokalformand for organisationen i Slagelse.
Der går fem til ti år, før de nye bøgetræer kommer til syne i skovområdet.