Til trods for at Slagelse Kommune er en af de kommuner i landet med flest arbejdspladser i Forsvaret, har kommunen aldrig være i besiddelse af et decideret veteranhjem.
Det samme gør sig gældende for de øvrige kommuner i Region Sjælland.
Det blev der dog lavet om på fredag, da det helt nye veteranhjem blev indviet med rød snor og klappende salver.
- Det er først og fremmest en rigtig god dag for vores veteraner. Vi ved fra nogle af de andre veteranhjem i Danmark, at de gør en uvurderlig forskel, og derfor er det rigtig godt, at der nu kommer det her tilbud i Slagelse, som kan dække veteranerne i Region Sjælland, siger Forsvarsmister Troels Lund Poulsen (V).
Der har været en række forskellige tilbud til veteraner i Region Sjælland såsom Veterancentret i Ringsted og Veteranhaven lige uden for Slagelse by, som de godt lidt over 5.500 veteraner i regionen har kunnet benytte sig af.
Et vigtigt samlingspunkt
Det nye veteranhjem i Slagelse bliver det sjette statsdrevne veteranhjem i landet og skal fungere som en institution, hvor soldater der har været udsendt til krigstjeneste, kan opholde sig, dyrke socialt samvær med andre veteraner, modtage hjælp og også bo.
Derfor glæder åbningen ikke kun forsvarsministeren, men også dem, Veteranhjem Sjælland er blevet sat i søen for.
- Det der med at tage til veteranhjemmet i København… Man kunne lige så godt tage til månen. Så placeringen i Slagelse giver rigtig god mening for midt- og sydsjællænderne, siger en meget glad Niels Hartvig Andersen, som er tidligere formand for foreningen Danmarks Veteraner, der er bosiddende i Næstved.
I 1998 var Kim Ebbe Kristoffersen i Bosnien for at lede efter våben, patruljere og observere efter krigen var slut.
Han var aldrig involveret i en direkte ildkamp under udsendelsen, men han oplevede alligevel en række voldsomme ting, som har sat sig dybt i ham - noget han mærker godt 26 år efter.
- Som ung knægt syntes jeg jo, at jeg havde en spændende udsendelse. Både da jeg var afsted, men også da jeg kom hjem, men jeg kan godt mærke, at det har påvirket mig, forklarer krigsveteranen.
Vi har manglet et veteranhjem alt for længe
Mødt af ligesindede
Kim Ebbe Kristoffersen har blandt andet mærket, at han har haft svært ved at skabe relationer. Lige så snart folk kom for tæt på, skubbede han dem væk.
- Jeg blev kold efter alle de historier, jeg fik fortalt af de efterladte kvinder - efter at rydde op i alle de ødelagte byer, som vi patruljerede i, fortæller han.
Selvom Kim Ebbe Kristoffersen ikke har fået konstateret PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), så har han alligevel haft brug for at tale om sine oplevelser med andre udsendte.
- Jeg har jo altid tænkt, at jeg ikke fortjente at komme ind sådan et sted, fordi jeg jo ikke havde set kammerater dø eller noget lignende, fortæller han.
Kim Ebbe Kristoffersen var ellers gået forbi et veteranhjem i København et par gange - faktisk næsten taget i håndtaget, men endte alligevel med at vende om.
- En dag blev jeg alligevel inviteret ind, og så blev jeg bare mødt af mennesker med de samme historier og samme følelser, som mig, og det var tankevækkende, fortæller han.
'Helt grotesk'
Folketingspolitikeren Frederik Vad, som er valgt ind i Slagelsekredsen for Socialdemokratiet, har det seneste halvandet år arbejdet for at få åbnet et veteranhjem i netop Slagelse, fortæller han.
Derfor er Frederik Vad også glad for, at det nu lykkedes.
- Jeg har faktisk været bekymret for, om vi overhovedet kom i mål med det. Vi har manglet et veteranhjem alt for længe og har også været den eneste region uden et veteranhjem, hvilket jo er helt grotesk, siger han.
- Men nu er det her, og det er virkelig godt. For med flådestationen i Korsør og kasernen i Slagelse, er det et godt område. Jeg er meget glad for, der nu er et tilbud på Vestsjælland.
Slagelse er også den kommune i regionen, hvor der er flest veteraner bosat.
Der bor cirka 911 krigsveteraner - tættest kommer Næstved på 854 efterfulgt af Holbæk med 519 krigsveteraner.