Der mangler folkeskolelærer rundt om på de danske folkeskoler.
Det kan løses med ufaglærte lærervikarer, men i Gulborgsund-, Faxe-, Køge-, Vordingborg- og og nu Slagelse Kommune kan man samarbejde med lærerstuderende fra Absalon om at få dem til at undervise i stedet for.
- Vi har valgt at lave en læreruddannelse, hvor man kan kombinere teori og praktik ved, at de studerende underviser på en folkeskole en tredjedel af studietiden, siger Stina Møllenbach, centerchef i Center for Skole og Læring, Professionshøjskolen Absalon, til TV2 ØST.
De studerende er godt klædt på
Pædagogik, viden, gåpåmod og en uddannelseskontrakt er med i rygsækken, når lærerstuderende fra professionsskolen Absalon træder ind på en folkeskole som lærervikar i blandt andet Slagelse Kommune.
Man kommer til at undervise fra start, og derfor er man selvfølglig helt grøn, som den ufaglærte lærervikar også vil være. Forskellen er, at de studerende hurtigt bliver klædt på
Hvis man kommer ind som ufaglært lærervikar, får man ingen forberedelsestid. Derfor har man kun få minutter til at orientere sig om, hvilket fag man skal undervise i.
Det oplevede lærerstuderende Pernille Busk Mieritz, som har valgt at få en kontrakt med Kulsbjerg Skole i Vordingborg Kommune. En kommune, der længe har samarbejdet med uddannelsesstedet Absalon for at få deres studerende ud af huset.
- Der er mange ting, jeg ikke ved i forhold til at undervise, men jeg får sat til af til at forberede mig til den undervisning eleverne skal have, siger lærerstuderende Pernille Busk Mieritz til TV2 ØST,.
Hun har en kontrakt med Kulsbjerg Skole i Vordingborg Kommune.
- Derudover skaber jeg også en relation til eleverne, tilføjer hun.
Kommunen bestemmer dit fag for at undgå fremtidig arbejdsløshed
Pernille Busk Mieritz har udover en kontrakt på Kulsbjerg Skole også fået at vide af Vordingborg Kommune, hvad hun skal læse på lærerseminaret.
Her har kommunen givet hende valget mellem at læse dansk eller tysk.
Kommunen kan nemlig se, inden for hvilke fag der vil mangle arbejdskraft i fremtiden.
- Det har gjort det nemmere for mig at vælge fag. Jeg læser derfor dansk, som jeg også underviser i udover sport og ernæring og madkundskab, siger Pernille Busk Mieritz.
Økonomisk fordel
Skolebaseret Læreruddannelse hedder uddannelsen, hvor man bliver ansat på en folkeskole og underviser på deltid, samtidig med at man læser på uddannelsen.
Undervejs får man løn for de timer, man underviser, som så kan suppleres med SU.
- Man kommer til at undervise fra start, og derfor er man selvfølglig helt grøn, som den ufaglærte lærervikar også vil være. Forskellen er, at de studerende hurtigt bliver klædt på. De får vejledning, og vi er ude og observere, hvordan det går med undervisningen, siger Stina Møllenbach, centerchef i Center for Skole og Læring, Professionshøjskolen Absalon.