Ingen ældrebyrde: App skal hjælpe ældre med at holde sig sunde

Over 100 ældre i Korsør deltager netop nu i et stort forebyggelses-projekt, der skal hjælpe dem til en alderdom uden sygdom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

John Olsen ligger på siden på en lilla træningsmåtte midt i stuen og koncentrerer sig. I et roligt tempo løfter han benet op og ned.

- Hun siger, at man skal have foden strakt. Men det har hun ikke selv, kommenterer han.

quote Jeg kommer ikke til at sætte Danmarksrekord i noget som helst. Men det gør ikke noget, hvis jeg kan holde mig selv i gang

John Olsen, Korsør

Kommentaren gælder hans virtuelle træner. Det er hende, der guider ham igennem det træningsprogram, som han har på mobilen.

- Jeg kommer ikke til at sætte Danmarksrekord i noget som helst. Men det gør ikke noget, hvis jeg kan holde mig selv i gang, så er jeg glad for det, og det er jeg sikker på min kone også er, siger han, mens han trykker på mobilen og er klar til næste øvelse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

John Olsen træner hjemme for at teste en træningsapp, der i fremtiden kan blive et tilbud til skrøbelige ældre. 
John Olsen træner hjemme for at teste en træningsapp, der i fremtiden kan blive et tilbud til skrøbelige ældre.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

John Olsen bor i Korsør og er netop gået på efterløn. Han er en af i alt 50 ældre i Slagelse Kommune, der er i gang med at teste træningsapp ´en. Testen er en del af et stort forskningsprojekt, der undersøger, hvordan motion kan være med til at forebygge og holde ældre raske, så de kan klare sig selv både fysisk og mentalt. 

- Det er ikke mig at stå oppe i et fitnesscenter, og det er også dyrt. Da det her så kom flyvende, slog jeg straks til, fortæller John Olsen, der er 64 år.

Artiklen fortsætter under billedet. 

John Olsen bor i Korsør. Han er en af i alt 50 ældre i Slagelse Kommune, der er i gang med at teste træningsapp ´en.
John Olsen bor i Korsør. Han er en af i alt 50 ældre i Slagelse Kommune, der er i gang med at teste træningsapp ´en.

Mødes to gange om ugen

Forskningsprojektet hedder WIPP, som står for Welfare Innovations in Primary Prevention. Slagelse Kommune er én af tre kommuner i Danmark, der har valgt at være med i projektet, der er støttet af EU, og som Syddansk Universitet står for.

Også Odense og Esbjerg Kommune og flere nordtyske universiteter er med. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Hvorfor købe dyre håndvægte, når man kan bruge en mulepose og fylde den med vandflasker eller bøger, alt efter hvor meget man kan løfte. Her er det Ingelise Klöcker, der træner. 
Hvorfor købe dyre håndvægte, når man kan bruge en mulepose og fylde den med vandflasker eller bøger, alt efter hvor meget man kan løfte. Her er det Ingelise Klöcker, der træner.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

I Korsør stiller Bolig Korsør træningslokaler til rådighed, og i øjeblikket mødes 115 ældre på 12 gymnastikhold to gange om ugen for at træne.

Derudover tester omkring 50 ældre altså træningsappen, som er et tilbud til ældre, der gerne vil træne hjemme, eller som er for fysisk dårlige til at komme ud af deres hjem og til træning.

En investering i fremtiden

Slagelse Kommune ser projektet som en investering i fremtiden. De kommende år stiger antallet af ældre på over 65 år nemlig så markant i kommunen, at der i 2040 vil være flere ældre, børn og unge end borgere, som er i den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at der i fremtiden er færre penge i det kommunale budget, men flere ældre, der kan få brug for eksempelvis hjemmepleje.

- Hvis vi skal holde det serviceniveau, som vi i dag har i Slagelse Kommune til de ældre, så er vi nødt til at tænke i forebyggelse, siger Gorm Rabølle Knudsen, der er projektleder og udviklingskonsulent i Slagelse Kommune.

- Med den mængde af ældre, der kommer ind ad døren lige om lidt, så giver det mening at tage fat i dem, der har lyst og kan selv og klarer sig godt, og give dem et ekstra servicetjek og tilbud om motion for, at de bliver ved med at klare sig godt, siger Gorm Rabølle Knudsen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

John Olsen og Gorm Rabølle Knudsen drøfter app ´en. Undervejs i testen er de ældre kommet med input til ændringer. 
John Olsen og Gorm Rabølle Knudsen drøfter app ´en. Undervejs i testen er de ældre kommet med input til ændringer.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Deltagerne i projektet er udvalgt på baggrund af en nøje gennemtænkt spørgeguide, som alle deltagerne i projektet har udviklet i fællesskab. Formålet med guiden er, at forebyggelseskonsulenterne i de enkelte kommuner skal have nogle værktøjer, der hjælper dem med at opdage, når der er tegn på, at en ældre er ved at udvikle sig til at blive såkaldt ”skrøbelig”.

- Det er vigtigt at holde sig i gang. For hvis man sidder for meget ned hver dag og ikke bevæger sig, så falder ens evne til at komme ud og holde sig i gang meget hurtigt, når man er ældre. Så kan det pludselig være en dagsrejse at skulle gå 500 meter ned for at handle. Det er supertrist at være alene som ældre eller bare sidde i en stol og være den, som ikke kan deltage, fordi man har fysiske skavanker og ikke har noget netværk siger Gorm Rabølle Knudsen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Gorm Rabølle Knudsen er projektleder og udviklingskonsulent i Slagelse Kommune. 
Gorm Rabølle Knudsen er projektleder og udviklingskonsulent i Slagelse Kommune.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Andelen af ældre på over 65 år vil stige de kommende år. Det viser en befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik.

I Region Sjælland er én ud af fem i dag over 65 år. Det tal vil om 20 år været steget til én ud af fire.

- Det har en stor betydning for økonomien i sundhedssektoren. For hvis du har brug for daglig hjælp, er det en stor udgift, siger Paolo Caserotti, der er professor i træning og sundhed på Syddansk Universitet og projektleder på WIPP.

quote Jo ældre du bliver, jo større risiko er der for, at du mister din funktion og bliver afhængig af andre

Paolo Caserotti, professor i træning og sundhed, Syddansk Universitet

- Jo ældre du bliver, jo større risiko er der for, at du mister din funktion og bliver afhængig af andre. Du har højere risiko for at komme på skadestue og blive indlagt, og muligheden for at bo alene og klare alt selv bliver mindre jo ældre, man bliver, siger han og uddyber:

- Vores overordnede præmis er, at hvis man har en tidlig opsporing af de risikofaktorer, der er for at de ældre mister funktionsevnen, og man ændrer de risikofaktorer, så har man en bedre chance for at kunne klare sig selv længere, fortæller Paolo Caserotti.

Skal tilbydes til alle

Og en af metoderne til at klare sig selv længere kan altså blive den trænings´app, som John Olsen og de øvrige ældre tester. 

- Det er vores håb, at app’en og konceptet vil leve videre efter projektets afslutning. Det er dog endnu uvist, om der er en udbyder, der vil videreføre projektet. Vi vil som en del af projektets afslutning undersøge, hvordan konceptet kan videreføres, fortæller Gry Kock, der er videnskabelig assistent på projektet på Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Træningsprogrammet ligger i en app og kan åbnes på både iPad og mobilen. Øvelserne er målrettet den enkelte ældre. 
Træningsprogrammet ligger i en app og kan åbnes på både iPad og mobilen. Øvelserne er målrettet den enkelte ældre.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Vi ved, at der nogle ældre, som ikke bryder sig om at træne med andre, og at de synes, at det kan være lidt grænseoverskridende, eksempelvis fordi de ikke føler sig på niveau med andre. Og med appén forsøger vi også at ramme dem, som ikke synes, at de har tid til at træne, fortæller Gry Kock.

- Samtidig er det en meget individuel træningsform, for vi har tilrettelagt træningen på appén, så den rammer lige det niveau, den enkelte er på. Så hvis man har svært ved at løfte armen, så er de øvelser ikke med, der kan tages hensyn til den enkelte, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

For et år siden kunne Ingelise Klöcker knapt gå og havde mange smerter. I dag er hendes liv forandret, og hun kan gå lange ture. 
For et år siden kunne Ingelise Klöcker knapt gå og havde mange smerter. I dag er hendes liv forandret, og hun kan gå lange ture.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Et andet sted i Korsør er Ingelise Klöcker også i gang med at teste træningsapp ‘en hjemme i sin stue. Hun tænder iPaden, og den virtuelle træner leder hende gennem øvelserne. Koncentreret løfter hun en mulepose med tre halvliters vand op og ned og træner sin armmuskel.

- Min krop er jo blevet glad og tilfreds og styrket i de forskellige muskler og har mod på at gå i gang med nogle ting. Det er på den måde, det virker godt, fortæller Ingelise Klöcker, der er 78 år.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Øvelserne på mobilen kan gøres lige, når man ønsker det, og man skal ikke afsted til hallen.
Øvelserne på mobilen kan gøres lige, når man ønsker det, og man skal ikke afsted til hallen. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Foruden hjemmetræning går hun også til holdgymnastik to gange om ugen, og træningen har haft afgørende betydning for Ingelise. Da hun kom med i projektet, kunne hun ikke gå op ad trapperne til sin lejlighed. Hun havde smerter efter en rygoperation og lå meget i sengen.

- Jeg var begyndt at undersøge, hvor jeg skulle bo og flytte på plejehjem eller i beskyttet bolig. Men de tanker er opgivet. Nu går jeg ofte ind til Korsør, når jeg skal træning, og jeg har lige været på ferie på Gotland, hvor vi gik mange timer hver dag, så mit liv er vendt helt op og ned, fortæller hun.

Forskningsprojektet slutter til april og er støttet af Interreg, der støtter samarbejde på tværs af landegrænser. Det er planen, at der skal udgives flere videnskabelige artikler, og at resultaterne bliver fremlagt på en konference. Derudover vil projektet munde ud i en række anbefalinger til blandt andet Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening.  


Nyhedsoverblik