Omø Stålgrunde bør have status af natur- og vildtreservat. Det mener Danmarks Jægerforbund.
I en pressemeddelelse skriver forbundet, at det netop har fået enstemmig opbakning i Vildtforvaltningsrådet til at sætte gang i en proces for at oprette reservatet i området.
Ifølge jægerforbundet har regeringen allerede udtrykt ønske om at udpege området til fuglebeskyttelsesområde, men man bør altså dedikere en del af området til naturreservat, mener jægerne.
- Bestanden af edderfugle har det svært. Selv om man har fredet hunnen, har det ikke hjulpet, og derfor er det helt centralt, at området ved Omø Stålgrunde, udover at være et fuglebeskyttelsesområde, også bliver et natur- og vildtreservat, siger Christian Clausen, hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund og formand for trækvildtudvalget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det er stadig tilladt at skyde hanedderfuglen, og Aarhus Universitet har ifølge Christian Clausen slået fast, at den jagt er bæredygtig, fordi hannen er i stort overtal i forhold til hunnen.
- Vi føler os forpligtet til at sørge for at støtte artens levested, og derfor er vi kommet med det her forslag.
Vigtigere end jagt
Havområdet ved Omø Stålgrunde er ifølge forbundet et vitalt levested for en lang række havfugle og dykænder.
Samtidig er Smålandsfarvandet ét af de vigtigste raste- og fourageringsområder i Nordeuropa. For Danmarks Jægerforbund er beskyttelsen af et centralt levested vigtigere end muligheden for jagt, lyder det.
- Biodiversitetskrisen er på mange måder lige så alvorlig som klimakrisen, og vi må ikke løse den ene krise på bekostning af den anden. Der er ingen tvivl om, at vi i jægerforbundet kommer til at arbejde endnu hårdere fremover for at beskytte de vigtige levesteder, som er hele fundamentet for, at vi jægere overhovedet har noget at gå på jagt efter, siger Christian Clausen.
Vindmølleplaner i bero
Der har i flere år været planer om at opsætte en vindmøllepark i Smålandsfarvandet ud for Stigsnæs. I oktober sidste år ansøgte European Energy Energistyrelsen om tilladelse til at opføre vindmøllerne, men sagen blev sat i bero på grund af planerne om at udpege stedet til fuglebeskyttelsesområde.
Jægerforbundet kalder vindmølleparken forstyrrende og mener, at den vil have en voldsom forstyrrende effekt på områdets fugle. Derfor håber jægerne, at området kan beskyttes.
- Vi er ligesom Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening modstandere af vindmølleparken, og med en totalfredning af området kan vi undgå vindmøllerne og dermed sikre fuglenes levested, siger Christian Clausen.
Artiklen fortsætter under billedet.
På det seneste møde i Vildtforvaltningsrådet, hvor Danmarks Jægerforbund er et af medlemmerne, blev forslaget ifølge jægerforbundet drøftet blandt rådets medlemmer.
Her var der enstemmig opbakning til initiativet. Det blev derfor besluttet at arbejde videre med ideen.
- Næste skridt er, at vi tager kontakt til Miljøstyrelsen, og hvis der er opbakning, så tager det formentligt lang tid, før det kan gå igennem. Et reservat er ikke noget, man bare lige etablerer. Der ligger et grundigt forarbejde bag, der omfatter hele fuglebeskyttelsesområdet, men nu går vi i gang, siger Christian Clausen.