Kim ringede 112 efter selvmordsforsøg - ambulancen kom aldrig

Ingen kom til undsætning, da 59-årig Kim Adolph ringede 112 efter et selvmordsforsøg. Nu kræver hans bror svar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I askebægeret var der cigaretskodder, og glasset med den sidste sjat whiskey stod stadig på bordet.

Det var et trist syn, der mødte den hjemmesygeplejerske, der 28. oktober i år tiltvang sig adgang til en lejlighed i Korsør gennem et vindue. I en stol sad 59-årige Kim Adolph nemlig død efter det, der ifølge politiet var et selvmord.

quote Vi får ikke vores Kim igen. Men det her må ikke ske for andre mennesker

Leo Weisleder Adolph

Men sådan behøvede Kims liv ikke være endt, mener hans lillebror, Leo Weisleder Adolph, som i dagens udgave af avisen Sjællandske står frem med en hård kritik af poltiet og Regions Sjællands præhospitale center.

- Jeg får ikke min storebror igen. Vi får ikke vores Kim igen. Men det her må ikke ske for andre mennesker, siger Leo Weisleder Adolph til TV2 ØST.

Leo Weisleder Adolph kræver svar på, hvorfor ingen kom hans bror til undsætning.
Leo Weisleder Adolph kræver svar på, hvorfor ingen kom hans bror til undsætning. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Et råb om hjælp

Kim Adolph har haft et liv, som var hårdere end de flestes. Som ung fik han en alvorlig arbejdsskade og blev senere fejlopereret. Han fik aldrig førligheden helt tilbage og udviklede senere psykisk sygdom. I løbet af de sidste par år udviklede han også et alkoholmisbrug og fik det sværere og sværere.

Problemerne kulminerer, da han en dag i oktober indtager en farlig cocktail af over 100 piller, som han skyller ned med flere flasker sprut. På hospitalet er beskeden fra lægen, at endnu en omgang med så mange piller og alkohol kan koste ham livet.

Artiklen fortsætter under billedet

Kim Adolph levede et hårdt liv med psykisk sygdom og følgerne af en fejloperation. De seneste år udviklede han også et alkoholmisbrug.
Kim Adolph levede et hårdt liv med psykisk sygdom og følgerne af en fejloperation. De seneste år udviklede han også et alkoholmisbrug. Foto: Privat

quote Ja, jeg har faktisk forsøgt selvmord. Jeg har drukket tre liter whiskey. Vil du hente mig?

Kim Adolph til alarmcentralen, 27. oktober 2019

Få dage senere, mandag den 28. oktober, bliver Kim Adolph fundet død af hjemmesygeplejersken. Men for familien er det ikke kun sorg, der fylder, da de får adgang til hans lejlighed. De begynder også at mærke afmagt og frustration. På Kim Adolphs telefon kan de nemlig se, at han aftenen forinden har ringet til alarmcentralen.

- Vi var allesammen meget ulykkelige, da vi finder ud af, at det ikke var hans ønske at skulle herfra, og at han godt kunne have fået den hjælp, han havde brug, siger Leo Weisleder Adolph.

Artiklen fortsætter under billedet

Kim Adolph (t.h) var stolt forlover, da hans lillebror skulle giftes.
Kim Adolph (t.h) var stolt forlover, da hans lillebror skulle giftes. Foto: Privat

- Jeg har faktisk forsøgt selvmord

Broren søger aktindsigt og får udleveret den samtale, Kim Adolph klokken 20.59 den 27. oktober havde med alarmcentralen. En samtale, hvor Kim Adolph flere gange fortæller, at han har begået selvmord. 

- Ja, jeg har faktisk forsøgt selvmord. Jeg har drukket tre liter whiskey. Vil du hente mig, spørger den 59-årige, i optagelsen, som hans bror efterfølgende har delt med Sjællandske og TV2 ØST.

- De siger, jeg skal have en ambulance. Det siger lægevagten, ellers dør jeg, siger Kim Adolph til politiassistenten, der tager telefonen.

Herefter går noget dog helt galt. Når alarmcentralen modtager opkald fra borgerne, stiller de opkaldet videre til den rette del af beredskabet. I dette tilfælde skal opkaldet videreformidles til regonens AMK-vagtcentral (akut medicinsk koordinering, red.), hvor sygeplejersker tager imod opkaldet.

Leo Weisleder Adolph er stadig dybt berørt, når han hører den samtale med alarmcentralen, hvor hans bror beder om hjælp
Leo Weisleder Adolph er stadig dybt berørt, når han hører den samtale med alarmcentralen, hvor hans bror beder om hjælp Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Fortalte ikke om selvmordforsøg

Noget går galt, da medarbejderen fra alarmcentralen kobler sygeplejersken på. Kim Adolph bliver nemlig tydeligt forvirret over, at opkaldet sendes videre.

- Sygeplejerske? De skal sgu hente mig. Der er ikke noget med sygeplejerske. Jeg har drukket tre flasker whiskey i dag, lyder det fra den desperate mand.

- Jeg kan ikke mere nu. Farvel, siger Kim Adolph derefter.

quote De siger, jeg skal have en ambulance. Det siger lægevagten, ellers dør jeg

Kim Adolph til alarmcentralen, 27. oktober 2019

Da den sundhedsfaglige medarbejder fra regionens AMK-vagtcentral også bliver koblet ind i samtalen, bliver det klart for medarbejderne, at Kim Adolph har lagt på. De aftaler, at sygeplejersken skal ringe ham op igen, og medarbejderen fra alarmcentralen orienterer kort om sagen. Han fortæller sygeplejersken, at Kim Adolph har kontaktet lægevagten og har drukket massivt, men fortæller ikke, at Kim Adolph siger, at han har forsøgt selvmord.

Kort efter ringer sygeplejersken til Kim Adolph, som dog ikke tager sin telefon. Der bliver ikke gjort andet for at tjekke op på hans tilstand. 

- De ringer tilbage, men lader den ende der. Alt imens min storebror sidder og er ved at dø, siger Leo Weisleder Adolph.

Region afviser klagen

Efterfølgende har Leo Weisleder Adolph klaget til Region Sjælland over forløbet. Region Sjælland afviser dog klagen, da sygeplejersken på AMK-vagtcentralen håndterer opgaven korrekt og professionelt, lagt op imod de oplysninger der videregives af medarbejderen på 112 alarmcentralen, lyder svaret i klagen.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, og Brian Lindekilde Hansen, leder af Præhospitalt Center, til at svare på kritikken fra Kim Adolphs bror. Ifølge Region Sjællands pressemedarbejder vil regionen ikke udtale sig, da der er tale om en verserende sag. Heller ikke regionsrådsformand Heino Knudsen (S) har ønsket at stille op.

Artiklen fortsætter under billedet

Region Sjælland afviser i et klagesvar, at deres medarbejder kunne have handlet anderledes.
Region Sjælland afviser i et klagesvar, at deres medarbejder kunne have handlet anderledes. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Leo Weisleder Adolph har også klaget til Sydsjællands- og Lolland- Falsters Politi, som har ansvaret for alarmcentralen. Her svarer fungerende politiinspektør Jesper Lovmand, at alarmoperatøren isoleret set har fulgt de gældende retningslinjer og videreformidlet opgaven til den rette beredskabsoperatør.

I samtalen bliver Kim Adolph tydeligt frustreret, da alarmoperatøren kobler sygeplejersken på samtalen - formentlig fordi han ikke forstår, at det er et nødvendigt skridt, før der kan senes en ambulance. Her medgiver politiet dog også, at opeatøren burde have uddybet hvorfor, lyder svaret til klagen

quote Der er ingen, der tager ansvar. Det synes jeg er meget kritisabelt

Leo Weisleder Adolph

Altså forklaret, at "jeg stiller dig videre til vores sygeplejerske, da det er hende, som sender ambulancer ud", skriver politiinspektør Jesper Lovmand.

I alarmoperatørens samtale med sygeplejersken fortæller han ikke, at Kim Adolph var sagt, at han har forsøgt at begå selvmord. Det burde han have præciseret, skriver politiinspektøren, som dog samtidig skriver, at alarmoperatøren ikke skal diagnosticere borgeren. 

Artiklen fortsætter under billedet

Politiet anerkender i en partshøring, at 112-operatøren burde have ageret anderledes.
Politiet anerkender i en partshøring, at 112-operatøren burde have ageret anderledes. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Derfor lander sagen om Kim Adolph indtil videre mellem to stole, fordi både Region Sjællands præhospitale center og politiet mener, at de ud fra den information, de havde, hver især har handlet korrekt. Det frustrerer Leo Weisleder Adolph, som mener, at der burde være sendt en ambulance.

- Den lander lige mellem to stole. Der er ingen, der tager ansvar. Det synes jeg er meget kritisabelt, siger Leo Weisleder Adolph.

Udvalgsformand: Man kan ikke rykke ud til alt

Hverken politiet eller medarbejdere fra Region Sjællands præhospitale center har i dag villet svaret på TV2 ØST's spørgsmål til sagen.

quote Her gik det galt, og det kan det gøre igen. Det må ikke ske

Leo Weisleder Adolph

I Region Sjællands sundhedsudvalg er udvalgsformand Per Nørhave (DF) dog ked af at høre om sagen. Han har selv tidligere arbejdet på alarmcentralen og taget imod opkald fra folk, der fortæller, at de vil begå selvmord. Derfor forstår han godt, at det kan være svært at vurdere situtioner som den, Kim Adolph stod i tilbage i oktober. 

- Jeg har ikke været ude for, at folk har ringet ind og siger, at de begår selvmord, og at de så faktisk gør det. Ikke én eneste gang, siger Per Nørhave.

Regionsrådsmedlem og udvalgsformand Per Nørhave (DF) mener, at det kan være svært at vurdere 112-opkald om selvmord.
Regionsrådsmedlem og udvalgsformand Per Nørhave (DF) mener, at det kan være svært at vurdere 112-opkald om selvmord. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Men burde man ikke rykke ud, når der ringer en person og siger, at han er ved at begå selvmord?

- Jo, men så vil der ikke være ambulancer nok, hvis de skal køre hver gang.

Hjemme i Slagelse anerkender Leo Weisleder Adolph, at det kan have være svært for alarmoperatøren og AMK-centralen at vurdere alvoren af hans brors opkald.

- Det er jeg sikker på. Men man ringer ikke op til alarmcentralen, hvis man ikke har brug for hjælp. Og man fortæller ikke, at man har forsøgt selvmord, hvis man ikke er i den situation, siger Leo Weisleder Adolph.

Han venter nu det endelig svar på sin klage til politiet, og håber, at det kan føre til ændringerne i, hvordan alarmcentralen fremover håndterer opkald.

- Her gik det galt, og det kan det gøre igen. Det må ikke ske, siger Leo Weisleder Adolph

TV2 ØST bringer lydoptagelsen fra alarmopkaldet og billederne af Kim Adolph med familiens fulde accept.


Nyhedsoverblik