Kommune fanget på ghettoliste - nu skal flere end 140 familieboliger rives ned

Slagelse Kommune har to boligområder på regeringens liste over hårde ghettoer. Til sommer skal kommunen fremlægge en handlingsplan for områderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er ingen vej udenom.

Slagelse Kommune er ifølge borgmester John Dyrby Paulsen (S) tvunget til at rive op mod 200 familieboliger ned i boligområdet Motalavej i Korsør, der er på regeringens ghettoliste, som blev offentliggjort lørdag.

quote På Motalavej i Korsør må jeg indse, at vi bliver nødt til at rive nogle boliger ned

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

- Der er ingen tvivl om, at vi helst ville have været foruden at være på ghettolisten med både Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør, men det kan man ikke bare sætte sig hen og drømme om. Man bliver nødt til at sige; hvad er udfordringerne i de her områder og spørge, hvad kan vi gøre sammen med beboerne og boligselskaberne, der har boliger i områderne, siger John Dyrby Paulsen.

Begge boligområder karakteriseres af regeringen som hårde ghettoer, eftersom de har været på ghettolisten i fem år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den boligblok er snart fortid. Den skal rives ned som led i en ny helhedsplan.
Den boligblok er snart fortid. Den skal rives ned som led i en ny helhedsplan. Foto: TV2 ØST

Derfor skal Slagelse Kommune nu aflevere en udviklingsplan for både Motalavej og Ringparken, der skal vise, hvordan kommunen vil nå kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent.

- Det gør lidt ondt

Kommunen har allerede gang i en større helhedsplan for områderne, hvor man via socialindsatser som fællesspisning og introduktionskurser til det danske samfund forsøger at interagere områdets beboere i det danske samfund.

2014-01-18_204527.jpg
Læs også
Sådan kommer boligområder på ghettolisten
2014-01-18_204527.jpg
Læs også
Sådan kommer boligområder på ghettolisten

- Det andet spor, vi arbejder med, er regeringens ghettopakke, som nu er vedtaget og i princippet trådte i kraft i dag, og hvor der er en række bundne indsatsområder. Man skal blandt andet vælge, om et område kan udvikle sig ud af de krav, der er i ghettopakken, eller om man bliver nødt til at gå ind på et afviklingsspor, som regeringen har lagt op til, hvor man skal reducere antallet af familieboliger i en ghetto. Der har vi to forskellige spor i vores to boligområder. I Ringparken forsøger vi i samarbejdet med boligselskabet et meget ambitiøst udviklingsprojekt, fortæller John Dyrby Paulsen og fortsætter:

quote Vi har tidligere revet boliger ned, hvor vi kunne rykke folk rundt til ledige boliger, men det bliver svært den her gang

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

- Men på Motalavej i Korsør må jeg indse, at vi bliver nødt til at rive nogle boliger ned, og det gør lidt ondt, fordi det er rigtig gode boliger, som der faktisk er søgning til. Derfor må vi finde en løsning på det.

Hvor langt er I med planerne om at rive boliger ned på Motalavej?

- Vi er ikke derhenne, hvor vi er konkrete med, hvilke boliger der skal rives ned. Det er sådan, at vi skal levere en handlingsplan forud for sommeren 2019, og den har vi også klar på det tidspunkt, og det sker naturligvis i et tæt samarbejde med boligforeningerne, svarer John Dyrby Paulsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere frivillige børn og unge fra Motalavej var på gaden for at rydde op efter nytårsaften i 2017.
Flere frivillige børn og unge fra Motalavej var på gaden for at rydde op efter nytårsaften i 2017. Foto: Lind Foto

Mange kan blive tvunget til at flytte

Der er tidligere blevet revet flere boligblokke ned i Korsørs ghetto, men den kommende handlingsplan for Motalavej er dog mere omfattende end tidligere nedrivninger. Det betyder, at flere end 200 familieboliger kan blive revet ned, og mellem 300 til 400 mennesker kan blive tvunget til at flytte fra deres hjem.

- Der er dog nogle dispensationsmuligheder, som vi kan søge. Hvis vi får dispensation, handler det om 140 boliger. Men 140 boliger er stadig mange, siger John Dyrby Paulsen.

quote Vi har ikke flere ledige boliger i de her områder

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Borgmesteren understreger dog, at man vil inddrage beboere og boligforeninger i beslutningsprocessen, når der skal findes nye hjem til dem

- Men jeg ved ikke lige på stående fod, hvordan vi gør det i praksis. Vi har tidligere revet boliger ned, hvor vi kunne rykke folk rundt til ledige boliger, men det bliver svært den her gang, fordi det er så relativ mange, og vi har ikke flere ledige boliger i de her områder, siger John Dyrby Paulsen.

- I andre ghettoer kan man lave boliger til studieboliger. Det kan vi i Slagelse, hvor der er søgning på sådan noget. Men det kan vi ikke i Korsør, fordi byen er ikke en uddannelsesby på samme måde som Slagelse. Så på den måde har vi en udfordring, tilføjer borgmesteren.

Borgmester: Man glemmer de positive historier

John Dyrby Paulsen ærgrer sig over, at kommunens ghettoområder ofte trækker negative overskrifter i medierne. Ifølge borgmesteren glemmer mange nemlig de positive historier fra boligområderne.

- Jeg er selv vokset op på Motalavej, og da jeg blev student, var vi ikke særlig mange studenter. Her før sommerferien var jeg selv ud at sige tillykke til dem på Motalavej, som havde fået studenterhue på, og sammen med dem som i øvrigt var gået videre med deres bacheloruddannelse, var der over 20 mennesker, siger John Dyrby Paulsen og fortsætter:

- Det var noget mere, end dengang jeg blev student. Så de positive historier er der, og jeg tror faktisk, der er flere af dem end de negative.


Nyhedsoverblik