Kommune opkræver for meget for transport af handicappede

Slagelse Kommune har i årevis opkrævet for mange penge for transport af handicappede. Det sker på trods af en indskærpelse fra Trafikstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vagn Kviesgaards 28-årige søn er infantil autist og skal have hjælp til det meste. Derfor bor han på Autismecenter Vest i Slagelse. 

Sønnen skal både have hjælp til at gå i bad, tage tøj på og til transport. Transporten betaler han ca. 10.000 kroner for årligt, og det er i følge hans far en alt for høj pris. 

- Kommunen må kun lade beboerne betale for benzin eller diesel, olie og sprinklervæske. De kører primært småture, en lille tur til lægen eller til svømmehallen. Alligevel betaler de fire beboere i min søns hus, der allesammen er så dårlige, at de ikke kan tage vare på sig selv, tilsammen 40.000 kroner årligt for transport. Det er ganske enkelt alt for meget, siger Vagn Kviesgaard i dag til TV ØST. 

Allerede tilbage i 2011 indskærpede Trafikstyrelsen overfor kommunerne, at de udelukkende må lade borgerne betale for brændstof og sprinklervæske. Og daværende transportminister Magnus Heunicke (Soc.dem) indskærpede atter reglerne i 2015.

Slagelse erkender at bryde reglerne
Slagelse kommune erkender overfor Vagn Kviesgaard i et brev, at kommunen blev bekendt med reglerne i forbindelse med Magnus Heunickes indskærpelse i 2015, og de erkender, at der er behov for at ændre i opkrævningerne og beregningsgrundlaget.  Alligevel fortsætter Slagelse kommune med at opkræve beboerne den transportudgift, de hele tiden har betalt. 

Handicap- og psykiatrichef hos Slagelse kommune, Thomas Knudsen, siger onsdag til TV ØST, at borgerne naturligvis ikke skal betale en forkert pris for kørsel.:

- Jeg blev opmærksom på denne praksis ved Vagn Kviesgaards henvendelse i august 2016. På baggrund af henvendelsen blev der foretaget en hurtig juridisk vurdering, hvor det blev tydeligt, at Vagn har en klar pointe i sin henvendelse. 

Vil ændre praksis

Thomas Knudsen har tidligere erkendt overfor Sjællandske, at kommunen ganske enkelt har taget samtlige driftsudgifter og delt ud på de enkelte borgere. Han siger sent onsdag eftermiddag til TV ØST, at den tidligere praksis skal ophøre hurtigst og senest 1. september 2016.

At borgerne alligevel har fået opkrævninger pr. 1. september  2016 skyldes ifølge handicap- og psykiatrichefen, at de ikke har nået at stoppe betalingerne i betalingsservice. 

Vagn Kviesgaard henvendte sig første gang direkte til Autismecenteret for to år siden. Alligevel fortsatte kommunen via centret at opkræve samme transportudgifter måned efter måned, og nu har han fået nok.

- Hvis man som borger gør noget, man ikke må, så skal man nok blive draget til ansvar. Det sker så åbenbart ikke, hvis man er en kommune, og det synes jeg er meget problematisk, siger Vagn Kviesgaard til TV ØST.


Nyhedsoverblik