Først lukker skolen, så lukker Brugsen, og pludselig vil ingen flytte til byen. Den udvikling kender de alt for godt i seks landsbyer ved Slagelse, og derfor går de nu sammen om at hjælpe hinanden med at få livet i byerne til at blomstre. Virksomhederne på tværs af bygrænser skal samarbejde.
- Vi har erkendt, at vi sammen kan gøre det bedre, end hvis vi gør det hver for sig. Det er vigtigt, at vi ikke konkurrerer, men i stedet skaber noget synergi ved netop at snakke sammen, siger Karl-Christian Kjær, formand for Flakkebjerg Landsbyråd til TV ØST.
Vi har erkendt, at vi sammen kan gøre det bedre, end hvis vi gør det hver for sig
Det er landsbyerne Skørpinge, Fårdrup, Gimlinge, Flakkebjerg, Dalmose og Hyllested, der nu vil samarbejde. Og formanden for Flakkebjerg Landsbyråd har store forventninger til samarbejdet
- Vi er en helt masse mennesker med høje og gode uddannelser af forskellig art, som i dag pendler til de større byer. Det kunne da være lige så rart at bo og arbejde her i området. Det vil vi gerne slå et lille slag for, og det tror vi, vi kan gøre bedst sammen, siger Karl-Christian Kjær til TV ØST.
Virksomhederne i første række
Kollegaen i Gimlinge Landsbyråd peger især på, at virksomhederne i de seks byer skal mødes og samarbejde med hinanden.
- Det er meget interessant, hvis vi kan få virksomhederne til at være mere synlige og opmærksomme på hinanden. Hvis en vognmand har brug for it-hjælp, kan han jo lige så godt bruge en, der bor i en af landsbyerne, siger Jørgen Damgård, der er formand for Gimlinge Landsbyråd.
Hvis en vognmand har brug for it-hjælp, kan han jo lige så godt bruge en, der bor i en af landsbyerne
Håbet er, at der vil blive lavet events og aktiviteter på tværs af de seks byer, men at skabe relation i mellem virksomhederne kommer i første række.
- Det er jo det, det handler om i landdistrikterne: At skabe og fastholde arbejdspladser ved at udvikle erhvervslivet, siger Jørgen Damgård.
Ekspert: I skal skabe et fælles ”vi”
I fagsprog bliver det kaldt klynger, når landsbyer går sammen. Anette Aagaard Thuesen forsker i landdistrikter ved SDU og kan fortælle om flere landsbyer på landsplan, der gør det samme som byerne ved Slagelse.
- Det er en trend at landsbyer arbejder i klynger. De gør det blandt andet i Midtjylland og Skive, siger hun til TV ØST.
Det er vigtigt at skabe et fælles ”vi” landsbyerne i mellem
Men at et sådan samarbejde bliver en succes, er ingen naturlighed. Der er flere faktorer, der spiller ind.
- Det har vist sig, at det er vigtigt at skabe et fælles ”vi” landsbyerne i mellem. Man skal måske ofre noget i sin egen by for at tænke på fællesskabet i de byer, der går sammen. Desuden handler det om beliggenhed. Er det nemt at komme til den nærmeste store centerby, så gør folk hellere det, siger Anette Aagaard Thuesen.
Torsdag aften mødes erhvervslivet fra de seks byer i Dalmosehallen, hvor projektet for alvor skal skydes i gang.