Forestil dig knap 200 cykelryttere ræse afsted med en gennemsnitsfart på op mod 60 kilometer i timen over den 18 kilometer lange Storebæltsbro.
Det bliver virkeligheden om præcis 101 dag, når tourfeltet rammer anden etape af Tour de France.
Der er dog kun 100 dage til, at den første etape, som er en enkeltstart gennem Københavns gader, bliver skudt i gang. Det blev i dag onsdag markeret med besøg af den franske løbsdirektør for Tour de France, Christian Prudhomme.
For rytterne er broen det vigtigste
Dagen begyndte tidligt for Prudhomme og resten af delegationen, der blandt andet bestod af erhvervsminister Simon Kollerup (S), transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S), regionsrådsformanden for Region Sjælland Heino Knudsen (S) og flere franske og tyske medier.
Flokken skulle blandt andet en tur op i Storebæltsbroens pyloner og tage et kig på noget af den rute, cykelrytterne skal tilbagelægge i starten af juli.
- Det er bare fantastisk. Vi er 250 meter oppe, og det er bare fantastisk at forestille sig, at om 101 dage vil vi være her med Touren og rytterne i Touren. Det var en af hovedårsagerne til, at vi ville organisere en Grand Départ i Danmark, siger Christian Prudhomme til TV 2 SPORT fra toppen af pylonen.
- Selvfølgelig også på grund af København. Og selvfølgelig på grund af alt det andet, der er fantastisk. Men for rytterne er broen det vigtigste, tilføjer han.
På pylonerne kunne både politikere, medier og den franske delegation få sig en god snak, og så fik de mulighed for at tage en masse billeder. Den mulighed blev da også udnyttet, som kan ses herunder.
Håber på masser af vind
Danmark og Sjælland tog sig ud fra sin pæne side onsdag morgen. Med masser af sol, en smule dis og næsten ingen vind var det perfekt vejr til at nyde udsigten, selvom Christian Prudhomme håber på en smule mere vind, når feltet rammer Storebæltsbroen den 2. juli.
- Jeg håber, at feltet bliver splittet i 26 grupper. Med de bedste ryttere i Touren, kandidaterne til den samlede sejr, kæmpende for den bedste placering i mål.
- Det vil være umuligt at vinde Touren denne dag, men det er muligt at tabe Touren her. I har ikke stejle stigninger, men I har vinden, siger Christian Prudhomme.
Det er på anden etape, at rytterne skal krydse Storebælt. Her starter etapen i Roskilde den 2. juli. Herfra kører rytterne over Holbæk, Odsherred, Kalundborg for at køre til Korsør, tværs over broen, hvor de til sidst ender den 199 kilometer lange etape i Nyborg.
Netop den etape glæder Christian Prudhomme sig til at se. Broen er nemlig en af hovedårsagerne til, at Tour de France kommer til Danmark.
- Jeg ved, at Kasper Asgreen har sagt, at det bare er perfekt for os. Vi må se. Men det er bare fantastisk. Det er første gang nogensinde, at Tour de France vil have en etapeafslutning som denne. 18 ud af de sidste 20 kilometer er over havets overflade. Det er bare utroligt, siger Prudhomme.
Når rytterne skal over Storebæltsbroen, vil den være lukket for trafik i fem timer fra klokken 13.00 til 18.00.
Begejstret regionrådsformand
Én af dem, der var med oppe i Storbæltsbroens pyloner, var Heino Knudsen. Han var glad for, at han kunne være med til at vise Sjælland frem fra sin bedst side.
- Det var en rigtig dejlig oplevelse. Løbsdirektøren har været der en gang tidligere, og der var det meget tåget, og der var lav sigtbarhed. I dag kunne vi fejre, at der kun er 100 dage til Tour de France løber af stablen i Danmark og i Region Sjælland, med at have det flotteste solskinsvejr fra morgenstunden og nærmest helt vindstille. Det var en god start på dagen, siger formand for Heino Knudsen.
Heino Knudsen fortæller, at det især var tyske og franske journalister, der også skulle have muligheden for at se Danmark, så de kan formidle, hvorfor de tre første etaper skal køres i Danmark.
- Det er vigtigt, at franskmændene forstår, hvorfor cykelløbet skal køres i Danmark. Så vi skal se de forskellige herligheder, vi har, ikke mindst Storebæltsbroen, som vi har store forventninger til, også rent sportsligt i årets Tour de France, siger Heino Knudsen.
Store muligheder for erhvervslivet
Tour de France i Danmark skulle have være kørt allerede sidste år, men på grund af EM i fodbold i København og en udskydning af fejring for genforeningen med Tyskland, blev etaperne i Danmark udskudt. Det kan dog blive en fordel, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), der også var med på topppen af Storebælt. Samfundet er mere åbent efter corona, og allerede nu er virksomheder i gang med forberede den store cykelfest.
De tre danske etaper i Tour de France
Tour-etaperne i Danmark
1. juli: 1. etape, 13 km enkeltstart i København
2. juli: 2. etape, 202 km fra Roskilde til Nyborg
3. juli: 3. etape, 182 km fra Vejle til Sønderborg
- Vi kan se, at der er mange af de lokale erhvervsdrivende, der langs de tre danske etaper allerede er gået i gang med at forberede sig. De skal sikre, at de har gode produkter og oplevelser til de gæster, der kommer til Danmark, siger Simon Kollerup til TV2 Sport.
- Der er turisme-økonomi i at få Tour de France til Danmark, og det er man godt klar over i dansk erhvervsliv allerede, siger Simon Kollerup.
Ud over Storebæltsbroen skal Christian Proudhomme også besøge blandt andet den franske skole og Roskilde, som er startby ved anden etape.