At begrænse madspild er højeste mode og har været det i nogle år. Adskillige organisationer med det ene formål er de seneste år skudt frem. Nu skal de forskellige organisationer samles i en landsorganisation, hvis det står til 19-årige Rasmus Erichsen fra Korsør.
- Jeg ser det som et kæmpe skridt, at vi samler hele Danmark, siger han.
Han startede i 2016 selv Stop Spild Lokalt. Det begyndte som en lokal Facebook-side i Korsør. I dag har den frivillige forening Facebook-grupper i over 100 byer i Danmark samt flere fysiske madoaser, hvor overskudsmad fra butikker kan hentes gratis.
Stå stærkere sammen
Det blev endeligt besluttet på en generalforsamling søndag i Stop Spild Lokalt, at de vil gå forrest for at etablere en landsorganisation sammen med andre madspildsorganisationer. Og det skib er nu sat i søen.
- Så vi kan stå sammen stærkt i forhold til at få reddet flest ton mad, men også for at kunne rykke noget politisk, forklarer Rasmus Erichsen.
Kampen mod madspild bliver bare mere og mere populær. Organisationer, butikker og politikere vil gerne have dén dér grønne profil
Projektet er kun i sin spæde start, men der er allerede nu positive tilbagemeldinger fra andre organisationer. Seks ud af ti inviterede organisationer har således sagt ja til at gå med i en landsorganisation, fortæller han.
- Jeg snakkede med nogle tidligere, og de sagde, at det her kan være det, der ændrer det hele, siger han og tilføjer, at organisationer, som endnu ikke er inviteret, er meget velkomne til at tage kontakt, hvis de ønsker at være en del af en landsorganisation.
En af de organisationer, der er positivt stemt for en landsorganisation, er Stop Spild Af Mad. Organisationen blev i 2008 grundlagt af Selina Juul og er i dag Danmarks største bevægelse mod madspild ifølge deres egen hjemmeside.
- Det er en god ide at blive større, så man landsmæssigt kan udveksle erfaringer med hinanden, siger Selina Juul.
Det er en god ide at blive større, så man landsmæssigt kan udveksle erfaringer med hinanden
Udover andre madspildsorganisationer har Stop Spild Lokalt og Rasmus Erichsen også taget kontakt til politikere og til detailkæderne.
Rider på en positiv bølge
Madspild har længe været et hot emne i en tid, hvor bæredygtighed fylder mere og mere. Den udvikling har Rasmus Erichsen selv fulgt tæt, og derfor er timingen heller ikke helt tilfældig.
- Kampen mod madspild bliver bare mere og mere populær. Organisationer, butikker og politikere vil gerne have den dér grønne profil, forklarer han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Også de enkelte forbrugere vil gerne gøre noget i kampen mod madspild, fortæller forbrugerekspert for Retail Institute Scandinavia, Dorte Wimmer.
- Otte ud af ti danskere føler faktisk, at de kan gøre en forskel gennem deres indkøb. Og en af de ting, vi selv kan gøre en aktiv indsats for, er at stoppe madspild, siger hun.
For Rasmus Erichsen er netop dette forår heller ikke et helt skidt tidspunkt at sætte ekstra fokus på madspild.
- Der er jo valg om lidt. Så det kan være, at folk rent faktisk er interesseret i at gøre noget, pointerer han.
Der er endnu ikke planlagt nogle specifikke mål eller tiltag i en kommende landsorganisation. Ifølge Rasmus Erichsen skal landsorganisationen etableres i år, og navnet kunne meget vel blive Forenede Madspildsorganisationer, FMO.