Det begyndte helt, som den slags skal: Med en optimistisk borgmester.
- Med et toårigt budgetforlig bliver vi klar til at styrke udviklingen af kommunen, sagde borgmester Knud Vincents (V) og fortsatte:
- Vi har en positiv befolkningsudvikling med 477 nye borgere i løbet af i år. Vi er faktisk inde i en historisk vækst. Og vi har et robust økonomisk grundlag for at styrke udviklingen.
Men det blev hverken gældsafvikling eller et driftsoverskud på en milliard kroner, der kom til at dominere debatten.
Vi blev nødt til at trække en streg i sandet
Det blev helt som ventet nedlæggelsen af 120 kommunale plejehjemspladser, der kom til at fylde i budgetdebatten mandag aften i byrådet i Slagelse.
Betvivler analyse
Det var netop lukningen af Bjergbyparken i Slots Bjergby, Plejecenter Smedegade i Slagelse og en afdeling på 20 pladser på Plejecentret på Lützenvej i Korsør, der fik Socialdemokratiet til at forlade budgetforhandlinger, fastslog partiets borgmesterkandidat, Britta Huntley, ved byrådsmødet.
- Vi blev nødt til at trække en streg i sandet, når vi mener, at de beslutninger, der træffes, ikke er til gavn for vore borgere.
- Lukningen af 120 plejehjemspladser er et alvorligt skridt, som vi i Socialdemokratiet ikke kan forstå. Beslutningen bygger på en analyse, der fortæller, at vores ældre bliver så sunde og raske, at der er behov for færre plejehjemspladser. Det er urealistisk, sagde Britta Huntley (S).
Beregninger viser, at Slagelse allerede i slutningen af i år kan se frem til at have 70 tomme plejehjemspladser. Og tallet ser ud til at stige til 135 ledige pladser.
En væsentlig forklaring på de halvtomme plejecentre er, at kommunen har fået to nye friplejehjem med i alt 138 pladser.
- Analysen er ikke blot kolde tal, som jeg hørte Socialdemokratiet kalde det. Hvis vi ikke handler, risikerer vi at bruge penge på tomme bygninger fremfor omsorg til ældre, lød det fra Pernille Ivalo Frandsen (V).
Vil undgå tomgangshusleje
Borgmester Knud Vincents sagde inden aftenens møde til TV2 ØST, at kommunen risikerede at skulle bruge 50 millioner på tomgangshusleje. Og beløbet kan stige til 80 millioner kroner, hvis politikerne ikke griber ind.
Men en række af de socialdemokratiske politikere satte spørgsmålstegn ved analysen og beregningerne ved byrådsmødet.
Det sammen gjorde Thomas Clausen (EL).
- Flertalsgruppen har brugt ufine tricks. Den har fået lavet en analyse, der presses igennem budgetforhandlingerne uden en egentlig behandling i byrådet. Vi har ikke behov for flere af den slags ”snydeanalyser”, hvor man sætter konsulentvirksomheder til at lave det beskidte arbejde, sagde Thomas Clausen.
Efter tre timers debat var der ikke den store overraskelse i, at de 20 medlemmer af flertalsgruppen – Venstre, Konservative, SF, Radikale og Nye Borgerlige – stemte budgetforslaget igennem.
Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte nej.