Uroen i Dansk Folkeparti fortsætter oven på søndagens formandsvalg i Herning. Martin Henriksen (DF), der opnåede næstflest stemmer til formandsvalget i det kriseramte parti, trækker sit kandidatur til Folketinget.
Beslutningen har det mangeårige medlem af partiet truffet som en direkte konsekvens af manglende tillid til den mand, som i stedet blev søndagens store sejrherre og nye formand, Morten Messerschmidt (DF).
Det fortæller Martin Henriksen til TV2 ØST.
Jeg trækker mig som folketingskandidat i Slagelse-kredsen, mens jeg stadig har æren i behold
- Jeg kan ikke stille op til Folketinget, som tingene er nu. Det ville være en anelse for falsk. Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, siger han og tilføjer:
- Jeg trækker mig som folketingskandidat i Slagelse-kredsen, mens jeg stadig har æren i behold. Jeg har forståelse for, at man skal gå på kompromis i politik. Sådan er det, men hvis jeg ikke kan få mig selv til at stå i en større forsamling og forsvare formandens sager og ledelsesstil, så skal jeg jo heller ikke sidde i Folketinget for partiet.
Dermed blev 2019 foreløbigt et endegyldigt punktum som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti for den 42-årige politiker fra Stevns, som har siddet i Folketinget i samlet 14 år for partiet.
Her nåede Martin Henriksen ikke genvalg, efter at partiet indkasserede en solid vælgerlussing. Men egentlig var det planen, at han ville genopstille til næste valg i Slagelse-kredsen efter at være skiftet fra Københavns Storkreds.
- Jeg har i de over tyve år, hvor jeg har været med i Dansk Folkeparti aldrig givet sådan en meddelelse til en lokalformand og til en lokal bestyrelse, nemlig at jeg trækker mig. Så det har ikke været en nem beslutning, især fordi jeg har haft et godt forhold til DF’erne i Slagelse og resten af Sjælland. Men de fortjener at vide det i god tid inden et folketingsvalg, så de kan nå at finde en anden kandidat, siger Martin Henriksen.
Stemmeslugere i oprør
Så sent som i går, mandag, kunne TV2 ØST fortælle, at kommunalpolitiker John Harpøth fra Holbæk efter 21 års medlemskab af Dansk Folkeparti havde indgivet sin udmeldelse. Det gjorde – også han – med en klar henvisning til den nye formand:
- I mit hjerte er Messerschmidt ikke den rigtige til at køre det her videre – hele ledelsen omkring Messerschmidt tror jeg ganske enkelt ikke på, lød det fra Harpøth, der er kendt som en stemmesluger for partiet på Holbæk-egnen.
Lige her og nu, der vurderer jeg, hvad mit næste skridt bliver
Direkte adspurgt afviser Martin Henriksen da heller ikke, at det også kan blive til et endegyldigt opgør med Dansk Folkeparti for ham.
- Lige her og nu, der vurderer jeg, hvad mit næste skridt bliver. Det er jo en stor beslutning at melde sig helt ud, for jeg har været medlem i over 20 år. Jeg kender mange gode folk i partiet, men jeg kan også konstatere, at mange af de gode folk, som jeg kender og sætter pris på, enten allerede har forladt partiet eller overvejer at gøre det, siger han og tilføjer:
- Men for at svare på dit spørgsmål: Jeg har været med i så mange år, så det skal man tænke godt og grundig over.
Søndag lod Morten Messerschmidt forstå, at der ikke vil "komme nogen repressalier for, hvad der er sket i den tid, der er gået".
Her blev der ikke nævnt navne, men allerede forud for formandsvalget søndag har blandt andre striden mellem Martin Henriksen og dele af DF-ledelsen været offentligt kendt.
I juni 2021 dukkede der blandt andet en video op, hvor Martin Henriksen til et DF-arrangement åbent kritiserede partiets linje – der er lagt af folketingsgruppen – for at være for slap.
Få måneder senere talte Henriksen igen dunder mod partitoppen ved årsmødet i september, hvor han tilmed opnåede et overvældende valg til hovedbestyrelsen.
Hvis man kigger på resultatet til kommunalvalget, er det ikke partiets stemmer, der har båret mig ind i kommunalbestyrelsen
Dette forskånede dog ikke Martin Henriksen for en fyreseddel fra sit konsulentjob i partiet i starten af november, da han lod endnu en spids bemærkning falde om partistifter, Pia Kjærsgaards, aversioner mod hans udtalelser:
- Jeg har bemærket, at Pia ikke var helt tilfreds. Men jeg er ikke i politik for at gøre den ene eller anden tilfreds. Jeg er i politik, fordi jeg gerne vil gøre en forskel, lød det fra Martin Henriksen.
Senest i TV2-dokumentarten "Pia", som havde premiere i forrige uge, hørtes Pia Kjærsgaard sige direkte til gruppeformand Peter Skaarup (DF), at hun helst så Martin Henriksen fjernet helt fra Christiansborg.
Er det her med, at du nu ikke vil stille op til Folketinget, et forsøg på at få Morten Messerschmidt til at sparke dig ud af partiet?
- Nej, det er det ikke. Det er mig, der tager konsekvensen her, lyder svaret fra Martin Henriksen.
Afviser behov for DF
Slut med politik er det dog langt fra for Martin Henriksen. Han opnåede ved efterårets kommunalvalg plads i kommunalbestyrelsen på Stevns med 604 personlige stemmer ud af samlet 886 stemmer til Dansk Folkeparti, der både i Stevns og resten af landet opnåede et katastrofevalg.
- Der er jo forskel på kommunalpolitik og landspolitik. Det er forskelligt, og der er også forskel på de sager, man bliver spurgt ind til, forklarer Martin Henriksen om, hvorfor han ind til videre fortsætter for partiet i kommunalt regi.
Men han lægger samtidig ikke skjul på, at han sagtens kunne klare sig uden partiets stemmer i ryggen:
- Hvis man kigger på resultatet til kommunalvalget, er det ikke partiets stemmer, der har båret mig ind i kommunalbestyrelsen. Det er mine personlige stemmer, der har båret partiet ind i kommunalbestyrelsen. Rent valgmatematisk, hvis ikke jeg havde fået det personlige stemmetal, som jeg havde fået, så var Dansk Folkeparti slet ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen.
Med valgresultatet for landets 98 kommuner tilbage i november stod det tindrende klart, at Dansk Folkeparti er i dyb krise.
Paritet mistede 60 procent af sine byrådsmedlemmer, og daværende formand Kristian Thulesen Dahl (DF) meddelte som en direkte konsekvens sin afgang som formand. En formandspost, der søndag blev overdraget til Morten Messerschmidt, efter at han med 499 stemmer fik over halvdelen af stemmerne ved søndagens formandsvalg, hvor Martin Henriksen med 219 stemmer blev henvist til en andenplads.
Tredje kandidat til formandsposten, Merete Dea Larsen (DF), fik 107 stemmer.
Rækker hånden ud
Formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, forholdt sig senere på tirsdagen til nyheden om Martin Henriksens beslutning om ikke at genopstille.
Jeg håber virkelig, at han vil tage imod den håndsrækning, som jeg har sendt ham allerede
- Det er jeg rigtig ked af, lød svaret fra Messerschmidt, som videre lod et par ord falde om sin udfordrer i forbindelse med søndagens formandsvalg:
- Jeg synes, Martin (Henriksen, red.) både som udlændingeordfører, men også efter, at han ikke blev genvalgt til Folketinget, har bidraget med nogle rigtig spændende tanker. Både på udlændingeområdet, men også generelt i forhold til, hvordan man får den nationale sag aktiveret. Så jeg håber virkelig, at han vil tage imod den håndsrækning, som jeg har sendt ham allerede – og vi så i fællesskab kan finde ud af noget.
Allerede i løbet af tirsdagen har to kandidater meldt deres kandidatur i Slagelse-kredsen, oplyser Peter Kiralyfalvy, formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Slagelse.
Han fortæller samtidig, at han er ked af, at Martin Henriksen har trukket sig:
- Der er ingen tvivl om, at jeg respekterer Martins (Henriksen red.) valg. Det skal der der ikke være nogen tvivl om. Han ringede i går og fortalte det, og han gjorde udtryk for, at han ikke kan stå model til Morten (Messerschmidt red.), siger Peter Kiralyfalvy og tilføjer:
- De kom lidt på tværs af hinanden fra start, men sådan er det jo en gang i mellem.
Næste folketingsvalg afholdes i Danmark senest til juni 2023, imens næste Europa-parlamentsvalg finder sted i 2024 og næste kommunalvalg er til november 2025.