Minister besøger psykiatrisygehus efter fangeflugt: Det er helt uholdbart

Det har ingen steder hjemme, at hårdkogte bandemedlemmer indlægges i psykiatrien udenfor fængslerne, fastslår sundhedsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) var i dag på besøg på Psykiatrisygehuset i Slagelse, der blev udsat for en voldsom fangeflugt tilbage i november måned.

quote Det har ingen steder hjemme at så hårdkogte bandemedlemmer skal ind i vores psykiatri

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Ministeren lægger ikke skjul på, at den nuværende situation, hvor bandemedlemmer ender op på psykiatriafdelingerne er uholdbar.

- Jeg har talt med medarbejderne, på den afdeling, hvor fangeflugten skete. Det er fuldstændig uacceptabelt, og selvfølgelig er medarbejderne også stadig påvirket af det, patienterne er påvirket af det og det har ingen steder hjemme at så hårdkogte bandemedlemmer skal ind i vores psykiatri.

Psykiatrisygehuset i Slagelse dannede 19. november 2019 rammen om en voldsom fangeflugt. Bandelederen Hemin Dilshad Saleh blev hjulpet til at flygte af en gæst, der ankom med pistoler gemt i en kageæske.

Pistolerne blev brugt til at true personalet, ligesom der også blev skudt ned i gulvet.

Arbejdsgruppe skal finde løsning

Siden har Arbejdstilsynet tildelt afdeling SL10 på Psykiatrisygehuset i Slagelse et strakspåbud, som har ført til en række forbedringer af sikkerheden. En ny fangeflugt er dog ikke udelukket, så længe bandemedlemmerne blot ved at sige de rette ord simulerer sig syge og bliver overført til psykiateren.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Rapport: Kriminelle bandemedlemmer simulerer sig psykisk syge for at slippe for fængsel
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Rapport: Kriminelle bandemedlemmer simulerer sig psykisk syge for at slippe for fængsel

- Personalet fortalte i dag, at en del af de her hårdkogte bandemedlemmer de meget minutiøst har lært at sige de rigtige sætninger og ord for så skal de udredes på en psykiatrisk afdeling, siger Magnus Heinecke.

Det er et stort ønske fra både ansatte og Region Sjælland, at bandemedlemmerne ikke i fremtiden placeres i psykiatrien. Ministeren lover, at man arbejder på at finde en løsning.

- Vi er i gang med nu, på baggrund af fangeflugten, har vi lavet en arbejdsgruppe med Region Sjælland og med Justitsministeriet og retspsykiatrien og mit eget ministerium med henblik på og netop finde ud af, hvad kan vi gøre for at minimere risikoen for, at det her sker igen og helst helt forebygge det, siger Magnus Heunicke.

Bandemedlemmer bør behandles i fængsler

Med til dagens besøg var også Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland, som er ansvarlig for psykiatrisygehuset i Slagelse. Han var blandt de første, der efter fangeflugten krævede bandemedlemmerne fjernet fra psykiatrisygehusene.

- Jeg håber, som jeg hele tiden har håbet, at vi finder en løsning, hvor de her særligt farlige eksempelvis bandekrimielle, der skal udredes i psykiatrien, kan være på et afsnit i fængslet for udredning der, siger regionsrådsformanden og tilføjer:

- Hvis der så er et behov og man er psykisk syg og har brug for behandling, kan blive flyttet til en sikret afdeling for eksempel på vores sikring, hvis det er det, der er behovet.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Fangeflugt fører til øget sikkerhed - men det kan ske igen
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Fangeflugt fører til øget sikkerhed - men det kan ske igen

Nyhedsoverblik