Konklusionen fra advokaterne til politikerne i Slagelse Kommune er klar.
Den vejledning, som Miljøministeriet har givet til Slagelse Kommune i sagen om en miljøgodkendelse til spildevandsvirksomheden RGS Nordic, stemmer ikke overens med EU-reglerne eller Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis på området.
Det er advokatfirmaet Sirius Advokater, der har haft til opgave at gå miljøgodkendelsen til RGS Nordic igennem for Slagelse Kommunes Klima- og Miljøudvalg.
Det er vildt irriterende. Jeg vil faktisk kalde det en anelse arrogant. De har travlt, men de bør som minimum sige tak for henvendelsen
I januar kaldte eksperter, som DR havde talt med, nemlig udledningen for ulovlig. Det førte til, at Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune valgte at sætte miljøgodkendelsen på pause.
- Vi har besluttet at udsætte godkendelsen af miljøgodkendelsen – og derudover har vi besluttet os for at få en advokat til at kigge de nye oplysninger igennem, forklarede Jørgen Grüner (SF), der er formand i Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, den 9. januar.
Hvorfor er udledningen ulovlig?
Eksperterne mener, at spildevandsudledningen er ulovlig, blandt andet fordi spildevandet stammer fra Norge, og at det i udgangspunkt kun må blive flyttet fra et land til et andet, hvis det primære formål er at drage nytte af det.
Men i tilfældet ved Agersø Sund mener eksperterne ikke, at RGS Nordic har overholdt reglerne ved at udvinde de en til to procent olierester, der er i det giftige spildevand.
Vil udsætte beslutning
Onsdag eftermiddag mødtes Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune for at drøfte Sirius Advokaternes vurdering af sagen.
- Jeg synes, det er et rigtig godt notat, advokatfirmaet har lavet. Det bekræfter, vi ikke kan bruge Miljøstyrelsens vejledning, sagde Jørgen Grüner til TV2 ØST onsdag inden mødet.
Advokaterne har ifølge sagsfremstillingen til dagens møde præsenteret politikerne for tre muligheder at gå videre med, som situationen står nu. Men ingen af disse løsninger er ifølge udvalgsformanden oplagte:
- Det kunne også være mulighed fire, men det kræver, at Miljøstyrelsen overtager ansvaret for sagen, konstaterede Jørgen Grüner således.
- Jeg går ud fra, vi beslutter i dag, at vi ikke kan godkende noget, men at vi afventer mødet med miljøministeren.
I sagsfremstillingen fremgår det endvidere, at et udkast til en ny miljøgodkendelse vil betyde en markant skærpelse af miljø- og udledningskravene til RGS Nordic i forhold til den oprindelige miljøgodkendelse i 2008, hvis de gældende regler på området skal overholdes.
Sirius Advokater vurderer ligeledes over for Slagelse Kommune, at der ikke foreligger noget ulovligt forhold, som giver grundlag for et standsningspåbud til RGS Nordic.
Venter på møde med minister
Slagelse Kommune har i kølvandet på kritikken sendt et brev til miljøminister Magnus Heunicke (S).
I brevet beder borgmester Knud Vincents (V) om et møde med ministeren, hvor revurderingen af miljøgodkendelsen til RGS Nordic kan blive drøftet.
Konkret vil kommunen gerne diskutere den såkaldte vejledning om udledning af visse forurenende stoffer til vandmiljøet, som Miljøstyrelsen har udarbejdet i december 2021.
Det er denne vejledning, som Slagelse Kommune har brugt som grundlag for sit arbejde med at udarbejde en ny miljøgodkendelse til spildevandsvirksomheden, og som kommunens eksterne advokater altså nu også er uenig i.
Slagelse Kommune har den 1. februar ikke hørt noget fra miljøministeriet angående brevet.
- Det er vildt irriterende. Jeg vil faktisk kalde det en anelse arrogant. De har travlt, men de bør som minimum sige tak for henvendelsen. Det er stærkt kritisabelt, siger Jørgen Grüner.
TV2 ØST har forelagt udvalgsformandens kritik for Miljøministeriet, som i et skriftligt svar oplyser, at ministeriet modtager mange henvendelser, men at ministeriet vil svare kommunen hurtigst muligt.
- Miljøministeriet oplyser, at ministeriet modtager mange henvendelser. Miljøministeriet har afventet en orientering fra Miljøstyrelsen om sagen, som blev modtaget den 31. januar 2023. Miljøministeriet vender tilbage til Slagelse Kommune snarest muligt, skriver Miljøministeriets pressetjeneste i en mail til TV2 ØST.