På tværs af landet trækker unge og gamle fredag i fodboldtrøjerne og donerer penge til kampen mod kræft hos børn.
At have et kræftsygt barn er en helt ny verden, og man bliver bare kastet ud i det
Et af de børn, som har været ramt af kræft, er 8-årige Nohr Damlund fra Benløse. Han og hans forældre, Jon og Stephanie Damlund, er alle trukket i fodboldtrøjerne i den gode sags tjeneste.
- Det er rigtig rart, at så mange mennesker er begyndt at gå op i denne her dag. For denne her dag betyder rigtig meget, siger Jon Damlund.
Nohr var kun to år gammel, da han første gang fik konstateret leukæmi den 1. november 2017, hvorefter han kom i behandling og blev rask.
Han fik dog et tilbagefald i 2022 og blev syg igen, herefter fik han intensiv kemobehandling, strålebehandling og fik en knoglemarvstransplantation, hvor han fik sin storebrors stamceller, fortæller Stephanie Damlund.
- Men for halvanden uge siden kom han i skole igen for første gang i lang tid, siger hun.
Et helvede for forældre
Hjælpen, som familien Damlund har fået gennem Børnecancerfonden, kalder Stephanie Damlund for helt uundværlig.
- Det betyder rigtig meget, at vi har nogle i ryggen, som kan hjælpe. At have et kræftsygt barn er en helt ny verden, og man bliver bare kastet ud i det, siger hun.
Hun beskriver sønnens kræftdiagnose, som et helvede at gå igennem som forældre.
- Vi har oplevet vores barn på en måde, som man ikke skal se sit barn, og vi har som forældre været så udmattede, at vi har set sider af os selv, som vi ikke havde lyst til.
Familien Damlund har fået støtte fra Børnecancerfonden til psykologhjælp til forældrene og Nohrs storebror, samt legeterapi til Nohr.
Baby ramt af kræft
Også hjemme hos Stine Thomsen i Høng har kræft været inde på livet, da hendes søn Christian blev ramt af leverkræft i februar sidste år, da han kun var fire måneder gammel.
En sygdom, hun opdagede, da hendes søn ikke tog på i vægt. Derfor kontaktede hun sin læge, som kort tid efter fik Christian ultralydsscannet, hvor man opdagede en tumor på leveren.
- Vi blev derfor indlagt på Rigshospitalet, og var i kemobehandling mandagen efter, siger hun og forklarer, at der heldigvis er forsket meget i netop den type kræft, som Christian var ramt af.
Derfor blev han også opereret i juni måned, hvor han fik fjernet halvdelen af sin lever, og var efter tre efterfølgende kemobehandlinger rask.
- Vi satser på, at han nu forbliver rask, men han skal til kontrol hver tredje måned, siger hun.
Vigtigt med økonomisk støtte
Ifølge Stine Thomsen betyder FodboldtrøjeFredag meget for hende og hendes familie, da det er en positiv måde, man kan sætte fokus på børnekræft.
- Fodbold siger mig faktisk ikke noget, men det er et kæmpe break og det sætter noget farve på hverdagen, at folk tager de her fodboldtrøjer på, siger hun.
Børnecancerfonden var også vigtig for Stine Thomsen og hendes familie under sønnen Christians sygdomforløb, da de kunne få noget økonomisk støtte, både så de kunne få det til at hænge sammen i hverdagen.
Men også så de havde muligheden for at bruge tid på aktiviteter med Stine Thomsens kærestes tre andre børn.
- Det var vigtigt for de andre børn, så det hele ikke kom til at handle om Christian, siger hun.
FodboldtrøjeFredag opstod i 2019 hos Danske Spil og har de seneste år vokset sig til en større begivenhed, hvor 233 virksomheder deltog i begivenheden sidste år.
Således er antallet af deltagende virksomheder næsten tredoblet på et år, ligesom det indsamlede beløb er vokset fra 1,5 til 4 millioner kroner.
Fredag aften er rekorden for indsamlingen blevet slået. Helt præcist er der klokken 18 indsamlet 4.435.513 kroner.
Efterskole bakker op
Nogle af dem, som har støttet op om FodboldtrøjeFredag, er Haslev Idrætsefterskole, hvor mange af skolens elever har valgt at trække i fodboldtrøjen for at støtte op om kampen mod børnekræft.
Initiativtageren til dagens arrangement er Helle Petersen, som er lærer på efterskolen.
- Det gør mig glad og rørt, at de unge mennesker vil tage fodboldtrøjen på.
Selvom eleverne er trukket i fodboldtrøjerne, har skolen dog ikke tvunget de unge elever til at donere til Børnecancerfonden, siger Helle Petersen.
- Jeg vil ikke tvinge dem til at sende penge, men jeg har fortalt, at de kan gøre det, hvis de vil, så vi markerer med fodboldtrøjer i dag, siger hun.
Et vigtigt fokus
En af dem, som fredag er trukket i fodboldtrøjen, er Ida Haupt.
Hun mener, at det er supervigtigt, at der bliver sat fokus på de syge børn.
- Det er vigtigt, at vi sætter fokus på, at der er nogle som har det rigtig slemt, siger hun.
Også Asbjørn Bruun er glad for, at han kan være med til at støtte op om kræftramte børn.
- Det er godt for fællesskabet, at vi alle sammen støtter op om noget. Også dem, som ikke går op i fodbold normalt, siger han.
Skaber god stemning
I Power Næstved har man også valgt at støtte op om FodboldtrøjeFredag. Her har alle ansatte fodboldtrøjer på, og man har sat QR-koder op i butikker, så de besøgende kan sende et valgfrit beløb til Børnecancerfonden.
- Det skaber rigtig positiv og god stemning blandt os kollegaer, og så rejser vi opmærksomhed på denne her meget vigtige og seriøse sag, siger Simon Nielsen, som er varehuschef i Power Næstved.
Også i Rema 1000 i Gørlev har man valgt, at støtte FodboldtrøjeFredag, ved at donere hele dagens indtjening i frugt og grønt afdelingen til Børnecancerfonden.
Vil du se flere billeder af fodboldtrøjer, kan du se med her: