Nu er der godt nyt til beboerne ved Næsby Strand, der i flere år har kæmpet for et dige.
TV ØST fortalte i torsdags om de gode nyheder til husejere, der kæmper mod vandmasserne, når stormfloder truer vores kyster. Det er nemlig blevet lettere for kommunerne at give tilladelse til diger, der skal beskytte huse mod oversvømmelser.
Vi er jublende glade indeni, men tør ikke tro på det. Der har været så meget modgang.
Kommunerne har nu overtaget retten til at afgøre sagerne fra staten, efter at regeringen og Kommunernes Landsforening den 1. juni lavede en aftale om kystbeskyttelse. Samtidig bliver en række krav til kystsikringen og den kommunale sagsbehandling fjernet, og det giver også færre klagemuligheder.
- Vi er jublende glade indeni
Allerede nu er der godt nyt til husejerne ved Næsby Strand i Slagelse Kommune. Leo Grøndal, som bor ved Næsby Strand i Slagelse, kan ikke få armene ned.
- Vi er jublende glade indeni, men tør ikke tro på det. Der har været så meget modgang, og vi kender ikke klagemulighederne til afgørelsen - om der er andet, der kan spænde ben for os - en vi meget glade, siger Leo Grøndal til TV ØST.
Han håber på, at diget kan stå færdigt inden vinter.
- Vi kan ikke klare en oversvømmelse til. Vi skønner at have brugt mellem 200.000 og 250.000 kroner efter tre oversvømmelser de sidste ti år, siger Leo Grøndal.
Læs også: Beboer ved Næsby Strand: Frygter for min livsdrøm
Formand for Digegruppen: Det bliver måske først til foråret
Også Jens Hviid Friis, formand for Digegruppen ved Næsby Strand, er glad for afgørelsen.
- Der kommer et dige. Nævnet har gokendt kommunens oplæg til skitseprojektet af digets placering. De har sagt ok, og at vi bare kan køre. Der er ikke flere man kan anke til, så afgørelsen ligger fast, fortæller Jens Hviid Friis, formand for Digegruppen ved Næsby Strand.
Jeg presser både forvaltning og politikere for at få gang i forhandlingerne med grundejerne.
Der har tidligere været tre klager: to private, der mente, at diget ikke skulle ligge på deres grunde, og den lokale naturfredningsforening, der også satte sig imod. I tirsdags blev der så truffet en afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, som understøtter kommunens afgørelse om, at der kan opføres et dige som planlagt.
Nu skal der optages forhandlinger med de grundejerne, som vil bliver berørt af, at diget ligger på deres grund, men Jens Hviid Friis forventer, at det vil tage flere måneder.
- Jeg presser både forvaltning og politikere for at få gang i forhandlingerne med grundejerne. Der er indsigelsesfrister, så vi kan risikere, at der går tre til fire måneder, inden det er færdigbehandlet, og digebyggeriet kan påbegyndes, siger han og fortsætter:
- Vi bliver nok nødt til at leve med en vinter til, men det ved vi ikke endnu. Det er deres ret at kræve erstatning, siger han.
Kommunen har lovet formanden en tidshorisont på, hvornår projektet kan påbegyndes, inden Sankt Hans Aften.