Onsdag skulle have været afgørelsens dag for renseanlægget RGS Nordic.
Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune skulle nemlig have drøftet en ny revurdering af virksomhedens miljøgodkendelse, men i stedet står sagen nu til at blive overdraget til Miljøstyrelsen. Det oplyser formanden for udvalget Jørgen Grüner (SF) til TV2 ØST.
- Jeg har hele tiden ment, at den lå forkert hos os af en helt række årsager. Så derfor er jeg tilfreds med, at det bliver Miljøstyrelsen, der tager over på sagen, siger formanden.
Der er brugt afsindigt meget krudt på det og rigtig mange penge, og derfor ville jeg egentlig gerne have gjort den færdig
RGS Nordics renseanlæg i Skælskør, der blandt andet importerer olieprodukter fra Norge, udvinder omkring 3,5 procent af olien fra spildevandet. Dét kalder virksomheden for nyttiggørelse, og derfor kunne de tidligere fortsætte importen, der ellers ville have været ulovlig, hvis spildevandet var til såkaldt bortskaffelse. Det har politikere på Christiansborg tidligere anset for at være en kattelem for virksomheden til at fortsætte importen af det norske spildevand, for så at rense det og lede resten direkte ud i Agersø Sund.
Ikke listet korrekt
Miljøgodkendelsen til RGS Nordic har været sat på pause siden januar. Dén beslutning blev truffet af Klima- og Miljøudvalget, da flere eksperter og Kammeradvokaten mente, at mest talte for, at der var tale om en bortskaffelsesoperation, og at importen af det norske spildevand i havet ved Agersø Sund altså ville være ulovlig.
Mens den ene del af sagen handler om importen af spildevandet, handler den anden del om selve håndteringen af spildevandet. I Agersø Sund er der oprettet en såkaldt blandingszone omkring spildevandsledningen, hvor spildevandet blandes med havvand, før det kan overholde grænseværdierne i miljøgodkendelsen.
Den 6. marts besluttede miljøminister Magnus Heunicke (S) midlertidigt at suspendere de dele af en vejledning fra Miljøstyrelsen til kommunerne, der muliggør brugen af såkaldte blandingszoner. Meldingen fra ministeren kom på et møde med Slagelse Kommune.
Slagelse Kommune fik efterfølgende et eksternt advokatfirma til at undersøge sagen. Her blev konklusionen, at vejledningen fra Miljøstyrelsen ikke stemte overens med EU-reglerne eller Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis på området. Derfor så det ikke ud til, at Slagelse Kommunes miljøudvalg ville have givet en miljøgodkendelse med en blandingszone, som der er i dag.
Sidenhen har advokatfirmaet desuden undersøgt, om RGS Nordic er placeret korrekt på listepunkterne i godkendelsesbekendtgørelsen. Dette har nemlig betydning for, hvem der er den rette myndighed til at behandle miljøgodkendelsen.
Konklusionen fra advokatfirmaet er klar – RGS Nordic har ikke været listet korrekt. Derfor er det, ifølge advokatfirmet, slet ikke Slagelse Kommune men Miljøstyrelsen, der skal behandle virksomhedens miljøgodkendelse. Derfor vil Slagelse Kommune nu overdrage sagen til Miljøstyrelsen.
- På det tidspunkt, hvor der sker en lovændring, så skulle man have taget stilling til, hvad så med den her virksomhed, og der skulle man have konstateret for nogle år siden, at når den til sin tid skulle have en fornyelse, så ville det være Miljøstyrelsen, der kunne give den, forklarer Jørgen Grüner (SF).
Udvalgsmedlem er utilfreds
Selvom Jørgen Grüner (SF) hele tiden har ment, at RGS-sagen ikke skulle være landet på Slagelse Kommunes bord, er han alligevel ærgerlig over, at den ikke gøres færdig hos dem. Han ville nemlig helst have afleveret en færdig sag.
- Der er brugt afsindigt meget krudt på det og rigtig mange penge, og derfor ville jeg egentlig gerne have gjort den færdig. Også fordi de burde have haft en miljøgodkendelse i efteråret sidste år.
Modsat er udvalgsmedlem Anne Bjergvang (S) ikke tilfreds med, at sagen nu gives videre til en anden myndighed.
- Jeg vil have det mærkeligt med, at naturen skal afvente det her endnu mere. Det, jeg er optaget af, det er, hvor lang tid vi kommer til at skade naturen endnu. Fordi hvis Miljøstyrelsen skal starte forfra, og det skal de jo, så vil det jo være endnu længere tid, der går, inden vi får den her sag gennemført, lyder det fra Anne Bjergvang (S).
- Jeg tror, at Miljøstyrelsen kommer frem til, på samme måde som os, at det dér med blandingszone kan de godt glemme alt om.
Glæder sig til at få sat punktum
Hos RGS Nordic er de klar til at fortsætte samarbejdet med Miljøstyrelsen som myndighed. Virksomheden ønsker, at deres opgave bliver løst med størst mulig hensyn til miljøet:
- For os er det afgørende, at vi ligger under den juridisk korrekte myndighed. Vi har længe været i dialog med vores nuværende myndighed, Slagelse Kommune, om at tilpasse os den formentlig mest ambitiøse miljøgodkendelse på vores område til dato. Den dialog vil vi gerne fortsætte med Miljøstyrelsen, og vi glæder os til at få sat et punktum i sagen, siger administrerende direktør Nicolai Søegaard.
Miljøstyrelsen vil nu drøfte sagen med Slagelse Kommune. Hvis vurderingen er, at sagen skal ligge hos styrelsen, er de klar til at overtage opgaven.
- Vi er i dialog med Slagelse Kommune, som vi har rakt ud til efter den seneste presseomtale for at afdække deres overvejelser om, hvilket listepunkt virksomheden skal godkendes efter. I den forbindelse har Slagelse Kommune bedt Miljøstyrelsen om vejledning i forhold til fortolkning af listepunkter, skriver Miljøstyrelsen i en skriftlig kommentar og fortsætter:
- Miljøstyrelsen vil fortsætte dialogen med Slagelse Kommune, og hvis det peger i retningen af, at RGS Nordic bør indplaceres, så den får Miljøstyrelsen som myndighed, så er vi naturligvis klar til at overtage myndighedsrollen for virksomheden.