Opråb: Kriminelle bandemedlemmer skal ikke være på psykiatrisygehuse

Formanden for Fængselsforbundet siger desuden, at fanger ofte forsøger at komme på sygehuset - blandt andet fordi sikkerheden kan være lavere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag eftermiddag flygtede 24-årige Hemin Dilshad Saleh fra psykiatrisygehuset i Slagelse.

Ifølge flere medier som TV 2, DR og Ekstra Bladet er den undslupne fange ledende medlem af gruppen Nord-Nordvest (NNV), der er i konflikt med banden Brothas i København.

Hemin Dilshad Saleh befandt sig på psykiatrisygehuset for at blive undersøgt mentalt, men formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), mener ikke, at fanger som ham bør være på de regionale psykiatrisygehuse.

quote Jeg mener bestemt ikke, at kriminelle bandemedlemmer skal være på vores psykiatrisygehuse

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland. 

- Jeg mener bestemt ikke, at kriminelle bandemedlemmer skal være på vores psykiatrisygehuse, siger han til TV2 ØST.

- Vi skal huske på, at de borgere, der er her, er nogle af de borgere, der har det allerværst i vores samfund. De har behov for den høje ekspertise og hjælp, som vores medarbejdere giver, og det skal ikke ødelægges af kriminelle bandemedlemmer, siger regionsrådsformanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ulla Birk Johansen, næstformand i Kreds Sjælland i Dansk Sygeplejeråd.
Ulla Birk Johansen, næstformand i Kreds Sjælland i Dansk Sygeplejeråd. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Dansk Sygeplejeråd: - Det er en gåde

Heller ikke Ulla Birk Johansen, der er næstformand i Kreds Sjælland i Dansk Sygeplejeråd, mener, at bandemedlemmer hører hjemme blandt patienter, sygeplejersker og andet personale i psykiatrien.

Hun forstår ikke, hvorfor Hemin Dilshad Saleh ikke blev undersøgt i fængslet.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Tysk politi anholder en tredje mand i sag om brutal fangeflugt
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Tysk politi anholder en tredje mand i sag om brutal fangeflugt

- Det er stadig en gåde, hvordan det kan ske, at et bandemedlem, som har været på flugt i et år, kan ende på en almindelig retspsykiatrisk afdeling, siger hun.

- Hvorfor har man ikke forudset, at der var brug for noget særligt visitation og opsyn med hans besøgende og hans færden? spørger Ulla Birk Johansen.

Hemin Dilshad Saleh flygtede fra Afdeling SL10 i Slagelse, hvor der ikke er krav til, at man visiterer besøgende for for eksempel våben. Artiklen fortsætter under grafikken.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har bedt om en redegørelse af sagen om fangeflugt, som han kalder mærkværdig.

quote Det er stadig en gåde, hvordan det kan ske, at et bandemedlem, som har været på flugt i et år, kan ende på en almindelig retspsykiatrisk afdeling

Ulla Birk Johansen, næstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland

Nick Hækkerup
Læs også
Justitsminister forlanger redegørelse efter fangeflugt
Nick Hækkerup
Læs også
Justitsminister forlanger redegørelse efter fangeflugt

- Tirsdagens fangeflugt i Slagelse er en meget alvorlig sag. Det virker helt mærkværdigt, at det kan ske. Jeg vil bede de relevante myndigheder om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvad der er op og ned, sagde han i en mail til Ritzau onsdag eftermiddag.

Fængselsforbund: - Fanger forsøger ofte at komme på sygehuset

Faktisk er det ikke et sjældent syn, at indsatte ender på landets retspsykiatriske afdelinger eller på sygehuse i almindelighed. Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet, fortæller, at fanger i danske fængsler ofter forsøger at komme på hospitalet med vilje.

- Vi oplever løbende, at folk forsøger med mere eller mindre opfindsomme metoder at komme ud af fængslerne og eksempelvis på hospitalet, siger han.

- Der er masser af forskellige forsøg. Jeg har set folk spise knive eller barberblade, fortæller Bo Yde Sørensen.

quote Vi oplever løbende, at folk forsøger med mere eller mindre opfindsomme metoder at komme ud af fængslerne og eksempelvis på hospitalet

Bo Yde Sørensen, formand, Fængselsforbundet

Han forklarer, at fangerne gerne vil på sygehuset, fordi det er mere behageligt at opholde sig der end i et fængsel, men det kan også være for at få nemmere ved at flygte.

- Det kunne måske også være, at man havde en plan om at komme ud, og så er det nemmere at gennemføre end fra et lukket fængsel, siger han.

Det er uvist, præcis hvorfor Hemin Dilshad Saleh befandt sig på psykiatrisygehuset i Slagelse, og hvad han skulle undersøges for.

VIDEO: Formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, mener, at man skal overveje at placere retspsykiatriske patienter i store lukkede fængsler, hvor sikkerheden er skabt til indsatte.

 

Dorthe Juul Lorenz, der er vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, vil af hensyn til politiets efterforskning ikke kommentere på den konkrete sag. 

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp

Men hun oplyser, at det er en dommer, der tager stilling til, hvilket sikkerhedsniveau der skal være omkring en fange, der skal undersøges på et psykiatrisk hospital. 

- Det er domstolene, der beslutter, på hvilket niveau vi skal have kontrol og sikkerhed, og det er det, vi efterkommer, siger hun. 

 


Nyhedsoverblik