Mandag eftermiddag var pårørende til beboere på demensplejehjemmet Quistgården i Korsør inviteret til et møde med flere repræsentanter fra Slagelse Kommune.
Blandt de pårørende var blandt andet søstrene Mette Poulsen og Tina Hansen, der i slutningen af juni henvendte sig til TV2 ØST, fordi deres far, Holger Hansen, der bor på Quistgården, ikke havde været i bad i 11 uger.
Det væltede frem med den ene historie efter den anden. Det står værre til, end jeg troede
Flere pårørende og en tidligere medarbejder bekræftede efterfølgende, at hygiejneforholdene på plejehjemmet var dybt kritisable, og også Ældresagen og Fagforbundet FOA stemte i med kritik.
- Systemet her har fejlet. Man har skåret ind til benet. Man har faktisk måske også skåret så dybt, at man har savet benet over, lød det fra Jørn Thor Nielsen, der er næstformand hos FOA Vestsjælland.
Afventer redegørelse
Den omfattende kritik fik Slagelse Kommune til at bestille en redegørelse af forholdene på Quistgården, som efter planen skal ligge klar i løbet af denne uge.
Derudover inviterede kommunen medarbejderne på Quistgården til et møde i sidste uge, og i går var turen så kommet til de pårørende.
- Vi kom med en forventning om, at de (Slagelse Kommune, red.) havde en handlingsplan for, hvordan de vil få det til at fungere med de hænder, der nu engang er, fortæller Mette Poulsen, datter til Holger Hansen.
Konstitueret chef for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune, Therese Corfix, har nemlig tidligere udtalt, at de kritisable forhold ikke skyldes manglende plejepersonale – Og den begrundelse holder hun fast i indtil redegørelsen foreligger, siger hun.
Derfor var Mette Poulsen og søsteren spændte på at høre, hvordan kommunen så i stedet vil løse problemerne.
Dét svar fik de dog ikke på mandagens møde.
- Til gengæld blev jeg bekræftet i, at det står virkelig slemt til på Quistgården, siger Mette Poulsen.
Flere beretninger kom på bordet
Ifølge Therese Corfix var hensigten med mødet netop at høre de pårørendes oplevelser med Quistgården, så de kan blive inddraget i redegørelsen og danne grundlag for de handlinger, der skal sættes i værk.
- Jeg synes, det var et godt møde, hvor der var stort fremmøde fra pårørende, der havde lyst til at dele deres oplevelser, og det synes jeg var meget stærkt, siger Therese Corfix.
Mellem 15 og 17 pårørende var mødt op til mandagens møde, der begyndte klokken 16 og varede i to timer. Stort set alle havde en historie at dele, og Mette Poulsen fortæller, at mange pårørende var meget påvirkede af situationen.
- Det kom bag på mig, at det faktisk var så slemt. Indtil nu har min søster og jeg kun haft min fars historie, og vi har følt os lidt alene, når vi har klaget. Men i går (mandag, red.) væltede det frem med den ene historie efter den anden. Det står værre til, end jeg troede, fortæller hun.
Tip os
Kender du til problemer på Quistgården - eller andre steder i ældreplejen? Så vil TV2 ØST gerne i kontakt med dig. Du kan skrive til os på redaktion@tv2east.dk eller via formularen på siden her.
Opfølgende møde i kalenderen
Selvom Slagelse Kommune ikke kom med nogen konkret handlingsplan på mødet, understreger Mette Poulsen, at hun er glad for, at kommunen er lydhøre over for de pårørendes kritik.
- Der er blevet sat nogle ting i gang nu, og der er virkelig kommet syn på det. Så det er godt, siger hun og fortsætter:
- Men nu er jeg selvfølgelig spændt på denne her redegørelse, der kommer. Om de har ret i deres antagelse om, at der er hænder nok. For der kommer ikke flere hænder, men spørgsmålet er så, om de kan leve op til deres egne krav og planer for, hvad man kan forvente på kommunens plejehjem.
På mandagens møde var plejecenterleder Dorte Hammerich, virksomhedsleder Christina Aaberg, konstitueret centerchef Therese Corfix, en demenskonsulent samt en pårørendevejleder repræsenteret fra Slagelse Kommune.
Therese Corfix oplyser, at kommunen har aftalt et opfølgende møde med de pårørende, der skal afholdes i starten af september.