Hvis du skal ned og handle ost inden Skærtorsdag, skal du formentlig væbne dig med tålmodighed. Onsdag i påsken er nemlig en af ostehandlernes absolut travleste dage.
Det fortæller formand for Ostehandlerforeningen for Danmark, Martin Vorsøe.
- Påsken er travl, fordi mange gerne vil have lidt anderledes ost til påskebordet, end den man ser til hverdag og lidt ost til de efterfølgende dage i ferien, siger han.
Travlhed siden sidste uge
Ostehandlerforeningen for Danmark, som er en interesseorganisation, består af omkring 100 selvstændige ostehandlere.
Udover ostehandlen i butikken har vi mange forudbestillinger med mad ud af huset og tapas
En af dem er Ostebørsen i Vemmelev. Ostebørsen startede for 89 år siden og butikken har været i familien Kastrup i tre generationer.
I dag er det Henrik Møller Kastrup og hans hustru Birgitte Kastrup, der ejer butikken.
Hos Ostebørsen kan de også godt mærke, at folk gør noget ekstra ud af osteindkøbene i påsken. Travlheden startede i sidste uge og er fortsat ind i denne uge, fortæller Henrik Møller Kastrup.
Han har en klar forventning om, at travlheden topper onsdag.
- Jeg håber, at der bliver rigtig travlt i morgen, men det ved vi faktisk allerede, at der gør. Udover ostehandlen i butikken har vi mange forudbestillinger med mad ud af huset og tapas, siger Henrik Møller Kastrup.
- Vi har nærmest aldrig haft mere travlt end nu.
Henrik Møller Kastrup fortæller, at Ostebørsen i tiden op til påske omsætter for fire til seks gange mere end normalt.
Mejerierne er blevet enormt dygtige til at lave flere forskellige slags oste, og det mærker forbrugerne
Også formand, Martin Vorsøe, hører fra ostehandlerne, at der er ekstra travlt nu.
- Flere køber mellem fire til seks forskellige oste med en god blanding af bløde og hårde oste, som Danbo, Vesterhavsost, blåskimmelost og en god brie, siger han.
Osten har fået en opblomstring
Ifølge Martin Vorsøe er osten vigtig på det danske påskebord, da ost er en gammel tradition.
De første oste blev skabt for omkring 10.000 år siden. Og i Danmark har ost været en del af danskernes madvaner i flere tusind år. Faktisk så meget, at danskerne i dag er et af de mest ostespisende folkefærd i verden.
Men trods dette oplevede osten på et tidspunkt et fald i popularitet.
- Ost er blevet meget populært igen. Nu kommer også unge ind ad døren og vil have de lidt mere specielle oste. Det er fedt at få fat i den unge generation og få gang i de lokale forretninger, siger Martin Vorsøe og fortsætter:
- Mejerierne er blevet enormt dygtige til at lave flere forskellige slags oste, og det mærker forbrugerne.
Også hos Ostebørsen oplever man, at danskerne har fået et særligt stort fokus på kvalitet.
- Vi oplever, at flere og flere danskerne gerne vil vide, hvad de spiser og have mulighed for at smage det inden. Det kan de hos ostehandlerne, siger Henrik Møller Kastrup.
Martin Vorsøe, formand for Ostehandlerforeningen for Danmark, fortæller, at udover påske er også julemåneden en travl tid for ostehandlerne.