Skal du over Storebæltsbroen efter mørkets frembrud i aften, så kan du se broen badet i gul belysning.
Sund & Bælt har nemlig besluttet at bruge konstruktionsbelysningen på pylonerne på broen til at markere påsken.
- Det gør vi for at markere højtiden. Vi markerer forskellige højtider henover året, hvor påsken er en af dem. Der var lyst op i går, altså påskedag, og så vil det være der i aften også. Gul er jo en af de farver, der lyser flot op. Det har vi set tidligere under Tour de France, fortæller Lene Thomsen, der er kommunikationschef i Sund & Bælt.
- Det er selvfølgelig til glæde for vores kunder, der kører over broen, men det kan også ses fra land, så naboer til broen vil også kunne nyde synet, fortæller hun.
Flere farver i spil
Det er hverken første eller sidste gang, at man kan opleve Storebæltsbroen i farver.
Det skete som sagt også i forbindelse med Tour de France i juli 2022, hvor det blev markeret både før og under, at den store sportsbegivenhed gæstede Danmark.
Storebæltsbroen indgik også i selve touren, da rytterne skulle passere den før afslutningen af 2. etape i Nyborg.
Da den danske cykelrytter Jonas Vingegaard senere endte med at vinde løbet, blev Storebæltsbroen også oplyst i rødt og hvidt.
I august 2022 lyste broen så igen op i farver. Denne gang i alle regnbuens farver i forbindelse med Pride Week, som markeres med regnbueflag.
I januar 2023 stod Storebæltsbroen igen i dannebrogsfarver, da herrelandsholdet vandt VM i håndbold. Og nu står broen altså i gult i forbindelse med påsken.
Muligheden for at lyse broen op i farver har ifølge Lene Thomsen været der et par år og var en aktiv beslutning, Sund & Bælt tog, da man udskiftede konstruktionslysene og fik sat LED-lys på.
Kun ved særlige lejligheder
Normalt er de ydre konstruktionslys på Storebæltsbroen ellers slukkede, fordi regeringen i forbindelse med energikrisen meldte ud, at der skulle skrues ned for lyset på offentlige bygninger.
Derfor er det ifølge Lene Thomsen også kun i særlige situationer, man udefra vil kunne se Storebæltsbroen være oplyst på den måde.
Selvom der nu har været farvede lys på Storebæltsbroen to gange indenfor få måneder, vil det ifølge Sund & Bælt altså ikke være noget, man kan opleve hver måned.
- Det bliver ikke meget ofte, men vi har i hvert fald besluttet at bruge belysningen i forbindelse med højtider henover året, siger Lene Thomsen, der heller ikke vil røbe, hvornår det sker næste gang.
En travl tid på året
Det er netop i højtider som påsken, at Storebæltsbroen også har meget trafik.
I starten af sidste uge meldte Sund & Bælt ud, at man forventede, at 250.000 biler ville benytte betalingsanlægget i løbet påskeferiens fem dage. Det svarer til cirka det antal, der krydser broen på en almindelig uge.
Her forventede man, at særligt onsdag og Skærtorsdag ville være travle udrejsedage og påskesøndag og anden påskedag travle hjemrejsedage.
Det viste sig at holde nogenlunde stik, fortæller Jens Kjær Nielsen, der er chef for betalingsanlægget på Storebæltsbroen.
- Der er kommet lidt flere biler, end vi havde regnet med, men det er gået rigtig fint. Der har været lidt ventetid på de mest travle timer, men sådan er det, når alle skal ud at køre på én gang, siger han.
- Specielt vores udrejsedage har været lidt mere travle, end prognosen var.
Trafikken på hjemrejsedagene ser dog ud til at have fordelt sig mere på påskesøndag og anden påskedag, lyder meldingen fra betalingsanlægget.