Patienter mister deres behandling

Anne-Mette Vive er en af de mange sclerosepatienter, der har mistet deres fysioterapeutiske behandling. Nu er sundhedsministeren gået ind i sagen.

To små hvidbrune hunde hopper og hyler af iver, mens Anne-Mette Vive forsøger at give dem snor på.

Gåturen er dagens højdepunkt for Jack Russel terrierne Jackie og Elmer, mens den for Anne-Mette Vive er lidt mere krævende.

quote Det er noget rod, hvis ordningen fortsat ikke fungerer efter hensigten

Sophie Løhde (V), sundhedsminister

- Mit højre ben begynder tit at ryste, når jeg skal bruge mange kræfter, og det skal man jo, når man er ude at gå og skal holde balancen, fortæller hun.

Anne-Mette Vive fra Dalmose har haft sclerose i 17 år. Udover medicin har hun som en del af sin behandling fået bevilget vederlagsfri fysioterapi de sidste 10 år.

En behandling, der hjalp hende både fysisk og mentalt.

Elmer og Jackie holder Anne-Mette Vive med selskab, både når hun skal ud at bevæge sig, og når hun skal hvile.
Elmer og Jackie holder Anne-Mette Vive med selskab, både når hun skal ud at bevæge sig, og når hun skal hvile. Foto: Martin Otto - TV2 ØST


- Min ryg gjorde ikke så ondt hele tiden, som den ellers ville gøre, fordi jeg går lidt skævt. Og så gav behandlingen mig også indre ro. 

- Det var et sted i min hverdag, hvor jeg ikke skulle tænke på andet end, at nu skulle jeg have det godt, fortæller hun.

Men ved årsskiftet fik hun at vide, at hun ikke længere kunne få den del af sin behandling, fordi hun er selvhjulpen.

Flere har fået frataget behandling

Anne-Mette Vive er langt fra den eneste, der har fået forringet sin behandling.

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, har flere patientgrupper oplevet at få frataget deres vederlagsfrie fysioterapi.

En behandling, man har ret til, hvis man har et svært fysisk handicap eller en funktionsnedsættelse som følge af en progressiv sygdom.

Ændringerne i ordningen skyldes, at Kommunernes Landsforening ved årsskiftet indgik en ny aftale om vederlagsfri fysioterapi med Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).

Den nye ordning

  • Den nye ordning indebærer en ny måde at honorere de praktiserende fysioterapeuter på. Tidligere fik de honorar pr. udført behandling.

  • Nu modtager de i stedet et månedshonorar for hver patient, som modtager vederlagsfri fysioterapi.

  • Fysioterapeuterne skal nu inddele deres patienter i behandlingsfaser fra 1 til 5.

  • Patienter i fase 1 kan kategoriseres som selvhjulpne og skal behandles med selvtræning. Patienter i fase 5 har typisk svære funktionsevnetab og kan få individuel behandling i hjemmet.

Som TV2 ØST kunne fortælle i august, har den nye ordning især ændret behandlingsvilkårene for en del sclerosepatienter.

En undersøgelse fra Scleroseforeningen viser, at knap hver tredje af sclerosepatienterne oplever forringelser i deres behandling, efter den nye ordning trådte i kraft.

Det har fået sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at gå ind i sagen.

- Det er noget rod, hvis ordningen fortsat ikke fungerer efter hensigten, så patienter med behov for fysioterapi ikke kan blive behandlet, og jeg har bedt mit ministerium tage kontakt til KL for at få en status, oplyser hun i et skriftligt svar til TV2 ØST.

KL: Nogle får mindre, andre mere

Scleroseforeningen har sammen med de øvrige berørte patientforeninger forsøgt at få KL, Danske Fysioterapeuter og Danske Regioner, som har ansvaret for den nye ordning, til at svare på, hvorfor så mange patienter pludselig ikke er berettigede til behandlingen.

TV2 ØST ville også gerne have spurgt KL om det samme. Men KL har ikke ønsket at stille op til et interview.

quote Det svarer til, at du pludselig fik taget livsnødvendig medicin fra dig

Nadia Buchard, rådgivningschef, Scleroseforeningen

I et skriftligt svar erkender KLs direktør, at nogle patienter nu får mindre behandling end tidligere, men han fastholder, at det sker på et fagligt grundlag og helt efter hensigten.

- Nogle borgere vil opleve at få mindre behandling, end de har været vant til tidligere, men det sker, fordi fysioterapeuten fagligt vurderer, at de kan mere selv. Andre får omvendt mere behandling end tidligere, udtaler Christian Harsløf, der er direktør i KL.

De bliver dårligere

Scleroseforeningen genkender dog ikke billedet af, at nogle patienter skulle have fået mere behandling med den nye ordning.

- Vi har ikke hørt om nogen, der skulle have fået mere behandling med den nye ordning. Men vi hører meget gerne fra dem, hvis de findes, siger Nadia Buchard, der er rådgivningschef i Scleroseforeningen.  

Nadia Buchard er rådgivningschef i Scleroseforeningen, som det sidste halve år har modtaget mange henvendelser fra medlemmer, der har fået mindsket eller helt mistet deres vederlagsfri fysioterapi.
Nadia Buchard er rådgivningschef i Scleroseforeningen, som det sidste halve år har modtaget mange henvendelser fra medlemmer, der har fået mindsket eller helt mistet deres vederlagsfri fysioterapi. Foto: Martin Otto - TV2 ØST

Hun understreger, at vederlagsfri fysioterapi skal ses som en vigtig behandling på lige fod med andre behandlingsformer for alvorligt syge mennesker. 

- Sclerose er kronisk, progredierende og livslangt. Man får det dårligere og dårligere fysisk, og derfor har man brug for at få den behandling, siger Nadia Buchard og tilføjer:

- For halvdelen af mennesker med sclerose er vederlagsfri fysioterapi deres eneste behandling. Det svarer til, at du pludselig fik taget livsnødvendig medicin fra dig.

Har ikke råd til at betale selv

I Scleroseforeningen frygter man derfor, hvad den manglende behandling kommer til at betyde.

- Her på den korte bane har vi allerede en masse mennesker, som ikke føler, de bliver set eller hørt og som er kede af, at deres behandling er taget fra dem. De kan mærke, at de får det dårligere, siger Nadia Buchard og fortsætter:

- På den lange bane mister flere muligvis deres funktionsevne i forhold til arbejdsmarkedet og får et større plejebehov, som også vil koste samfundet økonomisk.

Læs også
Ursula Nielsen lever i smertehelvede - og får afslag på hjælp
Læs også
Ursula Nielsen lever i smertehelvede - og får afslag på hjælp

Kan jeres medlemmer ikke bare selv betale for den behandling, de har mistet?

- Det er der måske nogle af dem, der kan. Men vi ved også, at for mange mennesker med sclerose har sygdommen den indgribende konsekvens, at de forlader arbejdsmarkedet og kommer på førtidspension.

- Så de har ikke ret mange penge i hverdagen til forskel fra dig og mig, der kan passe et fuldtidsarbejde, siger Nadia Buchard.

Ordineret selvtræning

Her 10 måneder efter Anne-Mette Vives individuelle fysioterapi stoppede, mærker hun konsekvenserne.

Udover manglende følelse i højre ben har sclerosen også medført, at Anne-Mette Vive lider af sygdomsbetinget træthed. Derfor er hun i dag sygemeldt.
Udover manglende følelse i højre ben har sclerosen også medført, at Anne-Mette Vive lider af sygdomsbetinget træthed. Derfor er hun i dag sygemeldt. Foto: Martin Otto - TV2 ØST

- Jeg har aldrig prøvet, at ryggen er så låst på den måde, som den er begyndt på her henover sommeren. Det sætter sig ligesom bare fast, så jeg ikke kan bukke mig ned, fortæller hun.

Anne-Mette Vive er af sin fysioterapeut blevet anbefalet selvtræningen som behandling. Men ligesom mange andre sclerosepatienter lider hun af fatigue, som er en sygdomsbetinget og overvældende fysisk og psykisk træthed.

Derfor er det svært for hende at opretholde selvtræningen.


Nyhedsoverblik