Politikere afsætter penge til kaosramt miljøafdeling

Miljøet har ikke været prioriteret i Slagelse Kommune, indrømmer miljøudvalgsformanden. Nu afsætter kommunen syv millioner til at rette op.

Næsten syv millioner kroner vil politikerne i Slagelse Kommune nu bruge på at rette op på det miljøkaos, som en ny Rambøll-rapport netop har konstateret i kommunen.

Det meddeler formanden i kommunens Klima- og Miljøudvalg, efter rapporten har afdækket flere fejl og mangler i miljøafdelingens håndtering af særligt miljøgodkendelser og tilsyn. 

quote Vi har ikke formået at mande op i det omfang, vi skulle

Jørgen Grüner (SF), formand for klima- og miljøudvalget, Slagelse Kommune

Inden Rambøll-rapporten lå der et forvaltningsforslag om at opgradere med 3,9 millioner kroner årligt. 

Men efter at rapportens seneste resultater er kommet, har politikerne afsat flere penge, siger udvalgsformand Jørgen Grüner (SF): 

- Dér har vi båret yderligere et forslag ind på to millioner kroner årligt til personale og så yderligere én million til videreuddannelse og efterslæb, forklarer han. 

Vil det være nok?

- Ja, det håber jeg, men nu skal vi følge det tæt. I forhold til det, Rambøll beskriver, så burde det være nok, siger Jørgen Grüner.

Udvalgte kritikpunkter i Rambøll-rapporten:

  • Kommunen havde ikke sikret, at afgørelser og miljøgodkendelser overholdt lovgivningen.
    Det gør det svært at kontrollere, at virksomheder overholder miljøkrav, ligesom at de vilkår, der faktisk kontrolleres, ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med lovgivningen, lyder det i Rambøll-rapporten.

  • Slagelse Kommune har ikke været konsekvent i vurderingen af, hvornår forhold har været sanktionskrævende.

  • Der var mangelfuld dokumentation i fem udvalgte virksomheders miljøgodkendelser og spildevandstilladelser.

  • Der var fejl i udvælgelsen af virksomheder til prioriterede tilsyn. Det betyder ifølge Rambøll usikkerhed i forhold til, om der sker tilsyn af de mest relevante virksomheder.

Mangel på penge er ikke "en forklaring"

Udvalgsformanden har før forklaret, at tidligere besparelser har betydet, at der ikke var flere ressourcer til miljøafdelingen. 

Læs også
Miljøkaos er langt værre end forventet
Læs også
Miljøkaos er langt værre end forventet

Det er ifølge Thomas Budde Christensen, der er lektor ved Roskilde Universitet, lovpligtigt for kommunerne at opfylde deres tilsynsforpligtigelse. 

Derfor mener han ikke, at manglende økonomi er en brugbar forklaring på, hvorfor Slagelse Kommunes miljøafdeling "sejler," som han kalder det. 

- Det her er klokkeklart, der påhviler jævnfør Miljøbeskyttelsesloven en række forpligtigelser til kommunerne, og dem kan de ikke komme udenom, siger Thomas Budde Christensen.

Thomas Budde Christensen, der er lektor ved Roskilde Universitet, er overrasket over forholdene i Slagelse Kommunes miljøafdeling.

Har ikke formået at mande op

Har I som politikere og du som formand været gode nok til at se udfordringerne i kommunens miljøafdeling?

- Det er åbenbart, at det har vi ikke helt været. Vi har ikke formået at mande op i det omfang, vi skulle. Men vi har heller ikke dén viden, vi nu har fået, forklarer Jørgen Grüner.

Nu håber han på, at pengene fremadrettet vil få kommunens miljøgodkendelser og tilsyn med virksomheder på ret køl igen. 

Det gælder blandt andet med flere hænder, samt efteruddannelse, siger udvalgsformanden.

- Der skal være nok folk til at levere en fornuftig service, til at vi kan overholde lovgivningen. Og det er ikke godt nok, at der er et stort efterslæb. Men dét blev jeg først klar over, da jeg fik Rambøll-rapporten, siger Jørgen Grüner.


Nyhedsoverblik