Det ser ikke ud af meget – det lille stykke fyrværkeri, der hyler som en heks og sender gnister op i luften. Men i vinden kan heksehyl blive en ubuden gæst.
- Jeg frygter især for heksehyl, der ryger op af buksebenene. Det kan give første- og andengradsforbrændinger samt brandsår og brandrifter, der gør, at man ender på skadestuen. Det gør ondt, fortæller Christian Jørgensen, chefsygeplejerske på akutmodtagelsen ved Slagelse Sygehus.
Blæsevejret og de varslede vindstød af stormende kuling kan nemlig gøre, at fyrværkeriet ryger i alle mulige retninger, og her er heksehylene altså lette at få fat i for vinden.
Pas på raketterne
Blandt de større former for fyrværkeri er chefsygeplejersken også bekymret for væltede raketter og fyrværkeri, der er stablet.
- Det kan gå rigtig galt, når det vælter i vinden. Vi ser ofte folk, der stabler fyrværkeriet, siger Christian Jørgensen.
På trods af voldsomt vejr, er der ikke kaldt ekstra mandskab ind, men der er dog ekstra folk på arbejde på grund af nytåret – og dem kan der blive brug for.
- Storm er noget af det, vi frygter allermest. Det kan give problemer det her, advarer chefsygeplejersken fra Slagelse Sygehus.
Sikkerhedsafstand til fyrværkeri
Danske Beredskaber opfordrer til, at man i kraftig vind holder mindst 20 meters afstand fra bygningers åbninger ved affyring af raketter og mindst 200 meter for almindeligt fyrværkeri.
For raketter skal afstanden til brandbare objekter som bygninger med stråtag, brandbar bevoksning og brændestabler være mindst 400 meter, lyder det.