3.000 frivillige skaffer overskudsmad til påskebordene

Gennem organisationen Stop Spild Lokalt har over 800 butikker meldt sig som donorer af overskudsmad i løbet af påskedagene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med påsken kommer også mange lukkedage i butikkerne. Derfor har mange disse dage besøgt kølediskene og hylderne, så der er noget at stille på påskebordene i de danske hjem.

Alligevel er der mange rester, som butikkerne ikke har kunnet sælge. Og for at de ikke skal gå til spilde, er 3000 frivillige i disse dage engageret i organisationen Stop Spild Lokalt, der er startet af Rasmus Erichsen fra Korsør.

- Al maden kører vi ud til vores ”mad-oaser” og pop up-steder, hvor vi deler det ud til mennesker, der har behov for det, og sørger for at en masse mennesker får mad i maven hen over påsken, fortæller han.

Sidste år blev 350 ton overskudsmad delt ud i påsken.
Sidste år blev 350 ton overskudsmad delt ud i påsken. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Fra lokalt til nationalt

Denne sidste aften, inden Skærtorsdag i morgen for alvor bebuder påsken, møder TV2 ØST Rasmus Erichsen hos Netto i Korsør, hvor flere af de 3000 frivillige er i fuld gang med at hente overskudsvarer.

- Der er mennesker, der mangler mad, og samtidigt smider vi sindssygt meget mad ud. Og påsken er jo en tid, hvor folk rigtig gerne vil samles over god mad, og det er desværre ikke alle der kan det.

Konceptet kom til verden i 2016, da den dengang bare 17-årige Rasmus Erichsen oprettede en Facebook-gruppe, der gav de lokale i hans hjemby mulighed for at dele ud af den mad, de ikke selv fik spist derhjemme.

- Man skal hjælpe mennesker, der har det svært, og vi skal tænke på klimaet. Og så synes jeg, det var ærgerligt, at vi altid smed god mad ud derhjemme efter aftensmaden, fortæller Rasmus Erichsen i dag om sine bevæggrunde for dengang at starte initiativet.

Rasmus Erichsen fra Korsør tog initiativ til Stop Spild Lokalt i 2016, da han var 17 år.
Rasmus Erichsen fra Korsør tog initiativ til Stop Spild Lokalt i 2016, da han var 17 år. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

I dag er organisationen landsdækkende, og i påsken sidste år var den ansvarlig for at dele 350 tons overskudsmad ud.

Politisk madspildsstrategi

Selvom 350 tons overskudsmads i sig selv er et stort tal, så er det peanuts i forhold til, hvor meget mad vi danskere årligt lader gå til spilde.

Vi smider nemlig næsten 900.000 ton mad ud hvert år her til lands, og det vil regeringen nu forsøge at gøre noget ved med en såkaldt madspildsstrategi. Den består af 15 fokuspunkter, der blandt andet skal skaffe viden og forenkle processen i at mindske madspild. Både målrettet virksomheder, produktion og i sidste ende borgerne.

- Jeg er glad for, at vi med madspildsstrategien nu får sat en klar retning for, hvordan vi får mere viden og forskning om madspild og mere oplysning til os alle sammen om, hvad vi kan gøre i det daglige for at bekæmpe madspild, udtaler fødevareminister Jacob Jensen (V) om strategien.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V)
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V) Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Han er dog ikke klar til at lovgive konkret imod udsmidning af fødevare.

- Der er også noget fødevaresikkerhed. Så hvis maden har en udløbsdato og ikke længere er forsvarlig at spise, så skal supermarkedet ikke tvinges til at sælge den, siger han.

Direktøren for Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, er todelt i forhold til det politiske udspil.

- På den ene side er jeg meget positiv, fordi der kommer en strategi, og der er politisk fokus på det. På den anden side kunne den godt være mere ambitiøs og mere konkret med flere tiltag, til hvordan vi faktisk kunne komme videre, siger han.

Stop Spild Lokalts hjemmeside kan man få overblik over, hvor deres madoaser ligger.


Nyhedsoverblik