Redegørelse om plejecenter færdig: - Den giver jeg ikke meget for

Slagelse Kommune anerkender problemer på det omdiskuterede plejecenter Quistgården. Men der kommer ikke flere hænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Manglende bade og generelt utilfredsstillende personlig pleje. 

Det var noget af den kritik, der førte til, at politikerne i Slagelse Kommune bestilte en redegørelse om forholdene på Plejecenteret Quistgården i Korsør. 

TV2 ØST har blandt andet fortalt om 77-årige Holger Hansen, som ifølge familien ikke havde været i bad i 11 uger. Det vurderede de ved hjælp af et badeskema på plejehjemmet.

Holger Hansen havde nogle gange uglet hår og lange negle med skidt under, når døtrene besøgte ham, fortalte de i juni.
Holger Hansen havde nogle gange uglet hår og lange negle med skidt under, når døtrene besøgte ham, fortalte de i juni. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir, TV2 ØST

Siden har medarbejdere og pårørende været indkaldt til møder for at drøfte situationen, og det er der nu kommet en redegørelse ud af. 

Den slår fast, at både medarbejdere og pårørende oplever en meget travl hverdag, hvor det kan være svært at nå alt. Nogle pårørende har over en længere årrække bemærket manglende soignering, og derudover savner de aktiviteter for de ældre.

Læs også
Tidligere medarbejder på plejehjem: - Det var umenneskelige forhold
Læs også
Tidligere medarbejder på plejehjem: - Det var umenneskelige forhold

Redegørelsen kommer med en række initiativer, der skal være med til at tilpasse arbejdskulturen og arbejdsgangene til et lavere budget end tidligere, men dem er Tina Hjortskov Hansen, der er datter til Holger Hansen, ikke begejstret for: 

quote Min far ser forfærdelig ud nogle gange, når jeg kommer. Sådan ville han jo ikke se ud, hvis der var pleje omkring ham

Tina Hjortskov Hansen, pårørende


- Den kan jeg ikke godtage. Det er fint nok, at de skriver alle de tiltag, men det er jo ikke noget, der giver flere hænder, siger hun og tilføjer: 

- Bortset fra punkt fire hvor de vil oprette en venneforening, som måske kan få nogle frivillige ind og lave nogle ting. Men på selve plejeområdet kommer ikke flere hænder, som giver mere tid til pleje og omsorg. Den redegørelse giver jeg ikke meget for, siger hun til TV2 ØST.

I redegørelsen fremgår det, at hverken medarbejdere eller ledelse kan genkende, at Holger Hansen ikke skulle have været i bad i 11 uger. 

Travl hverdag og meget sygefravær

I redegørelsen kommer det også frem, at personalet føler sig udfordrede i at sikre den nødvendige pleje, og derudover oplever de ikke at kunne tilbyde den mængde samvær med borgerne, som, de mener, er nødvendigt. 

Noget, der også presser arbejdspladsen, er et højt sygefravær. Over de seneste 12 måneder er der registreret et samlet sygefravær på 15,55 procent, hvor andelen af langtidsfravær er særligt højt. Det medfører udgifter til vikarer, som påvirker Quistgårdens generelle økonomi. 

Den konstituerede chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, er åben for at undersøge hygiejnen på plejehjemmet.
Den konstituerede chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, er åben for at undersøge hygiejnen på plejehjemmet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Konstitueret chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, erkender, at medarbejderne har travlt. Hun påpeger, at de er i en forandringsproces, hvor de skal gøre ting anderledes og finde nye veje i hverdagen.

- Det betyder, at det skal være tydeligt, hvad der sker på hvilke tidspunkter, og medarbejderne skal føle sig trygge i, hvornår de lykkes med deres opgaver, og hvornår de afviger fra det, de skal gøre i hverdagen, forklarer hun. 

Et af de initiativer, som redegørelsen præsenterer er blandt andet, at sygefraværet skal nedbringes. Et fint tiltag, mener Jette Larsen, hvis mor bor på Quistgården.

- Det kan godt være, at forvirringen hos de demente bliver lidt mindre.

- Men det er jo ikke godt nok alligevel, fordi der ikke kommer flere hænder til at tage hånd om alle de opgaver, der er, lyder det fra Jette Larsen.

Læs også
Pårørende efter møde på Quistgården: - Det står værre til, end jeg troede
Læs også
Pårørende efter møde på Quistgården: - Det står værre til, end jeg troede

Arbejdstilsynet var forbi i maj, da de fik mistanke om, at de ansattes arbejde ikke var fuldt forsvarligt. Efter tilsynet er Quistgården blevet tilbudt et forløb, hvor de skal sikre, at de ansatte ikke udsættes for psykiske eller fysiske belastninger som følge af stor arbejdsmængde og tidspres.

Ønsker flere ressourcer

Medarbejdere og pårørende peger på, at løsningen bør findes i, at der tilføres flere ressourcer til Quistgården. Budgetbesparelserne i Slagelse Kommune har medført, at Quistgården skal spare 15 procent af deres samlede budget i år, hvilket har betydet nedskæringer i personalenormeringen. 

Men både chefen for området og borgmesteren afviser, at besparelserne har betydet serviceforringelser.

- Det er rigtig nok, vi har ikke mulighed for at sætte nye hænder i spil på Quistgården. Vi tænker også, at det fremmøde (antal medarbejdere, red.) vi har i forhold til antal borgere, det gør, at vi bør kunne leve op til det serviceniveau, vi skal leve op til, siger Terese Corfix. 

Borgmester Knud Vincents er meget tilfreds med, at otte ud af 11 initiativer, som er præsenteret i redegørelsen, er igangsat.
Borgmester Knud Vincents er meget tilfreds med, at otte ud af 11 initiativer, som er præsenteret i redegørelsen, er igangsat. Foto: Helle Eriksen, TV2 ØST

Også borgmester Knud Vincents (V) mener, at der er personale nok til at løse opgaven.

- Vi står i en økonomisk situation og har nogle økonomiske rammer, som vi forholder os til. Den service, vi som politikere har sagt, vi vil have udført, det er der økonomiske rammer til. Det er det, vi er blevet oplyst om.

- Så er det op til ledelsen i dagligdagen at flytte rundt på det, lyder det fra borgmester i Slagelse Kommune Knud Vincents (V).

Men blandt de pårørende er der ikke meget tro på, at situationen kan blive bedre uden flere ressourcer: 

- Jeg tror ikke, at de kan løfte opgaven uden flere hænder. Der er ikke tid. Jeg kan ikke se, hvor den skal komme fra, lyder det fra Tina Hjortskov Hansen, datter til 77-årige Holger Hansen.

Læs også
Hustru til dement: - Jeg håber virkelig, at politikerne vågner op nu
Læs også
Hustru til dement: - Jeg håber virkelig, at politikerne vågner op nu

Blandt andre initiativer til at løse problemerne, bliver en sygeplejerske og kommunens demensvejleder tilknyttet plejecenteret i en periode. Der bliver tilknyttet en aktivitetskonsulent med henblik på at etablere en venneforening med frivillige. Og så igangsætter de et arbejde med en "kulturforandring". 

Badeskema bliver brugt forkert

Det var Holger Hansens manglende bade, som var med til at sætte fokus på Quistgården, men det billede kan ledelse og medarbejdere ikke genkende. 

En medarbejder fortæller, at vedkommende har sat minusser i skemaet som en registrering af, at ugen er gået. Redegørelsen kan dog omvendt heller ikke påvise, at borgeren har modtaget den forventede pleje. Derfor slår konstitueret chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, fast, at badeskemaet ikke har været brugt systematisk til at registrere bad. 

Det er dette skema, som danner grundlag for en del uenighed. Privatfoto: Mette Poulsen
Det er dette skema, som danner grundlag for en del uenighed. Privatfoto: Mette Poulsen Foto: Privatfoto - Mette Poulsen

- Så det er i virkeligheden ikke udtryk for, hvor mange bade borgeren har fået, det har mere været et registreringsskema for at se, hvilken uge vi var i.

Ældrechef Terese Corfix hævder altså, at når der er sat et minus ud for Holger Hansens navn på badeskemaet, handler det ikke om at vise, at han ikke har været i bad. Det viser blot, at den pågældende uge er gået.

Men den køber datter til Holger Hansen, Tina Hjortskov Hansen, heller ikke: 

- Hvorfor skulle man have et skema hængende, bare for at krydse af, at nu er ugen gået. Det ville være spild af både tid og ressourcer, og jeg kan ikke se noget formål med det.

Terese Corfix erkender da også, at badene kan være glippet i nogle tilfælde.

- Vi kan ikke genfinde, at der skulle være borgere, som ikke har været i bad i 11 uger, men omvendt kan jeg heller ikke sige, at der ikke er nogen, der over en periode ikke har modtaget bad hver uge, svarer Terese Corfix.

Hvis ikke skemaet er nok, synes Tina Hjortskov Hansen, at de kunne tage et kig på hendes far: 

- Jeg synes, at skemaet taler for sig selv. De kan jo heller ikke bevise, at de har været i bad. Men ellers kan det ses på hans krop, hans hud og hans tøj. Min far ser forfærdelig ud nogle gange, når jeg kommer. Sådan ville han jo ikke se ud, hvis der var pleje omkring ham.

Til september er der igen møde mellem Quistgården, chefen for Sundhed og Ældre og de pårørende for at følge op på situationen.


Nyhedsoverblik