Miljøminister Magnus Heunicke (S) har mandag besluttet midlertidigt at suspendere de dele af en vejledning fra ministeriet til kommunerne, der muliggør brugen af såkaldte blandingszoner.
Det udspringer af sagen om RGS Nordic i Skælskør, der importerer olieprodukter fra Norge. Virksomheden udvinder en brøkdel af stofferne fra olien, og leder resten direkte ud i Agersø Sund.
Her er der oprettet en såkaldt blandingszone omkring spildevandsledningen, hvor spildevandet blandes med havvand, før det kan overholde grænseværdierne, men den mulighed er altså nu suspenderet.
RGS Nordic mener, at afgørelsen kan blive enden på deres virksomhed i Slagelse.
- Slagelse Kommune har kontaktet os og forklaret, at de ønsker at meddele en revideret miljøtilladelse uden blandingszone. Det vil være en de facto lukning af RGS Nordic anlægget i Stignæs. Vi afventer dog Miljøministeriets reviderede vejledning omkring blandingszoner, før vi udtaler os yderligere i sagen, udtaler RGS Nordic i et skriftligt svar til TV2 ØST.
Landets største blandingszone
Hos Danmarks Sportsfiskerforbund er man modsat RGS Nordic meget tilfredse med miljøministerens beslutning.
- Det er rigtig positivt. Kan rensningsanlæg ikke overholde grænseværdierne for deres forurening, så må de jo stoppe driften, siger Torben Kaas, der er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Meldingen fra ministeren kom på et møde med Slagelse Kommune. Suspenderingen af vejledningen betyder, at blandingszonerne ikke længere kan opretholdes - og det glæder sportsfiskerformanden.
- En blandingszone er dybest set et havområde, hvor man indenfor en afstand fra en forureningskilde tillader, at grænseværdierne er overskredet. Og nede ved RGS Nordic er der nok landets største blandingszone, fordi der er så meget forurening, siger Torben Kaas og fortsætter:
- Vi er glade for, at man ikke længere kan have sådanne zoner - især i et havområde, hvor man allerede har en betydelig overskridelse af grænseværdierne på de stoffer, der bliver udledt.
Torben Kaas mener, at suspenderingen er et skridt på vej mod en ende for udledning, der kræver blandingszoner, siger han.
Det er ikke kun RGS Nordic, der i dag bruger blandingszoner for at kunne overholde grænseværdierne. Det samme gælder mange rensningsanlæg - både offentlige og private. Men de virksomheder må rette ind nu og rense vandet bedre, før det kan udledes, siger han.
- Rensningsanlæg skal sørge for, at vandet der udledes overholder grænseværdierne. Kan de ikke det, så må de standse deres aktivitet. Afgørelsen er ret klar. Man må ikke bidrage yderligere til forureningen i et havområde, hvor grænseværdierne allerede er overskredet, siger han.