"R.I.P fladfisk": Miljødemonstranter begraver Agersø Sund

Flere organisationer afholdt i dag "søbegravelse" for Agersø Sund for at sætte yderligere fokus på RGS Nordics udledning af delvist renset spildevand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En anderledes søbegravelse fandt sted søndag eftermiddag ud for Stigsnæs Havn. Den afdøde var Agersø Sund. 

Et par hundrede var mødt op og deltog med deres tilværelse på stranden, mens omkring 60 både deltog helt tæt ved selve ritualet til havs.

Omkring 60 både deltog ved dagens demonstration, som var arrangeret af Greenpeace og Rent Havmiljø Nu!
Omkring 60 både deltog ved dagens demonstration, som var arrangeret af Greenpeace og Rent Havmiljø Nu! Foto: Greenpeace

"Begravelsen" af Agersø Sund er symbolsk og blev foretaget af Greenpeace og den lokale organisation Rent Havmiljø Nu! som en kritik af den udledning af delvist renset spildevand, som RGS Nordic foretager i Agersø Sund og som har været til stor debat det seneste halve år.

- Vi står ved et ødelagt Agersø Sund, og derfor afholder vi denne lille højtidelighed. Agersø Sund af hav er du kommet, Agersø Sund til giftdepot er du blevet, til hav kan du igen blive, men kun hvis importen af det forurenede spildevand fra Norge stopper, lød det fra "præsten" Henrik Toft fra Rent Havmiljø Nu!, der forestod ceremonien. 

"Præsten" Henrik Toft fra Rent Havmiljø Nu! begravede i dag Agersø Sund til søs.
"Præsten" Henrik Toft fra Rent Havmiljø Nu! begravede i dag Agersø Sund til søs. Foto: Greenpeace

RGS afviser kritik

Formålet med demonstrationen var at skabe opmærksomhed om og politisk handling i sagen med RGS Nordics import og udledning af delvist renset spildevand, som ifølge organisationerne slår havmiljøet i Agersø Sund ihjel.

RGS Nordic har i en længere årrække importeret og behandlet spildevand fra flere europæiske lande. Heriblandt olieholdigt spildevand fra den norske olieindustri.

Virksomheden udvinder den rest af olie, som udgør én til to procent af det importerede spildevand. Når RGS Nordic har færdigbehandlet vandet, bliver det efterfølgende sendt ud i Agersø Sund.

Havmiljøet i Agersø Sund lider under udledning fra RGS Nordic på Stigsnæs, lyder det fra flere organisationer. Arkivfoto.
Havmiljøet i Agersø Sund lider under udledning fra RGS Nordic på Stigsnæs, lyder det fra flere organisationer. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Noget som har fået Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening samt en række eksperter til at rejse kritik. Fiskerne mener, at spildevandet er skyld i dårligt vandmiljø i Agersø Sund.

Læs også
Forstå sagen om RGS Nordic og opgøret om spildevandet fra Norge
Læs også
Forstå sagen om RGS Nordic og opgøret om spildevandet fra Norge

RGS Nordic har dog afvist kritikken og kaldt den "skudt helt ved siden af".

- Vi er det rensningsanlæg i Danmark, der er allerdygtigst til at rense spildevandet, og vi repræsenterer det ypperste af et rensningsanlæg, har bæredygtighedschef ved RGS Nordic, Ebbe Naamansen, tidligere sagt til TV2 ØST.

Fiskene forsvandt

Ved dagens demonstration havde flere demonstranter medbragt skilte med ord som "Hvil i fred Agersøsund" og "RIP fladfisk" med reference til netop det dårlige vandmiljø og det manglende fiskeliv i sundet.

Blandt deltagerne var Elisabeth Jørgensen. Hun har boet på Agersø siden 1968 og har oplevet udviklingen i forhold til fiskebestanden i Agersø Sund.

Elisabeth Jørgensen havde klædt sig i sort til dagens "begravelse" af Agersø Sund.
Elisabeth Jørgensen havde klædt sig i sort til dagens "begravelse" af Agersø Sund. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Når man tog ud for at pilke torsk, så var det ikke et spørgsmål om, om vi kunne få torsk. Det var et spørgsmål om hvor mange. Siden har min mand, mine børn og børnebørn også været med ude at fange fladfisk, torsk og så videre, men det har ændret sig. Vi får aldrig torsk her mere. Ikke en eneste, fortæller hun.

Det samme lyder fra Allan Rasmussen, der er fisker på Omø og som også var blandt bådene ved dagens søbegravelse.

Ifølge Allan kan det dårlige vandmiljø i Agersø Sund ses på blandt andet fladfiskene. De er ifølge ham blevet meget mere magre gennem tiden.
Ifølge Allan kan det dårlige vandmiljø i Agersø Sund ses på blandt andet fladfiskene. De er ifølge ham blevet meget mere magre gennem tiden. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- For år tilbage kunne vi fange de torsk, vi ville, herover i Agersø Sund. Men nu fisker jeg ovre ved Langeland og den vej ned i stedet. Der er ikke mere tilbage her. Heller ikke ved Omø, hvor jeg selv kommer fra, siger han.

Vil fange fokus på Christiansborg

Demonstrationen tiltrak også politikere. En af dem var Sascha Faxe, der sidder i Folketinget for Alternativet. 

Ifølge hende er der fortsat for få, der kender til sagen om RGS' udledning. Også blandt hendes kolleger på borgen. 

Sascha Faxe fra Alternativet bakkede op om demonstrationen ved Agersø Sund.
Sascha Faxe fra Alternativet bakkede op om demonstrationen ved Agersø Sund. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Der er faktisk mange, der stadig ikke ved, hvad der foregår her i Agersø Sund. Også i politiske kredse. Der er mange, der ikke har hørt om RGS Nordic, så vi er nødt til at få en bevidsthed både på Christiansborg og i den brede danske befolkning, så vi sammen kan lægge pres på, siger hun. 

Rent Havmiljø Nu! håber netop, at demonstrationen i dag medfører, at sagen får endnu mere politisk opmærksomhed på Christiansborg. Især i et bestemt ministerie.

Søren Anker Jensen er kasserer i Rent Havmiljø Nu!, som har været meget aktive i kritikken af RGS Nordic.
Søren Anker Jensen er kasserer i Rent Havmiljø Nu!, som har været meget aktive i kritikken af RGS Nordic. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Hele det her håber vi kan munde ud i, at vi kan få et møde med miljøminister Magnus Heunicke, så han kan få hele sandheden om RGS-udledningen og importen af spildevand, lyder det fra foreningens kasserer, Søren Anker Jensen. 

Seneste nyt i sagen om RGS Nordics udledning i Agersø Sund er, at Slagelse Kommune har overdraget afgørelsen om virksomhedens miljøgodkendelse til Miljøstyrelsen, hvor den nu ligger.

Samtidig har Miljøminister Magnus Heunicke sagt, at Danmark ikke længere skal importere den for farligt spildevand. Men RGS Nordics tilladelse til det udløber først om to et halvt år. 


Nyhedsoverblik