Flere undersøgelser har vist, at rugbrød er gavnligt for personer med begyndende prostatakræft, men der findes ikke noget svar på, hvorfor det forholder sig sådan - i hvert fald ikke endnu.
Men nu har forskere fra forsøgscenter Flakkebjerg sat sig for at finde svaret. De vil undersøge, hvilke af rugkernerns indholdsstoffer, der virker forebyggende eller måske endda helbredende mod prostatakræft.
- Nu vil vi finde ud af, hvordan stofferne opfører sig, når de kommer ind i organismen, og hvilken form de har, når de kommer ud i prostatavævet, så vi kan vise, om det er dem, der virker - og det tror vi, at det er, siger lektor ved Institut for Agroøkologi Inge Fomsgaard.
Forskningsprojektet skal løbe over de næste tre år. I forskningen indgår både væv fra grise og rotter. Derudover er det meningen, at mænd, som er ramt af prostatakræft, skal på en slags rugbrødsdiæt, som forskerne skal følge tæt.
Inge Fomsgaard håber, at forskningsprojektet kan give en bedre indsigt i, hvordan man kan bruge indholdsstofferne i rugkerner målrettet til at forebygge prostatakræft.
- Hvis nogle af de mænd, der får konstateret prostatakræft, kan få forsinket udviklingen, eller man kan forhindre udviklingen, så er det en fantastisk ting at være med til, siger Inge Fomsgaard.