En lang række tidligere 10.klasses-elever fra Slagelse er gået på barrikaderne.
De har sendt protestskrivelser til både medier og politikere - for kommunen skal spare, og det rammer blandt andet 10. klassetilbuddet i kommunen kaldet Xclass.
Kommunen foreslår selv, at erhvervsskolen ZBC skal overtage driften af 10. klasse. Dermed kan kommunen spare 2,7 millioner kroner.
Men spareforslaget rammer helt skævt, mener de unge.
Xclass giver os muligheden for at finde ro og tryghed
- Helt nede i maven vidste jeg ikke, hvad jeg ville efter folkeskolen. Uden Xclass ville jeg ikke have fundet ud af, hvad jeg både gerne vil - og har lyst til at lave i fremtiden, siger Nadia Nielsen, der tidligere har gået på det særlige 10. klasses tilbud.
- Xclass giver os muligheden for at finde ro og tryghed - og ikke mindst forbedre karaktererne, siger Nadia Nielsen.
Hun læser i dag selv på ZBC i Slagelse.
- På ZBC er der meget fokus på erhvervsrettede uddannelser. Jeg mener ikke, at det er det rigtige sted at lægge en 10. klasse, som primært bliver brugt af unge, som er usikre på, hvad de vil, mener Nadia Nielsen.
Sådan rammer besparelsen Xclass
Slagelse Kommune foreslår i budgetforliget at nedlægge den kommunale enhed UngSlagelse, der består af Ungdomsskolen og Xclass.
Hvor Ungdomsskolen skal fortsætte under kommunalt regi, skal Xclass sendes i udbud.
Kommunen foreslår selv, at Erhvervsskolen ZBC skal overtage driften af tiendeklassetilbuddet.
Ifølge budgetforliget kan Slagelse Kommune på den måde spare 2,7 millioner kroner.
Hun oplevede selv, at 10. klasse på Xclass gav hende plads til at finde sin egen vej.
- Nogle har måske dårlige karakterer, nogle vil gerne prøve nogle mere humanistiske fag i stedet for matematik og naturvidenskab. Og andre kommer direkte fra efterskole og har brug for at få nye sociale bekendtskaber.
- Det kan de på Xclass - de fokuserer på os elever uden noget pres, siger Nadia Nielsen.
Forbedrede karakterer
En af de tidligere elever, der kom fra efterskole og valgte Xclass, er Caroline Bech Jensen. Hun følte sig en smule alene efter efterskoletiden, og her fik Xclass afgørende indflydelse.
- Jeg fik en masse nye venner, og var glad for at gå der. Derfor blev mine karakterer også bedre - meget bedre. Jeg fandt ud af, hvad jeg ville i fremtiden og fik et helt andet syn på skolen, siger Caroline Bech Jensen.
Hvis tiendeklasse havde ligget under ZBC, da jeg stod og skulle vælge, ville jeg aldrig have startet der
Nu går hun på HF og vil gerne være sygeplejerske.
- Hvis 10. klasse havde ligget under ZBC, da jeg stod og skulle vælge, ville jeg aldrig have startet der. Xclass har en helt anden tilgang til undervisning og os elever. Det er dit år, og det er dig, de prioriterer, siger hun.
Som en efterskole
Caroline Bech Jensen bakkes op af en tidligere elev på Xclass, Unnie Linette Brown Oldenburg, der i dag er socialdemokratisk byrådspolitiker i Slagelse Kommune.
- Xclass kan noget andet. De har stor succes med at samle både de unge, som har brug for en bedre karakter, de unge, der ikke ved, hvad de vil - og de unge, der måske også har nogle sociale udfordringer. Det er som en efterskole, men uden at man bor og overnatter der, siger politikeren.
Hun mener, at kommunen kommer til at ødelægge noget, der fungerer - og at besparelsen alligevel er minimal.
- På den lange bane vil det blive væsentligt dyrere for kommunen, hvis vi taber en lang række af de unge, der bliver skræmt væk fra 10. klassetilbuddet, hvis det ligger på en erhvervsskole som eksempelvis ZBC, siger Unnie Linette Brown Oldenburg.
Tryg ved udbud
Bag kommunens budget står blandt andet Phillip Westh Weirup (K), næstformand i Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune. Han tror ikke på, at unge vil blive skræmt væk af at skulle tage 10. klasse på en erhvervsskole.
- Vi har kigget på det hele - både besparelser på ikke at genbesætte lederstillingen samt besparelser på de udgifter, der er til bygninger, administration og så videre. Og jeg er helt sikker på, at erhvervsskolen kan drive 10. klasse lige så godt, siger byrådsmedlemmet.
Han forstår godt protesterne - og de mange skrivelser har også gjort indtryk.
- Det er klart, at de unges mange henvendelser, mails og skrivelser gør kæmpestort indtryk på mig. Men jeg er ret tryg ved den løsning, vi lægger op til i budgetforliget, siger Phillip Westh Weirup.
Protesterne er dog ikke stoppet. Både tidligere og nuværende elever samt lærere og forældre er i færd med at arrangere en demonstration til næste byrådsmøde mandag 9. oktober.