På Flakkebjerg Skolemuseum kan skolebørn fra 7. maj opleve på egen krop, hvordan det var at gå i skole for 100 år siden.
Men for at gøre oplevelsen så autentisk som muligt, så har de fået Bente Elken Andersen til at sy tøj, som skolebørn dengang gik med.
- Jeg glæder mig rigtig meget til at børnene skal have tøjet på, siger hun.
Bente Elken Andersen har efter en trafikulykke fået et flexjob, som syerske hos Museum Vestsjælland.
- Jeg bruger fire timer om ugen på det, men det kan godt løbe op. Det er jo sjovt. Når jeg er herhjemme har jeg mulighed for at gå lidt til og fra for at hvile mig, og så sy igen, siger hun.
Jeg har et supergodt billede af en dreng, der har en matrostrøje på. Jeg kan ikke stå for de matroskraver
Tøjet bliver lavet til børn i indskolingsalderen, som er børn på syv til ti år.
- Skoleforløbet er jo sådan, at børnene kommer derned i busser, og så kommer de ind i entreen, hvor de får at vide, de skal bruge en formiddag, hvor de skal lege, at det er skole fra gamle dage, siger Bente Elken Andersen.
Uld, træknapper, biser og matroskraver
Hvis der skal sys i tråd med den mode, der herskede for 100 år siden, så kræver det at researchen er i orden.
- Da jeg skulle sy tøjet, så kunne jeg jo godt se, at jeg blev nødt til at finde ud af, hvad de havde, for de havde jo ikke strækstof dengang. Børn nu om dage går jo alle i strækstof, men dengang var det faste stoffer, siger Bente Elken Andersen.
Derfor er der fundet uldtøj, tern, og træknapper frem.
Og for at finde tilbage til moden fra dengang, hvor der stadig fandtes landsbyskoler, har Bente Elken Andersen nærstuderet påklædningen på gamle skolefotos.
- Jeg har et supergodt billede af en dreng, der har en matrostrøje på. Jeg kan ikke stå for de matroskraver. De var så fine. Det måtte jeg bare sy, siger hun.
Flere af drengetrøjerne har Bente Elken Andersen også syet biser ude i ærmekanten, da det er et karakteristisk træk fra 1920'erne.
Men på trods af god research har der været en udfordring.
- Jeg har ikke haft så mange børn at måle på, men jeg har brugt måletabeller i lange baner for at sikre, at det var de rigtige størrelser, siger Bente Elken Andersen.
De mindste detaljer er vigtige
På Flakkebjerg Skolemuseum har de modtaget tøjet løbende, og de har været meget tilfredse.
Det er Ida Maria Skielboe, der skal spille rollen som lærerinde anno 1910. For hende er det de mindste detaljer, der gør en forskel.
- Vi er et museum, vi skal fortælle den sande historie. Så giver det en fantastisk autenticitet for børnene, at der rent faktisk er en sammenhæng mellem den læringsoplevelse, de får, når de besøger os, og den ægte virkelige historie, de leger sig igennem, siger Ida Maria Skielboe, der er formidlingsinspektør hos Museum Vestsjælland.