Hjemløshed i Danmark er faldet med ti procent de seneste tre år. Det viser en ny rapport fra VIVE.
I dag er der 5.789 personer i Danmark, der bor på gaden, på herberger eller overnatter på venners sofaer. For tre år siden var tallet 6.431 personer. Således er antallet af personer, der lever i hjemløshed, faldet 10 procent.
Det er især antallet af gadesovere og unge i hjemløshed, der er faldet. For mens der i 2019 blev registreret 732 gadesovere, så er tallet faldet til 535 gadesovere. Ligeledes er antallet 18-24-årige i hjemløshed faldet fra 1.023 personer i 2019 til 744 personer i 2022.
- De seneste år, har der været et strategisk fokus på at afhjælpe hjemløsheden, og det er højst sandsynlig resultaterne af det arbejde, som afspejles i den, vurderer seniorforsker Lars Benjaminsen, VIVE.
Han forklarer, at en del kommuner har sat initiativer i værk til gruppen af unge hjemløse, hvilket højst sandsynlig kan forklare det betydelige fald i hjemløsheden blandt unge.
FAKTA:
- Rapporten’Hjemløshed i Danmark 2022’ er udarbejdet af VIVE i samarbejde med Danmarks Statistik og Social- og Ældreministeriet.
- Kortlægningen af hjemløshed er gennemført i uge 6 hvert andet år siden 2007 med undtagelse af 2021, hvor kortlægningen blev udsat til 2022 på grund af situationen med covid-19.
- Optællingen af personer i hjemløshed sker ved, at der på en række sociale tilbud (herberger, natvarmestuer og gadeplansteam) og lokale myndigheder (psykiatriske behandlingsenheder, misbrugsbehandlingscentre, socialcentre og jobcentre) i hele landet indsamles oplysninger om hver enkelt borger, som man havde kontakt med eller kendskab til, der befandt sig i en hjemløshedssituation i uge 6.
- I rapporten findes tal på hjemløsheden i alle landets kommuner.
Kilde: VIVE
Slagelse har haft særligt projekt målrettet unge
Slagelse Kommune har flest hjemløse i Region Sjælland, hvor der ifølge VIVE er registreret 149 personer i hjemløshed i 2022. Det er dog færre end i 2019, hvor der var 170 personer i hjemløshed i Slagelse. Det skyldes nemlig, at kommunen har haft et program, der var særlig målrettet gruppen af unge hjemløse.
- Jeg kan se, at det specielt er vedrørende de unge, at vi har et fald. Og jeg tror helt klart, at det er fordi, vi har kørt et projekt, som hedder ’En ny start’. Det er et tilbud, hvor man ikke skal visiteres. Det vil sige, at vi har fjernet alt bureaukratiet, og så har man bare kunne ringe, og så har der stået nogle, som har taget fat med det samme, og som har kunne hjælpe én. Det kan både være store ting, men det kan også være mindre ting, siger formand for Socialudvalget, Sofie Janning.
Jeg tror helt klart, at det er fordi, vi har kørt et projekt, som hedder ’En ny start’
Hun er godt tilfreds med, at det er lykkedes for kommunen at knække koden.
- Det er jeg selvfølgelig vildt glad for, men det der så er min store bekymring, det er, at projektet er stoppet fra den 01.06. Så jeg håber, at når vi nu sidder i budgetforhandlingerne, at vi kan finde nogle penge til lige præcis det her projekt. For vi kan jo se, at det virker, siger udvalgsformand Sofie Janning.
Definition af 'en hjemløs':
Optællingen af personer i hjemløshed sker ved, at der på en række sociale tilbud (herberger, natvarmestuer og gadeplansteam) og lokale myndigheder (psykiatriske behandlingsenheder, misbrugsbehandlingscentre, socialcentre og jobcentre) i hele landet indsamles oplysninger om hver enkelt borger, som man havde kontakt med eller kendskab til, der befandt sig i en hjemløshedssituation i uge 6.
Kilde: VIVE
Skyldes ofte psykiske lidelser eller misbrugsproblemer
For mange er psykiske lidelser eller misbrugsproblemer en væsentlig årsag til, at de lever i hjemløshed, men også mangel på egnede boliger og økonomiske vanskeligheder er væsentlige årsager til hjemløsheden for mange af borgerne. Det skriver VIVE i en pressemeddelelse.
- Hvis de her borgere skal hjælpes ud af hjemløsheden, så kræver det både en velegnet bolig og støtte til sociale problemer. Det ved kommunerne efterhånden godt, og en væsentlig grund til, at det er begyndt at lykkes at nedbringe hjemløsheden, er formentlig, at flere og flere kommuner har taget metoden ’Housing First’ til sig, som netop kombinerer bolig- og støtteløsninger, siger Lars Benjaminsen.
Kortlægningen viser dog, at der er forskel på, hvordan hjemløsheden har udviklet sig i de enkelte kommuner. Mens der i nogle kommuner er sket et forholdsvist stort fald i hjemløsheden, så er den stagneret eller steget en smule i andre kommuner.
Det gælder blandt andet i Kalundborg. Her har man i år 72 hjemløse i alt, hvorimod tallet i 2019 kun var 49.