Slagelse Kommune skærer anlægsprojekter for millioner og finder penge til børn og ældre

Anlægsprojekter for samlet 192 millioner kroner er sendt ud i kulden, imens børn, ældre og miljø tilføres 78 millioner ekstra i budgettet for 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et bredt flertal i Slagelse Byråd er nået til enighed om budgettet for det kommende år.

Det samlede budget er i runde tal seks milliarder kroner – hovedparten til drift, men dele af budgettet lader sig disponere fra år til år. Blandt disse er nogle af nøglepunkterne i dette års aftale, at der sættes yderligere penge af til ældre, børn og unge, natur og miljø samt kystsikring.

Samlet tilføres der i omegnen af 77,9 millioner kroner ekstra til disse områder.

Foruden yderligere midler til at imødegå behovet for service til flere ældre i kommunen for samlet 8 millioner kroner, er parterne nået til enighed om at tilføre yderligere 17,2 millioner til ældreområdet og 9,1 millioner til børne og ungeområdet med " fokus på at opretholde serviceniveauet".

quote I og med, vi skærer ned på anlæg, er der en del at gøre godt med

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune

- Vi har en demografisk udvikling, som afspejler resten af landet: Vi får flere ældre, og det har vi afsat penge til at imødegå. Og det kan vi sagtens gøre inden for budgettet – og det skal vi også kunne, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) til TV2 ØST:

- Og så er vi i den heldige situation, at vi har en meget stor tilflytning i øjeblikket af unge mennesker med helt små børn, så vi har fået en udfordring med daginstitutionspladser.

Tre nye daginstitutioner med henholdsvis to i Slagelse og en i Korsør vil således med budgetaftalen blive etableret.

På miljø- og naturområdet afsættes 30 millioner kroner over de næste fire år til at sikre kystbyerne i kommunen mod stormflod.

Aflyser byggeri for 192 millioner

Budgettet tegner sig ifølge borgmesteren "alt i alt fornuftigt" – uden behov for nedskæringer og fyringsrunder, pointerer han.

- Vi har fået en del midler i forbindelse med udligningsaftalen, og det betyder, at vi nogenlunde kan få økonomien til at hænge sammen. Vi har, som det ser ud nu, et overskud på driften på 165 millioner kroner, siger John Dyrby Paulsen og tilføjer:

- Og i og med, vi skærer ned på anlæg, er der en del at gøre godt med.

Slagelse Kommune lægger således op til at udsætte beslutningen om anlægsprojekter for godt 192 millioner kroner i det kommende år til det nye byråd efter efterårets kommunalvalg.

- Vi har så mange anlægsprojekter, konstaterer borgmesteren og forklarer videre:

- Vi gearede lidt op i forhold til corona, fordi vi var bange for en nedtur, hvor vi skulle holde hånden under den lokale beskæftigelse, men det modsatte er sket. Derfor tager vi nogle af disse anlægsprojekter og siger, dem gemmer vi, til der er mere luft – ikke så meget økonomisk, for det mener vi, der er.

Blandt projekterne, som nu lægges i mølposen, er blandt andre en ny 50 meter svømmebane i Slagelse Svømmehal.

Læs også
Udsigt til større svømmehal vækker jubel: - Det har været en drøm i mange år
Læs også
Udsigt til større svømmehal vækker jubel: - Det har været en drøm i mange år

Hos både SF og Radikale Venstre blev der ifølge budgetaftalen anført, at anlægsbudgettet er "særdeles ambitiøst, og at det ikke matcher det råderum, der er til stede".

Men den opfattelse deler John Dyrby Paulsen ikke.

- Nogen i byrådet vil sige, at de ikke mener, der er økonomi til det – men hvad de konkret mener med det og hvorfor, har jeg lidt svært ved at se.

Det har ikke været muligt at træffe SF's Jørgen Grüner eller Radikale Venstres Troels Brandt for en kommentar.

Ann Sibbern, tidligere medlem af Dansk Folkeparti, og i dag løsgænger, forholder sig skeptisk til den argumentation, der bliver lagt til grund for at skære ned i anlægsprojekterne:

- Jeg har svært ved at se, det ene og alene skyldes stigende udgifter og manglende håndværkere, siger hun og tilføjer:

- Hvis det er for at få økonomien til at hænge sammen, er det mere problematisk og et tydeligt signal for mig om, at man ikke har haft styr på indtægter og udgifter.

Læs også
Sommerhusejere frygter at blive oversvømmet igen - men etablering af dige udskydes
Læs også
Sommerhusejere frygter at blive oversvømmet igen - men etablering af dige udskydes

Hun har ikke siddet med til forhandlingerne, men vil tage stilling til budgettet i forbindelse med første behandling, der er planlagt til på næste mandag:

- Som udgangspunkt interesserer jeg mig for ældre – og der er bestemt nogle udfordringer på det område med et merforbrug i 2020, som det ser ud nu, på 15 millioner kroner, siger Ann Sibbern, der ikke genopstiller ved det kommende kommunalvalg.

- Jeg er glad for at se, man også har taget højde for det. Det ser i hvert fald rimeligt ud, men dækker dog ikke hele det hop, der kommer på ældreområdet i fremtiden, tilføjer hun.

Foruden Ann Sibbern har heller ikke forhenværende socialdemokrat Steen Olsen siddet med ved forhandlingsbordet, hvor samtlige tre løsgængere kort før budgetforhandlingernes start blev inviteret med af de øvrige partiers gruppeformænd. Således deltog kun forhenværende SF’er Helle Blak af de tre uden for parti.

En række af de anlægsprojekter, som nu udsættes, kan dog komme ind igen som ændringsforslag inden budgettets andenbehandling 4. oktober.

Læs også
Byråd siger ja - genopbygning af vikingeborg kan gå i gang
Læs også
Byråd siger ja - genopbygning af vikingeborg kan gå i gang

Således udgøres listen med projekter for samlet 192 millioner kroner de projekter, som kommunen endnu ikke har indgået kontrakt på.

Ligeledes efterlader budgettet også fortsat rum for ændringsforslag på de øvrige områder.

Hvad angår anlæg fastholdes dog akutte projekter i relation til "kommunes kerneopgaver".

Dette gælder blandt andet højvandssikring i Korsør og Skælskør samt de aktuelle vurderinger af løsninger på behovet for dagtilbudspladser i takt med at børnetallet i navnlig Slagelse og Korsør stiger.

Ligeledes fastholdes projekter, hvor kommunal medfinansiering er en forudsætning for betydelig ekstern finansiering. Det tæller blandt andet "Ny Trelleborg Den Genskabte Borg", "Livsparken i Slots Bjergby" og "Tude Å projektet".

Budgettet sendes til første behandling i byrådet 13. september 2021.


Nyhedsoverblik