Slagelse Kommune udskyder tilladelse til at sende norsk spildevand i havet

Ifølge to eksperter er det ikke lovligt, når rensningsanlægget RGS Nordic ved Stigsnæs udleder importeret spildevand til Storebælt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune har i dag sat miljøgodkendelsen til rensningsanlægget RGS Nordic ved Stigsnæs på pause.

Det sker, efter to eksperter har gransket en række dokumenter, og ifølge DR mener de, at udledningen er ulovlig.

- Vi har besluttet at udsætte godkendelsen af miljøgodkendelsen – og derudover har vi besluttet os for at få en advokat til at kigge de nye oplysninger igennem, forklarer Jørgen Grüner (SF), der er formand, Klima- og Miljøudvalget, Slagelse Kommune.

Godkendelsen har tilladt RGS Nordic at udlede spildevand i havet ved Agersø Sund.

Eksperterne, som DR har talt med, mener, at spildevandsudledningen er ulovlig, blandt andet fordi spildevandet stammer fra Norge, og at det i udgangspunkt kun må blive flyttet fra et land til et landet, hvis det primære formål er at drage nytte af det.

Jørgen Grüner
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men i tilfældet ved Agersø Sund mener eksperterne ikke, at RGS Nordic har overholdt reglerne ved at udvinde de en til to procent olierester, der er i det giftige spildevand, hvilket ifølge Anne Bjergvang (S), medlem af Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, ikke er nogen ny oplysning:

- Når tilsynsmyndigheder og advokater siger, det er ulovligt, så er det i overensstemmelse med min holdning. Jeg fremlagde i september over for udvalget, at jeg mente, det stred imod vandrammedirektivet og EU-lovgivningen, forklarer hun.

- Jeg beklager, der måske kommer til at gå tre måneder. Men det er bedre, der går længere tid, og at det så bliver lovmæssigt i orden, tilføjer hun.

Anne Bjergvang
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Udledningen af spildevand i Agersø Sund har længe været et emne, der har ført kritik med sig. Blandt andet fra lokale fiskere.

- Området er allerede karakteriseret ved at være dårlig kemisk tilstand, og det har det ikke særlig godt, siger Morten Jacobsen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Morten Jacobsen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund.
Morten Jacobsen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Jørgen Grüner fortæller til TV2 ØST, at han ærgrer sig over vejledningen fra Miljøstyrelsen.

- Jeg mener, det er ærgerligt, at Miljøstyrelsen ikke kommer med de oplysninger, vi blev præsenteret for onsdag aften, og som blev bragt søndag. Det er en fejl, Miljøstyrelsen ikke har givet oplysningerne i september, da vi specifikt spørger dem til den her problemstilling.

Vil skærpe reglerne markant

Det er dog i sidste ende Slagelse Kommune, som er tilsynsmyndighed over for RGS Nordic og som skal sikre, at virksomheden overholder lovgivningen – blandt andet omkring spildevand.

- Det kan heller ikke være rigtig, at vi som kommune skal stille tvivl om det, som de statslige myndigheder kommer med af vejledninger. Det må vi kunne stole på, uden vi skal gå og tjekke dem, siger Jørgen Grüner.

Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken
Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken

Udvalgsformanden vil på nuværende tidspunkt ikke sige, om de nye oplysninger i sagen og ekspertudtalelser vil sætte en stopper for en fremtidig spildevandsudledning i Agersø Sund.

- Vi gør det, vi kan gøre, nemlig at komme med en ny miljøgodkendelse, hvor vi skærper reglerne markant, siger Jørgen Grüner.

Miljøstyrelsen har ikke haft mulighed for at stille op til et tv-interview omkring sagen i dag.

Men i en mail til TV2 ØST skriver styrelsen:

- Både Miljøstyrelsens afgørelse om import af spildevand samt vejledningen om blandingszoner, hviler på grundige vurderinger. Styrelsen fortsætter dialogen og lytter til synspunkterne i de to sager.

RGS Nordic er ikke vendt tilbage på TV2 ØSTs henvendelse.


Nyhedsoverblik