Der er travlt på den mikrobiologiske afdeling på Sjællands Universitetshospital i Slagelse.
Det er nemlig her, at man analyserer de mange coronatests, der dagligt bliver taget på Region Sjællands sygehuse i det såkaldte sygdomsspor.
Siden coronakrisen ramte er afdelingen vokset betydeligt, og medarbejderne arbejder i treholdsskift for at kunne følge med.
Med de her covid-prøver er vi gået fra at have 400 prøver om ugen til nu at have omkring 17.000 om ugen
- Med de her covid-prøver er vi jo gået fra at have 400 prøver om ugen til nu at have omkring 17.000 om ugen, fortæller Pia Krohn Hansen, der er ledende overbioanalytiker på Sjællands Universitetshospital i Slagelse.
Coronaprøven skal igennem forskellige faser
De ansatte på mikrobiologisk afdeling behandler det prøvemateriale, som podningspinden har fanget op fra halsen. Når prøven har været en tur i laboratoriet, er det muligt at bestemme, om den er positiv eller negativ.
Til at begynde med får prøven en unik stregkode. Derefter lander den i et af laboratorierne på afdelingen, som betjenes manuelt af bioanalytikerne på hospitalet.
- Prøverne kommer i de her podningsglas. Dem tager jeg så noget af væsken fra og kommer over i de her rør, forklarer bioanalytiker Pia Kristiansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Herefter bliver prøven sendt videre til en fuldautomatiseret robot, som er det nyeste medlem på afdelingen. Den kan analysere en test på bare tre timer.
- Den afpipetterer prøverne og kommer dem over i sådan nogle bakker, som kører videre ind i maskinen. Så oprenser den prøven, så vi får DNA'et frit. Så går den videre ind og laver en analyse på DNA'et for at se, om der er corona på, forklarer Pia Kristiansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Opruster så meget som muligt
Afdelingen har fået 500 kvadratmeter ekstra at arbejde på, og der er blevet ansat 14 nye medarbejdere.
En af dem er laborant Wanja Petersen.
- Man kan godt gå og føle lidt hver dag, når man kommer herind, at man lige giver den en ekstra skalle, for vi vil jo gerne have kørt så mange prøver hver dag som muligt, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men det har ikke været helt nemt. For når hele verden tester, har hele verden også brug for præcis de samme remedier.
- Reagenser er det, man putter ned i prøven for at finde det dna, der er på virus. Det har vi haft svært ved at få fat i. Sådan nogle plastikspidser og plastikting, vi bruger til de forskellige apparaturer, har vi også svært ved at få fat i, siger Pia Krohn Hansen.
Jeg tænkte, at det her bliver vildt. Men jeg vidste ikke, at det blev så vildt,
I Slagelse har de løst problemet ved at bruge forskellige mærker og maskiner, så de altid kan lave prøver. Den løsning kræver dog, at alle hjælper til, hvor de kan – uanset titel.
Se hele indslaget her:
Klar til anden bølge
Pia Krohn Hansen husker tydeligt, hvordan hun havde det i marts, da coronakrisen begyndte.
- Jeg tænkte, at det her bliver vildt. Men jeg vidste ikke, at det ville blive så vildt, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Nu er hun og alle medarbejderne bedre klædt på til at møde anden bølge.
- Det er betydningsfuldt, og det er noget, der betyder noget for folk lige nu, at de kan komme ind og få lavet deres coronaprøver, siger Wanja Petersen.
Det er planen at afdelingen i Slagelse skal udvide testkapaciteten endnu mere, så afdelingen kommer op på at kunne analysere over 4.000 tests om dagen.