Solcellepark nær Skælskør vækker vrede blandt borgere

Better Energy har planer om at opføre en 40 hektar stor solcelleindustripark ved Skælskør, men borgerne i området er utilfredse med placeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er et dejligt naturområde, vi bor i, og så er det rigtig god landbrugsjord, og det synes vi, det skal fortsætte med at være.

Sådan lyder nogle af argumenterne fra Niels Christian Nielsen fra Tystofte, der torsdag aften deltog i et borgermøde i Tjæreby forsamlingshus.

Borgermødet omhandlede planerne om en ny solcellepark nær Skælskør, som beboerne i området langt fra er tilfredse med. Solcellerne skal nemlig placeres i et område med søer, oldtidsminder og på begge sider af naturstien Fodsporet mellem Tystofte og Tjæreby.

- Det bliver sådan en lukket grøn kile nu, hvis det her bliver etableret, siger Niels Christian Nielsen.

Der var fyldt op i Tjæreby forsamlingshus, da selskabet bag solcelleparken, Better Energy, inviterede til borgermøde.
Der var fyldt op i Tjæreby forsamlingshus, da selskabet bag solcelleparken, Better Energy, inviterede til borgermøde. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Anlæg kan skærmes af

Til aftenens møde deltog over 70 borgere. Fælles for mange af dem er, at de synes, det er en dårlig idé at placere solcelleanlæggene ved naturstien.

- Jeg skal jo bo op ad den her solcelleindustripark, og det kan jeg så høre, jeg skal de næste 50 år formentlig. Og det passer ikke rigtig ind i vores lille lokalsamfund, udtaler deltageren Frederik Renneberg Jensen fra Tystofte.

- Jeg synes også, det er ærgerligt, at man tager god landbrugsjord til økologi og så bruger det og placerer solceller på i stedet for at tage noget industrijord et andet sted, tilføjer Lasse Bjerre fra Tjæreby.

Magnus Heunicke
Læs også
Naturstyrelsen har fundet for høje PFAS-værdier i 60 ud af 67 prøver
Magnus Heunicke
Læs også
Naturstyrelsen har fundet for høje PFAS-værdier i 60 ud af 67 prøver

Det er selskabet Better Energy, der står bag solcelleparken. Ifølge Esben Billeskov, chef for projektudvikling i Better Energy, kan der gøres noget for netop at forhindre, at solcellerne skæmmer for meget i landskabet.

- Når vi får lavet den afskærmende beplantning omkring anlægget, så kan vi skærme sådan et anlæg af. Bestemt.

En fejlplacering

Det er Slagelse Kommune, der har givet tilladelse til at opføre og drive solcelleparken ved Tjæreby. Ifølge et udkast fra kommunen forventes solcellerne at kunne producere omkring 38.500 megawatt-time grøn strøm per år, hvilket svarer til elforbruget for cirka 9.000 husstande.

Solcelleparken skal efter planen placeres ved Næstved Landevej øst for Skælskør og på begge sider af naturstien Fodsporet.
Solcelleparken skal efter planen placeres ved Næstved Landevej øst for Skælskør og på begge sider af naturstien Fodsporet. Foto: Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST

Frederik Renneberg Jensen er en af de borgere, der er fortaler for grøn omstilling. Alligevel mener han, at solcelleparken er fejlplaceret.

- Vi bor i forvejen i et område, hvor vi har rigtig mange vindmøller. Inden for 250 meter af vores egen ejendom jamen der er tre vindmøller, og vi har flere inden for en radius af halvanden kilometer. Så vi bakker fint op om det, men placeringen af det her er hen i vejret.

Slagelse Kommune arrangerer også et borgermøde om solcelleanlægget. Det foregår den 24. januar på Skælskør Bibliotek.


Nyhedsoverblik