Sportsfiskere: Styrelse bør stoppe forkert vejledning om spildevand

En afgørelse fra klagenævn viser, at Miljøstyrelsens vejledning ikke følger EU-lov, mener forbundsformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Miljøstyrelsen bør omgående sikre, at der stoppes for udledning af giftige stoffer i spildevand til i forvejen forurenede områder.

Det mener Torben Kaas, der er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Miljø- og Fødevareklagenævnet offentliggjorde torsdag en afgørelse, hvor nævnet ophæver en udledningstilladelse, som Horsens Kommune har givet i forbindelse med etablering af en vej.

Ifølge Torben Kaas er den nye afgørelse et bevis på, at Miljøstyrelsens vejledning ikke har stemt overens med gældende EU-lov.

- Styrelsen skal ændre vejledningen, så det bliver tydeligt, at det ikke er tilladt at forurene yderligere i områder, hvor grænseværdierne allerede er overskredet, siger han.

"Slut med blandingzoner"

Miljøstyrelsen vejleder blandt andet landets kommuner, når der skal uddeles miljøgodkendelser til diverse projekter og virksomheder.

Hidtil har styrelsen blandt andet vejledt i at tillade såkaldte blandingszoner, hvor der i et område omkring udledningen gives tilladelse til, at værdierne af forurenende stoffer er højere.

Samråd
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand
Samråd
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand

Det mener Torben Kaas, at den nye afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet bør sætte en endegyldig stopper for i forurenede områder.

- Det understreger, at man ikke kan have blandingszoner i områder, hvor grænseværdierne allerede er overskredet. Det er helt som det skal være, siger han.

Møde med minister

Et sted, hvor en blandingszone har været på tale, er ved spildevandsvirksomheden RGS Nordic, der blandt andet importerer norsk olieaffald.

Virksomheden kom i mediernes søgelys, da DR i programmet "21 Søndag" kunne fortælle, at RGS Nordics udledning af miljøfarlige stoffer i vandet ud for Sydvestsjælland formentlig slet ikke har været lovlig.

Det er Miljøstyrelsen, der har vejledt Slagelse Kommune i forbindelse med virksomhedens miljøgodkendelse.

Miljøminister, Stigsnæs, samråd, Magnus Heunicke
Læs også
Miljøminister i samråd om udledning af farligt spildevand ved Stigsnæs
Miljøminister, Stigsnæs, samråd, Magnus Heunicke
Læs også
Miljøminister i samråd om udledning af farligt spildevand ved Stigsnæs

Efterfølgende har Slagelse Kommune udskudt beslutningen om, hvorvidt godkendelsen, som udløb i 2022, skal fornyes.

I marts mødes Klima- og Miljøudvalgsformand i Slagelse Kommune, Jørgen Grüner (SF), med miljøminister Magnus Heunicke (S) for at drøfte sagen.

I afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet har nævnet taget stilling til udledning af miljøfremmede stoffer. Det kan eksempelvis være kviksølv, kobber eller PFOS.


Nyhedsoverblik