Det var tydeligt, at det gamle missionshus i Bisserup længe har haft brug for at blive frisket op. Sådan tænkte en gruppe borgere i den lille landsby.
- Der var mørkt, der var et mørkt gulvtæppe, en dårlig akustik og ingen isolering. Det var koldt og lidt fugtigt, fortæller Kirsten Lichtenberg, formand for BIS’koppen i Bisserup.
Situationen ser dog helt anderledes ud i dag. En gruppe borgere to teten og begyndte at samle penge ind for at købe huset.
- Jeg tror, vi har solgt for omkring 100.000 kroner i støttebeviser, siger Kirsten Lichtenberg.
Lokal arbejdskræft
Jeg tror, vi har solgt for omkring 100.000 kroner i støttebeviser
Det er en tidligere missionsforening, der har været ejere af huset. Da de ikke skulle bruge det længere, var de villige til at sælge huset billigt. Her har fonden været til stor hjælp, og dermed kunne gruppen af borgere indsamle et ikke ubetydeligt beløb til renoveringen af huset.
- Jeg tør næsten ikke sige det. Næsten to millioner, siger Kirsten Lichtenberg, der har fået hjælp af mange frivillige kræfter.
Borgere købte lokal brugs
Det er ikke kun i Bisserup, at borgerne er gået sammen for at redde vigtige funktioner i byen. Det har man også gjort i Kettinge, hvor det er lykkedes at købe brugsen og åbne en ny. Fredag var det anden dag, at min ”Min Købmand” holdt åbent.
- Der er ligeså mange mennesker i dag, som der var i går, siger Troels Jørgensen, medlem af Kettinge Bylav.
Brugsen i Kettinge måtte ellers lukke i november sidste år. Det mente landsbyboerne var ærgerligt, og så begyndte de at samle sammen for at købe bygningen.
- Vi har solgt 400 anparter til en million kroner á 2500 kroner stykket, siger Troels Jørgensen.
Derudover lånte de 700.000 kroner, de regnede med at skulle bruge til renovering og ombygning. Dem fik de dog ikke brug for. Lokale frivillige kræfter trådte til, og de klarede renoveringen mere eller mindre uden omkostninger til løn. Bygningen er altså ejet af borgerne selv, mens butikken er lejet billigt ud til en købmand.
- Det der er vigtigt for os, er ikke vi skal generere en masse kapital, det er, vi har en forretning i vores nærområde, siger Troels Jørgensen.
Det nye forsamlingshus i Bisserup skal nu bruges til café, bogudlån og foreningsaktiviteter.