44 ansatte i Slagelse Kommune har i dag fået en nedslående besked. De har nemlig fået deres stilling opsagt som led i en omfattende sparerunde.
Det er en direkte konsekvens af, at et politisk flertal mandag vedtog besparelser for 115 millioner kroner i den økonomisk trængte kommune.
Fyringerne torsdag rammer navnlig medarbejdere på kommunens plejehjem.
Det er en sorgens dag. Alle er berørte
- Det er en sorgens dag. Alle er berørte. Jeg er berørt. Jeg har kolleger, der er kede af det – også dem som ikke er blevet berørt og ikke har fået et prik på skulderen, fortæller Christina Mortensen, der er fællestillidsrepræsentant for de ansatte på plejecentrene i Slagelse Kommune.
Tillidsrepræsentanten fortæller, hun er bange for, at besparelserne får alvorlige konsekvenser for de tilbageværende medarbejderes arbejdsmiljø:
- De kan jo kun rende de skridt, de kan, og har kun to hænder. Så nu må vi se, hvad de kan holde til. Jeg kan godt frygte, at det bliver så presset, at vi ender ud i nogle sygemeldinger.
Hun deler også de pårørendes bekymring over situationen.
- Jeg kan godt forstå, hvis de pårørende er bekymrede. "For hvad sker der nu med min gamle mor og far". Skal de nu sidde alene tilbage, fordi der ikke kommer nogen og laver det sociale?
26 millioner mindre til ældre
Fyringerne er en direkte konsekvens af mandagens byrådsmøde. Her blev et flertal enige om at trække en økonomisk nødbremse og lægge nyt budget midt i året.
Det er en katastrofe for de ældre i Slagelse Kommune
En trængt økonomi i den vestsjællandske kommune kræver ifølge flertallet, at der gennemføres besparelser for 115 millioner kroner allerede i indeværende år på velfærdsområdet.
Alene inden for ældreområdet er der skåret godt 26 millioner kroner. Det kommer blandt andet til at gå ud over kommunens aflastningspladser og hovedrengøring til de ældre.
Listen er lang og tæller også besparelser på aktiviteter for de ældre, ligesom staben af demenskonsulenter skæres ned fra fem til en. Også kommunens initiativ for en "værdig død på plejecentre" rammes af besparelser.
Inden længe kommer vi under statslig administration
Formand for Slagelse Ældreråd, Tony Korndrup, ser med alvor på situationen.
- Det er en katastrofe for de ældre i Slagelse Kommune, siger han og peger på, at velfærden bliver skruet 25 år tilbage i tiden.
- Det er mange uheldige besparelser, konstaterer han.
Tæt på statslig administration
Formand for seniorudvalget i Slagelse Kommune, Pernille Ivalo Frandsen (V), forklarer, man med besparelserne har forsøgt at tage mest muligt hensyn på ældreområdet.
Men seniorudvalgsformanden kalder samtidig besparelserne for en "tvingende nødvendighed" på grund af kommunens økonomiske forfatning.
- Det er så grelt, at både vores likviditet og drift kommer til at være så skidt, at inden længe kommer vi under statslig administration. Det betyder, staten kommer ind og bestemmer, hvad vi overhovedet må gennemføre – og det bliver langt mindre, end det vi har besluttet nu.
Nogle medarbejdere er i forbindelse med sparerunden tilbudt job et andet sted i Slagelse Kommune – en såkaldt omplacering.
Foruden ældreområdet skal børne og unge-området i Slagelse Kommune spare 32 millioner kroner.