For en uges tid siden stak en eller flere gerningsmænd ild til en knallert, der stod under en pavillon i Slagelse Lystanlæg. Både knallert og pavillon brændte ned.
I parken har kommunens entreprenørservice også måttet vaske graffiti af toiletbygningen og reparere et smadret borde-bænkesæt, for området er generelt plaget af hærværk.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at vi skal bruge borgernes skattekroner på sådan noget her, siger Lasse Fjeldsted, der er driftsplanlægger i kommunen.
Artiklen fortsætter under billederne.
Derfor tager kommunen nu et nyt våben i brug for at komme hærværket til livs, skriver Sjællandske. Slagelse Kommune har købt mobil overvågning, som kan flyttes rundt i kommunen til de steder, hvor der gentagne gange har været problemer.
- Der er to faste og to drejbare kameraer, og der er også lys, så vi kan se, hvad der foregår, siger risikostyringskonsulent Kasper Nygaard Petersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Kan give hærværksmænd en forskrækkelse
Den mobile overvågningstrailer har kostet 250.000 kroner, men håbet er, at den sparer kommunen for penge i fremtiden.
- Vi kan se, at der, hvor vi har videoovervågning, har vi også færre problemer. Så den tjener sig ind på den lange bane, siger Kasper Nygaard Petersen.
Artiklen forsætter under billederne.
Slagelse Kommune kan se direkte fra den mobile enhed - og faktisk kan de også give potentielle hærværksmænd lidt af en forskrækkelse sådan rent lydmæssigt.
- Vi kan råbe, og vi kan også få den til at sige alle mulige forskellige lyde. Den kan for eksempel sige som en hund, siger Kasper Nygaard Petersen.
Vi kan se, at der, hvor vi har videoovervågning, har vi også færre problemer. Så den tjener sig ind på den lange bane
Borgere byder overvågning velkommen
Men i langt de fleste tilfælde kommer kommunens folk kun til at se på overvågningsvideoerne, hvis der bliver begået hærværk. Og derfor har de borgere, som TV2 ØST talte med i dag, heller ikke noget problem med den ekstra overvågning.
- Jeg synes ikke, at det gør noget. Især når der er så meget hærværk. Det er helt fint med mig, siger Kirsten Marianne Madsen fra Fuglebjerg.
- Det gør mig ikke noget. Jeg ved, til hvilket formål det er, så jeg har det helt fint med det, siger Sule Eyidogan fra Slagelse.
Artiklen fortsætter under billederne.
Kan også bruges i stormvejr
Og skulle det ske, at en eller flere hærværksmænd bliver fanget på videokameraet, vil det blive meldt til politiet.
- Generelt vil vi meget gerne have, at traileren skal være med at sikre, at vi har trygge steder, og hvis vi har nogle steder, hvor der er utryghed, så kan vi sætte den op, siger Kasper Nygaard Petersen.
Der er dog grænser for, hvor kommunen må køre sin nye mobile overvågnings-trailer hen. Kommunen må nemlig kun overvåge sine egne værdier, som for eksempel sportshaller og plejecentre. Derudover er det også planen, at den mobile overvågningstrailer kan blive kørt til havneområder, hvor den i forbindelse med stormvejr kan holde øje med truende oversvømmelser.