Tirsdag bliver næste skridt af samfundets genåbning taget – skoler, undervisningssteder og ikke mindst de liberale erhverv får lov til at slå dørene op efter mange måneders nedlukning.
Men for at møde op hos frisøren eller på uddannelsesinstitutionen skal man have en dugfrisk, negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, og det har dagen igennem skabt trængsel ved mange af regionens testcentre.
Hos Falck, der står for at udføre de såkaldte hurtigtest for Region Sjælland, var der ved 16-tiden mandag eftermiddag ventetid ved 36 af 41 testcentre, der havde åbent anden påskedag – hvor af der ved de 26 kviktestcentre var mindst en times kø.
I Faxe var ventetiden således oppe på tre timer, imens ventetiden i Næstved lå på halvanden time.
Artiklen fortsætter under billedet.
Genåbning gør det svært at bestille tid til en PCR-test
Ligeledes har det været svært at få en tid med kort varsel til Region Sjællands PCR-test. Bortset fra enkelte steder var der “udsolgt” allerede fra dagens start.
Ifølge Anne Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, så hænger den store efterspørgsel direkte sammen med den forestående genåbning – ligesom mange ønsker at lade sig teste, inden arbejdet genoptages efter påskeferien.
- Vi ved også her hen over påsken, har mange gerne villet se familie og venner, og der ved vi også, mange gerne vil tage en test, inden de gør det.
Artiklen fortsætter under billedet.
Derfor har Region Sjælland udvidet med flere testtider til en samlet testkapacitet på i alt 22.000 testtider mandag. Ifølge Anne Hjortshøj opretholdes kapaciteten med planer om yderligere kapacitet i de kommende uger.
- Vi har lagt rigtig mange ekstra tider ud.
Alligevel har det mandag været næsten umuligt at få en PCR-test.
- De skal ikke vente på en hurtigtest. Og de skal normalt heller ikke vente 2-3 dage for en PCR-test. Det er en helt særlig situation, vi har i de her dage, hvor Danmark genåbner. Der bliver vi nødt til at henvise rigtig mange af de borgere, som har brug for en test til hurtigtest, siger Anne Hjortshøj.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ifølge enhedschefen foreligger der på cornaprøver.dk en guide, der leder frem til den rigtige testmulighed afhængigt af, om man har symptomer eller ej.
Enkelte møder op uden tidsbestilling
Ifølge Tine Bertelsen, der er koordinator ved Testcenter Slagelse, har langt de fleste, der er mødt op til PCR-test mandag bestilt tid til test på forhånd – men der er også enkelte, som er mødt op uden tidsbestilling.
- Vi skal have 1.900 igennem – men der kommer også en del uden tid, som har brug for en test ret hurtigt og akut, og dem tager vi også ind, så meget som det kan lade sig gøre, siger hun og tilføjer:
- Der kommer rigtig mange, som skal til frisør eller en anden aktivitet her i løbet af ugen – der kommer også rigtig mange, der skal i skole – og mange som skal på arbejde efter påskeferien, som skal bruge en negativ test.
Artiklen fortsætter under billedet.
Krav om negativ coronatest starter tirsdag
Det er således et krav, at blandt andet frisører kontrollerer, at deres kunder har en negativ coronatest, inden fire måneders corona-frisure kan komme en tiltrængt tur under saksen. Helt præcist skal man kunne fremvise en negativ test, der maksimalt er 72 timer gammel fra det tidspunkt, testen er taget.
Også for at komme ind i Knuthenborg Safaripark, skal der bruges et coronapas, der viser at helbredet er i orden. Det er således et af de steder, hvor praktikken omkring kontrol af de såkaldte coronapas allerede er i fuld sving med at blive prøvet af:
- De fleste er meget positive og venlige og synes, vi gør det godt – og det går også rimelig hurtigt, for mange er flinke til at have det (coronapas og ID, red.) klar, fortæller Julie Stougaard Rosager, coronavagt ved Knuthenborg Safaripark.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hun tjekker både corona-test og ID hos de gæster, der ankommer til parken.
Det har været nødvendigt at afvise nogle få gæster, imens andre vælger at vende bilen, så snart de ser parkens skilte med krav om, at gæsterne skal kunne fremvise en negativ corona-test.
- Enten har det været en for gammel test, eller så har de ikke et ID med og kan ikke fremskaffe det, fortæller Julie Stougaard Rosager, om årsagen til at nogle gæster er blevet afvist.
- Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at de har mulighed for at finde et ID – og hvis ikke de har en test, henviser vi dem til det nærmeste kvik-testcenter.
Fire-fem medarbejdere tjekker coronapas
I alt har Knuthenborg Safaripark fire-fem medarbejdere til at tjekke corona-test og ID.
- Vi har fået taget en test i København, og så skulle vi vise den hernede, siger Terese Bisgaard, der bor i København.
Hun oplever, det er forløbet uden problemer.
- Så længe det betyder, at de erhvervsdrivende, som ikke har kunnet åbne indtil videre, får lov til at åbne – så er det det, vi skal gøre, siger hun.