Tovtrækkeriet om økonomien i Slagelse fortsætter i valgkampen

Er økonomien god eller dårlig i Slagelse Kommune? Spidskandidater er enige om at være uenige om kommunens økonomi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Valgkampen frem mod kommunalvalget den 16. november er i fuld gang. Onsdag var der dækket op til kandidatkamp i Bilka i Slagelse. Borgmester John Dyrby Paulsen (S) og Venstres borgmesterkandidat Knud Vincents mødtes til verbal duel i debatprogrammet her på TV2 ØST, Dit Valg.

Ved valget i 2017 var det interne stridigheder, der fyldte i kommunen, og efter en historisk kamp om borgmesterposten blev John Dyrby Paulsen Slagelses nye mand i spidsen på den betingelse, at Liberal Alliances Villum Christensen kunne blive borgmester efter to år, hvis han ønskede det. 

Det tilbud takkede han efterfølgende nej til, og Dyrby har derfor siddet for bordenden i hele perioden.

Podcast: Forstå valget i Slagelse Kommune

Slagelse Kommune er kendt for et byråd, hvor bølgerne går højt. Bliv klogere på valget i TV2 ØSTs podcast "Forstå valget i din kommune". Du finder podcasten her

Økonomisk krise eller ej?

Det er næppe gået ret mange borgere i Slagelses næse forbi, at kommunalpolitikerne i kommunen har rigtig svært ved at blive enige om politikken de seneste år – også svære end de fleste andre steder.

Efter budgetforliget, der blev indgået mandag den 4. oktober, var der helt grundlæggende diskussioner politikerne imellem, om hvor god økonomi i kommunen egentlig er.

quote Knud har ret i, at hvis man kigger længere frem, blandt andet på ældreområdet, så kan vi godt blive presset, hvis vi ikke sørger for at have styr økonomien. Men det er der

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse

18 byrådsmedlemmer stemte for budgettet. 13, heriblandt Knud Vincents og Venstre, stemte imod.

Nu er valgkampen for alvor gået i gang, og de to spidskandidater er fortsat rygende uenige om, hvordan det går med økonomien i kommunen. Ifølge Venstre er gælden siden sidste valg kun blevet større.

Læs også
Det kan afgøre valget i Slagelse Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Slagelse Kommune

Knud Vincents, I er ikke med i den nye budgetaftale. Jeg ved, at du faktisk frygter for økonomien her i kommunen. Hvorfor? spur

- Da John Dyrby trådte ind på borgmesterkontoret 1. januar 2018, havde vi en gæld i kommunen på 15.000 kroner pr. borger. I dag har vi en gæld på 20.500 pr. borger. Altså en gæld, der er steget med 25 procent i den tid, John Dyrby har været borgmester. Det er ikke godt, lyder det fra Knud Vincents.

- Så er der det i det, at vores revision har sagt til os, at når vi kigger på de næste år, altså 2023, 2024 og 2025, så er vi rigtig pressede. Det er ligesom hjemme i husholdningen, at hvis man har større udgifter end indtægter, så får man ikke råd til investere.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Flere var mødt op til aftenens debat-
Flere var mødt op til aftenens debat- Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Dyrby, står Slagelse Kommune i en økonomisk krise om nogle år?

- Nej, det gør vi ikke. Vi har jo bevist, at vi kan styre økonomien, da jeg så trådte ind på borgmesterkontoret 1. januar 2018, der var vi noget bagefter på point. Vi var en særlig vanskelig stillet kommune. Hvis man skal sige det populært, så fik vi fattighjælp. Det gør vi ikke mere, og det har vi ikke gjort de sidste par år. Så på den måde er der styr på økonomien.

- Knud har ret i, at hvis man kigger længere frem, blandt andet på ældreområdet, så kan vi godt blive presset, hvis vi ikke sørger for at have styr økonomien. Men det er der. Og derfor kan man også sige, at når vi lægger budgetter, så er vi lidt forsigtige. Til gengæld kan vi vise nogle regnskaber, som faktisk er ret gode, og ikke bare ret gode, de er temmelig gode. Selv hvis man sammenligner med sidste byrådsperiode.

Uenige om grundlaget for økonomien

Det eneste de to parter under aftenens valgdebat nåede til enighed om i forhold til kommunens økonomi var, at de fortsat er uenige om den.

quote Så er der det i det, at vores revision har sagt til os, at når vi kigger på de næste år, altså 2023, 2024 og 2025, så er vi rigtig pressede

Knud Vincents (V), borgmesterkandidat, Slagelse Kommune

Knud Vincents gjorde ellers et ihærdigt forsøg på at overbevise sin modstander. Med sig i lommen havde han et stykke papir, som han hev frem. Herefter henvendte han sig direkte til sin politiske modstander under debatten.

- Underkender du fuldstændig vores nye revision og din økonomiafdeling, der den 4. oktober sendte et notat ud til os, hvor de klokkeklart skriver - læs de nederste linjer - at økonomien er presset de næste år. Underkender du det?

- Ja, det gør jeg, forstået på den måde, Knud, at du ved udmærket, at når jeg spørger forvaltningen, hvad der er den rigtige udgave, hvad de forventer, at økonomien er, så er det noget andet, end de tal, du render rundt med. Derfor bliver det lidt svært at nå en enighed, hvis vi ikke er enige om, hvad grundlaget er, lød svaret fra John Dyrby Paulsen.

De to politikere diskuterede også ældreområdet.
De to politikere diskuterede også ældreområdet. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Borgmesteren forklarede herefter den øgede gæld på mere end 5000 kroner per borger, som Vincents påpegede tidligere, som en direkte konsekvens af blå politik.

- Må jeg ikke også sige, at det med at gælden er steget, det er jeres egen skyld. Det er en regel, en lov, der er vedtaget i Folketinget, da Venstre sad med regeringsmagten i januar 2018. Nu skal vi registrere vores feriepengeforpligtigelse, og det er 300 millioner kroner ekstra, lød det fra ham.

- Gælden steg i din periode, Dyrby, kom det fra Vincents.

- Ja, på grund af jeres lovgivning på Christiansborg, forsvarede John Dyrby Paulsen. 

Video: Har du lyst til at se mere fra onsdagens debat, så har du muligheden lige her:

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) og borgmesterkandidat Knud Vincents (V) mødtes onsdag aften til valgdebat i Bilka i Slagelse. Se hele debatten her.

Nyhedsoverblik