Motalavej i Korsør er et af de boligområder, der for to år siden blev gjort til mål for en samlet pulje på i alt 10 milliarder kroner i den såkaldte ghettopakke.
Jeg bliver frustreret
Boliger blev renoveret eller revet ned, og ifølge Ebbe Jens Ahlgren, formand for BoligKorsør, så er der ingen tvivl om, at der er sket forbedringer.
- Vi har reduceret boliger, skabt nogle gode familieboliger, og vi har ingen tomgangsboliger i dag – for seks år siden sendte vi seks millioner kroner ud på tomgangsboliger, men i dag har vi ventelister over det hele – så det har hjulpet, fortæller han.
Voldsom optrapning af uro
Men samtidig er også han vidne til, at der i den seneste uge er sket en voldsom optrapning af den uro, som gennem tiden har plaget boligområdet. Mandag blev en 17-årig dreng stukket med en kniv i brystet, og ugen før blev der affyret skud på en tankstation i bydelen.
- Jeg bliver frustreret – vi prøver at beskytte vores lejere, men vi har stadig nogle få utilpassede unge og kriminelle. Dem sætter vi på gaden - dem og hele deres familie - og det bliver vi ved med, til der er ro i det her område, siger Ebbe Jens Ahlgren.
Onsdag var den gal igen, da en gruppe på 20-30 personer var i slagsmål. Politiet har efterfølgende indført visitationszone i området, hvilket er en udvikling, der frustrerer også borgmester John Dyrby Paulsen (S):
- Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor ærgerligt, det er, og hvor frustreret og vred, jeg er over det. Og jeg kan ikke forstå, man kan finde på at gribe til så ekstrem vold, som det er at bruge våben i den grad, vi ser herude. Jeg kan næsten ikke rumme det.
Han mener, det er de få, der ødelægger det for de mange.
- Vi kan se, at de nogle af de indsatser, vi gør, hjælper. Men vi kan også se, at med de specielle episoder, vi har set i den seneste tid, tror jeg, der skal meget mere til. Og det er først og fremmest en politiopgave at gå ind i de her sager, siger han og tilføjer:
- De penge, som vi får afsat til boligområder som eksempelvis Motalavej kan desværre ikke dæmme op for den slags episoder.
Gadeplansmedarbejdere og lektiecaféer
Som en opfølger på ghettopakken lagde boligminister Kaare Dybvad (S) i dag vejen forbi Motalavej, hvor Slagelse Kommune med nogle af de midler, som fulgte med pakken, har oprettet en kriminalpræventiv enhed, som er markant til stede i området.
Derudover findes der på Motalavej i dag også gadeplansmedarbejdere, lektiecafeer og andre tiltag for de unge.
- Når vi tager ordentlig fat, og når vi sikrer et forebyggende arbejde gennem boligsociale arbejder, og dem, der laver kriminalitet, ryger ud, samtidig med vi skaber et mere blandet boligområde, så vil børn om ti år have bedre muligheder end i dag, og bydelen vil minde mere om resten af Korsør. Det er målet med hele lovgivningen, siger ministeren.
Men han lægger ikke skjul på, at de seneste ugers hændelser vækker ærgrelse.
- Det er klart, det er meget alvorligt, og det øger utrygheden. Der er ingen tvivl om, at borgere, der bor her og i resten af Korsør, skal have mulighed for at bo trygt, og derfor skal vi ikke have folk, som laver den type kriminalitet, siger han.
En kompleks situation
Hvad der er hele årsagen til de seneste ugers uro, er det ikke muligt at få svar på.
- Det er for tidligt at sige. Det er også lidt komplekst at sige noget om på nuværende tidspunkt. Vi har nogle igangværende efterforskninger, og qua vi er der ude meget massivt, operativt og synligt, vil vi forsøge at afdække, hvordan det hænger sammen. Men det er lidt svært for os at få det samlede overblik over, siger politiinspektør Tom Trude.
Motalavej er et af i alt 15 boligområder, som i 2018 blev omfattet af den tidligere regerings ghettopakke, der med i alt 22 initiativer og 10 milliarder kroner har til formål i 2030 helt at fjerne ghettoerne ved at nedbringe arbejdsløshed, kriminalitet og styrke uddannelse, indkomst og skabe en blandet befolkningssammensætning.