- Vi skærer græskar.
- Min skal have mange tænder.
- Og jeg er i gang med at udhule min.
Søstrene Sara Christensen og Anna Christensen fra Vemmelev var tirsdag nogen af de mange tusind, der i denne uge ventes at besøge græskarfestivalen i Skælskør.
Det er kun tredje gang, festivalen holdes - alligevel strømmer danskere fra nær og fjern nu til Skælskør for at være med, som om der var tale om en fasttømret tradition.
Og mens børn og voksne flittigt bearbejder de store orange bær, så er håbet, at de kan lære meget mere om afgrødens muligheder.
Mere end bøhmænd
Skælskør har fået et hit med festivalen, og arrangørerne venter mange tusind gæster i de kommende dage.
Formålet er ikke kun at feste med halloweens (u)hygge - men i stedet at udbrede kendskabet til græskar som en afgrøde.
Det fortæller Mette Kimer, der er skaber af festivalen og formand for dens bestyrelse.
- Vi tænkte, at vi skulle have et lokalt event for Skælskør, men allerede første år kunne vi godt se, at der var mange andre end skælskørborgere, der synes det var interessant, fortæller hun.
- Vi kender det bedst som halloweengræskar, som vi skærer lygtemænd af. Men det er meget andet. Det er en fødevare, og noget som man også kan lege med. Og så serverer vi rigtig mange græskarretter om aftenen, siger hun.
Selvom der både er foredrag med 'bonderøven' Frank Erichen, shows med Sebastian Klein og masser af aktiviteter med græskar som tema - for eksempel minigolf med græskar-tema, så er det dog de mange udskårne monster-ansigter, der dominerer festivalen.
Stammer fra Irland - med omvej over USA
Traditionen om at skære græskar kommer oprindeligt fra det katolske Irland, hvor man Allehelgens aften frygtede for spøgelset Nærige Jack Smed, der skulle gå rundt med sin lampe efter at have drukket sprit med djævlen selv, for dernæst at have snydt ham for sin sjæl gang på gang.
Irerne skar derfor ansigter ud af en majroe med en lygte i, der skulle holde spøgelset væk fra deres huse.
Da irere i meget stort tal i det 19. århundrede udvandrede til USA tog de traditionen med sig - men i stedet for at bruge de irske majroer, så begyndte de i stedet at bruge de lokale græskar til hovederne. Siden har de orange kæmpebær været uløseligt forbundet med halloween.
Festivalen fortsætter til på lørdag.